Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Прва лига Југославије 1954

Прва лига Југославије 1954

Ваљево, 27.3 - 2.4.1954


Инфо - Партије(10) - Архива - Екипе - Коло - Бергер - Стање

Судије: Драгутин Ђаја
Победник: Партизан (Београд)

Турнир:
Претходна лига била је две године раније и то у скраћеном формату, тако да смо овога пута добили праву лигу попут оне од пре четири године. Партизан је у Ваљево дошао никад јачи, са девет мајстора, од чега су више од половине државни репрезентативци. Једино је могла да их угрози загребачка Младост која је у своје редове из Загреба довела Удовчића. У сваком случају Партизан је добио све мечеве и освојио четврту титулу. ЉУШК је направио велики успех јер је са локалним играчима заузео треће место. Домаћи Ваљевски ШК је успео да заузме шесто место и тако опстане у првој лиги. Љубљански ШК је у Ваљево послао другу поставу, те су уз Новосадски ШК испали из лиге.

Занимљивости:
Партија 4.3.4 Васиљевић - Млинар завршила се реми јер јер бели није добио даму на топа после 148 потеза и 14½ сати игре. У партији 4.2.8 Хочевар - Ћетковић, црни није успео да матира ловцем и скакачем.

Сатистика:
1. плоча: Глигорић 5, Марић, Јаношевић 4; 2. плоча: Недељковић 5½, Фудерер 5, Матуловић 4½; 3. плоча: Милић, Удовчић, Вошперник 4½; 4. плоча: Матановић 6, Николац 5½, С.Вуковић 4½; 5. плоча: Васиљевић 5, Берток 4½; 6. плоча: Трампуж 6, Ђурашевић 4(6), 7. плоча: Лукић, Караклајић 5½; 8. плоча: Ћетковић 3½(5), Хочевар 3; резерва Трајковић 5 (6).

Листа учесника:
Прва лига Југославије 1952 имала је 8 екипа и играла се у две групе из којих је испала само последњепласирана екипа. Тако су са Истока опстали Партизан, Црвена Звезда и Новосадски ШК, док су са Запада то учинили Младост, Крим и ЉУШК. Из Друге лиге Југославије 1953, са Истока се вратила Славија, док је са Запада упао Ваљевски ШК. Крим и Триглав су се фузионисали у Љубљански ШК.

Литература:
Šahovski glasnik 2.5 (1954), Политика, Борба, Ljudska pravica, Slovenski poročevalec.

Грешке у литератури:
У мечу 1.3 НШК - ЉУШК, Борба погрешно наводи Трампуж - Шашић 0-1, уместо обратно. Борба такође помиње Чањи - Врховец реми, да би у истом чланку рекли да је то 0:1 у наставку.