Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Polufinale Jugoslavije Jug 1949

Polufinale Jugoslavije Jug 1949

Herceg Novi, 5 - 28.8.1949


Info - Fotke(2) - Partije(16) - Arhiva - Učesnici - Kolo - Berger - Stanje

Tempo igre: 150 minuta za 40 poteza plus 60 minuta za svakih 16 poteza
Sudije: Braslav Rabar
Pobednik: Nikola Karaklajić, Andrija Fuderer

Turnir:
Prvi majstorski turnir u Crnoj Gori, prva dva kola održana su u Domu Armije, a ostala u sali hotela Plaža. Prva četiri mesta zauzeli su Karaklajić, Fuderer, Puc i Longer, te se tako plasirali na Šampionat Jugoslavije 1949. Fuderer je završio turnir bez poraza, uhvatio četvrti majstorski bal i postao majstor.

Zanimljivosti:
Turnir je počeo sa danom zakašnjenja jer su slovenački šahisti kasnili.

Lista učesnika:
Direktno je nastupilo 7 majstora (Puc, Vuković, Kulžinski, Tekavčić, Andrić, Šubarić, Popović), kao i 8 majstorskih kandidata (Karaklajić, Fuderer, Longer, Udovčić, Trajković, Tagirov, Slokan, Marković). Sa saveznih turnira prvokategornika plasirali su se Petronić, Sušnik, Timet, Dumić, a kao rezerva i Pavlović. Svi predviđeni igrači (za razliku od ostalih polufinala) su došli na turnir.

Kvalifikacije:
Kvalifikacije za tri polufinala (Vrnjačka Banja, Split, Herceg Novi) su se održale preko saveznih turnira prvokategornika. Iz Aranđelovca: Petronić, Kukovec, Bonert, Dumić, Živanov; iz Subotice: Damjanović, Mezei, Vilovski, Carev, Krulc, iz Kumanova: Sušnik, Levačič, Berić; iz Ohrida: Krivec, Savić, Timet.

Literatura:
Šahovski vjesnik 3.10 (1949), Šah 3.17-18 (1949), Politika, Borba.