Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
PERPETUAL CHECK
Front - Tournaments - Search - Rating - Reports - Antichess - Link
user:  
pass:
 
  Yugoslav 1st Category 3 1949

Yugoslav 1st Category 3 1949

Kumanovo, 26.6 - 14.7.1949


Info - Games(5) - Archive - Players - Round - Table - Standings

Rate of play: 150 minutes for 40 moves plus 60 minutes for every 16 moves

There is no Info in English, and below is Info in Serbian!

Turnir:
Savezni turnir prvokategornika planiran u Makedoniji, zbog prevelikog interesovanja podeljen je na dva dela, prvi u Kumanovu, a drugi u Ohridu. U pitanju su bile kvalifikacije za tri mesta na polufinalima šampionata Jugoslavije 1949 (Vrnjačka Banja, Split, Osijek). Pobedio je Sušnik, a osim njega plasirali su se Levačič i Berić. Sušnik i Levačič su imali dovoljan procenat poena za titulu majstorskog kandidata. Sudio je profesor Georgijevski.

Zanimljivosti:
Sudijski odbor je pred kraj turnira poništio ranije postignute rezultate Krznariću, Boškoviću i Bogdanoviću. Utvrđeno je da su oni između sebe igrali unapred dogovorene dugačke partije iz stranih časopisa, sa po nekoliko nastavaka, kako bi što dalje odgodili njihov završetak sa ciljem da se poeni poklone onom ko je u najboljoj šansi da se plasira na treće mesto koje vodi na polufinale.

Lista učesnika:
Bilo je predviđeno da nastupi 21 igrač, ali mnogi se nisu pojavili, te je na startu bilo samo njih 14. Kasnije je turnir napustio Kolak, te je turnir završilo 13 igrača.

Literatura:
Šahovski vjesnik 3.9 (1949), Šah [Beograd] 3.14-15 (1949), Šah [Ljubljana] 1.6-7 (1949), Šahovska arhiva Borivoja Žarića.

Nepoznanice:
Ne znam datume po kolima.