Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Prva liga Jugoslavije 1954

Prva liga Jugoslavije 1954

Valjevo, 27.3 - 2.4.1954


Info - Partije(10) - Arhiva - Ekipe - Kolo - Berger - Stanje

Sudije: Dragutin Đaja
Pobednik: Partizan (Beograd)

Turnir:
Prethodna liga bila je dve godine ranije i to u skraćenom formatu, tako da smo ovoga puta dobili pravu ligu poput one od pre četiri godine. Partizan je u Valjevo došao nikad jači, sa devet majstora, od čega su više od polovine državni reprezentativci. Jedino je mogla da ih ugrozi zagrebačka Mladost koja je u svoje redove iz Zagreba dovela Udovčića. U svakom slučaju Partizan je dobio sve mečeve i osvojio četvrtu titulu. LjUŠK je napravio veliki uspeh jer je sa lokalnim igračima zauzeo treće mesto. Domaći Valjevski ŠK je uspeo da zauzme šesto mesto i tako opstane u prvoj ligi. Ljubljanski ŠK je u Valjevo poslao drugu postavu, te su uz Novosadski ŠK ispali iz lige.

Zanimljivosti:
Partija 4.3.4 Vasiljević - Mlinar završila se remi jer jer beli nije dobio damu na topa posle 148 poteza i 14½ sati igre. U partiji 4.2.8 Hočevar - Ćetković, crni nije uspeo da matira lovcem i skakačem.

Satistika:
1. ploča: Gligorić 5, Marić, Janošević 4; 2. ploča: Nedeljković 5½, Fuderer 5, Matulović 4½; 3. ploča: Milić, Udovčić, Vošpernik 4½; 4. ploča: Matanović 6, Nikolac 5½, S.Vuković 4½; 5. ploča: Vasiljević 5, Bertok 4½; 6. ploča: Trampuž 6, Đurašević 4(6), 7. ploča: Lukić, Karaklajić 5½; 8. ploča: Ćetković 3½(5), Hočevar 3; rezerva Trajković 5 (6).

Lista učesnika:
Prva liga Jugoslavije 1952 imala je 8 ekipa i igrala se u dve grupe iz kojih je ispala samo poslednjeplasirana ekipa. Tako su sa Istoka opstali Partizan, Crvena Zvezda i Novosadski ŠK, dok su sa Zapada to učinili Mladost, Krim i LjUŠK. Iz Druge lige Jugoslavije 1953, sa Istoka se vratila Slavija, dok je sa Zapada upao Valjevski ŠK. Krim i Triglav su se fuzionisali u Ljubljanski ŠK.

Literatura:
Šahovski glasnik 2.5 (1954), Politika, Borba, Ljudska pravica, Slovenski poročevalec.

Greške u literaturi:
U meču 1.3 NŠK - LjUŠK, Borba pogrešno navodi Trampuž - Šašić 0-1, umesto obratno. Borba takođe pominje Čanji - Vrhovec remi, da bi u istom članku rekli da je to 0:1 u nastavku.