
Како се правилно записује решење проблема 

Код двопотезних проблема (Мат у 2 потеза или #2) пише се само један први потез белог. 

Одбране црног и  матни потези се не наводе. Препоручује  писање у пуној нотацији, са  

полазним и долазним пољем. На пример: 1. Sf3-e5, а не само 1. Se5 јер можда постоји и 

други бели скакач који може доћи на поље e5. 

Код тропотеза (Мат у 3 потеза,   #3)  записивање је мало сложеније. Навођење само првог 

потеза није довољно и не може се сматрати да је проблем решен.  Комплетно решење је оно 

у којем је наведен први потез и све варијанте пуне дужине (црне одбране код којих је мат у 

трећем потезу). Варијанте са  матом у другом потезу су „кратке“ и не пишу се. Други потез 

црног и матни потез не пишу се.    

После белог уводника могу настати три врсте позиција:  А) бели одмах прети матом у другом 

потезу,  Б) бели прети матом у трећем потезу и  В) бели ништа не прети и чека потез црног, 

тј. црни је у изнудици. 

У А) не пише се матна претња. Наводе се само варијанте пуне дужине закључно са другим 

потезом белог.  

У Б) обавезно се наводи претња, која се пише  у загради  навођењем другог потеза белог или 

се користи  цртица (таласаста или равна)  и иза ње  претња, тј. други бели потез. Затим се 

пишу све варијанте пуне дужине које спречавају претњу (одбрана црног и одговор белог). 

У В)  пишу се све варијанте пуне дужине закључно са другим потезом белог.  

Примери за сва три случаја:  

A           F. ENGLERT    

           Der Sammler 1887 

 

#3 

Б   Petrašin PETRAŠINOVIĆ 

                 Schach 2007 

 

#3 

1.Sf4   { кратка претња 2.Sg6# }  

  1... S7~ 2.Sfe6+ { Ke7 3.f8D# }  

  1... Ke7 2.f8D+ { Kxf8 3.Sg6# }  

  1... Se7 2.Lh1  { 2... Sg~ 3.Sfe6#}  { 2... Se~ 3.Sg6#} 

 
Пише се само оно што је болдовано. Све што је наведено у 
витичастим заградама се не пише! 
1… h1~ се не наводи, јер не спречава мат 2.Sg6# 
Скраћени запис S7~  значи да Sg7 игра било који потез. 

 

1.Kb4 ~ 2.Sc3+  { претња } {2… Kd3/Kd4 3.Dd1#} 

  1... Kd5 2.Dg6 {2… e4/f3 3.Dd6#/Se3#, 2...Sb6/Sc7 3.Sxb6#}  

  1... Kd3 2.Df3+  { Kc2 3.Db3#} 

  1... f3 2.Dg6+ { Kd5 3.Se3#} 

 
У овом случају претња (други потез белог) се обавезно 
пише.  Варијанте 1… Sb6 и 1… S c7  се не пишу, јер не бране 

претњу.  



В          Gyula BREYER   

2.n. Budimpeštanski šah klub 1913 

 

#3 

Код студија ( Бели добија, + , или Бели ремизира, = ) пишу се сви потези до јасног добитка 

или ремија, односно, док је игра једнозначна. Студије на такмичењима обично имају једну 

главну варијанту, али понекад може бити и „гранања“, као у примеру Г. Скраћено решење 

или изостављање неке варијанте може умањити број освојених поена за ту студију.   

 
Г         Ladislav PROKEŠ   

        1.n. Louma turnir 1941 

 

+ 

 

У случају грешке код записивања решења, тј. када се накнадно уочи да записани потез није 

добар, обавезно се само прецрта неисправан запис и упише ново решење.  

Није добро „шкрабати“ по формулару и није дозвољено уписивање два различита решења. 

Једно од та два мора бити прецртано. 

 

Борислав Гађански, 
Међународни решавачки судија – FIDE Solving Judge 

 

1.La3      { изнудица – нема претње }   

  1... Lg4 2.b4 { ~ 3.b5#}  

  1... Lg2,Lf1 2.Sxf5  { ~ 3.Sfe7#} 

 

 

1.d7 Ta1+ 2.La2 Txa2+ 3.Kb3 Ta8 4.e6   
  1... Td1 2.Ld5 Txd6 3.e6    
  1... Th8 2.Lg8 Txg8 3.e6  
Последње две варијанте могу се записати и овако: 

1... Td1,Th8 2.Ld5, Lg8 TxL 3.e6  
 

Овде су све три варијанте тематски повезане и 
заједно приказују троструку жртву белог ловца на 
три различите линије, па је оправдано да се свака 
бодује.  
 


