Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Полуфинале Југославије Исток 1949

Полуфинале Југославије Исток 1949

Врњачка Бања, 5 - 25.8.1949


Инфо - Фотке(2) - Партије(31) - Архива - Учесници - Коло - Бергер - Стање

Темпо игре: 150 минута за 40 потеза плус 60 минута за сваких 16 потеза
Победник: Борко Симоновић, Борислав Милић

Турнир:
Прва четири места заузели су Симоновић, Милић, Божић и Авировић, те се тако пласирали на Шампионат Југославије 1949. Мајсторске балове освојили су Ивков и Берток, док је мајсторски кандидат постао Бонерт. Судио је Гаврило Мачејин.

Занимљивости:
Одлуком судијског одбора поништен је резултат партије Прајнфалк - Грубер из 10. кола коју је Прајнфалк добио контумацијом. Ивков је имао пех да је морао два дана раније да напусти турнир, те је последње четири партије био принуђен да одигра за два дана.

Листа учесника:
Директно је наступило 7 мајстора (Симоновић, Милић, Авировић, Божић, Прајнфалк, Ђаја и Калабар), као и 6 мајсторских кандидата (Берток, Мајсторовић, Поповић, Грубер, Хорват, Ивков). Са савезних турнира првокатегорника пласирали су се Дамајановић, Бонерт, Виловски, Берић и Крулц. Два играча нису дошла на полуфинале, али не знам који.

Квалификације:
Квалификације за три полуфинала (Врњачка Бања, Сплит, Херцег Нови) су се одржале преко савезних турнира првокатегорника. Из Аранђеловца: Петронић, Куковец, Бонерт, Думић, Живанов; из Суботице: Дамјановић, Мезеи, Виловски, Царев, Крулц, из Куманова: Сушник, Левачич, Берић; из Охрида: Кривец, Савић, Тимет.

Литература:
Šahovski vjesnik 3.10 (1949), Шах 3.17-18 (1949), Политика, Борба, Авировићева бележница.