Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Првокатегорници Југославије 3 1949

Првокатегорници Југославије 3 1949

Куманово, 26.6 - 14.7.1949


Инфо - Партије(5) - Архива - Учесници - Коло - Бергер - Стање

Темпо игре: 150 минута за 40 потеза плус 60 минута за сваких 16 потеза

Турнир:
Савезни турнир првокатегорника планиран у Македонији, због превеликог интересовања подељен је на два дела, први у Куманову, а други у Охриду. У питању су биле квалификације за три места на полуфиналима шампионата Југославије 1949 (Врњачка Бања, Сплит, Осијек). Победио је Сушник, а осим њега пласирали су се Левачич и Берић. Сушник и Левачич су имали довољан проценат поена за титулу мајсторског кандидата. Судио је професор Георгијевски.

Занимљивости:
Судијски одбор је пред крај турнира поништио раније постигнуте резултате Крзнарићу, Бошковићу и Богдановићу. Утврђено је да су они између себе играли унапред договорене дугачке партије из страних часописа, са по неколико наставака, како би што даље одгодили њихов завршетак са циљем да се поени поклоне оном ко је у најбољој шанси да се пласира на треће место које води на полуфинале.

Листа учесника:
Било је предвиђено да наступи 21 играч, али многи се нису појавили, те је на старту било само њих 14. Касније је турнир напустио Колак, те је турнир завршило 13 играча.

Литература:
Šahovski vjesnik 3.9 (1949), Шах [Београд] 3.14-15 (1949), Šah [Ljubljana] 1.6-7 (1949), Шаховска архива Боривоја Жарића.

Непознанице:
Не знам датуме по колима.