Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Полуфинале Југославије Југ 1949

Полуфинале Југославије Југ 1949

Херцег Нови, 5 - 28.8.1949


Инфо - Фотке(2) - Партије(16) - Архива - Учесници - Коло - Бергер - Стање

Темпо игре: 150 минута за 40 потеза плус 60 минута за сваких 16 потеза
Судије: Браслав Рабар
Победник: Никола Караклајић, Андрија Фудерер

Турнир:
Први мајсторски турнир у Црној Гори, прва два кола одржана су у Дому Армије, а остала у сали хотела Плажа. Прва четири места заузели су Караклајић, Фудерер, Пуц и Лонгер, те се тако пласирали на Шампионат Југославије 1949. Фудерер је завршио турнир без пораза, ухватио четврти мајсторски бал и постао мајстор.

Занимљивости:
Турнир је почео са даном закашњења јер су словеначки шахисти каснили.

Листа учесника:
Директно је наступило 7 мајстора (Пуц, Вуковић, Кулжински, Текавчић, Андрић, Шубарић, Поповић), као и 8 мајсторских кандидата (Караклајић, Фудерер, Лонгер, Удовчић, Трајковић, Тагиров, Слокан, Марковић). Са савезних турнира првокатегорника пласирали су се Петронић, Сушник, Тимет, Думић, а као резерва и Павловић. Сви предвиђени играчи (за разлику од осталих полуфинала) су дошли на турнир.

Квалификације:
Квалификације за три полуфинала (Врњачка Бања, Сплит, Херцег Нови) су се одржале преко савезних турнира првокатегорника. Из Аранђеловца: Петронић, Куковец, Бонерт, Думић, Живанов; из Суботице: Дамјановић, Мезеи, Виловски, Царев, Крулц, из Куманова: Сушник, Левачич, Берић; из Охрида: Кривец, Савић, Тимет.

Литература:
Šahovski vjesnik 3.10 (1949), Шах 3.17-18 (1949), Политика, Борба.