Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Перпетуал дневне вести

Перпетуал дневне вести

Милан Јеремић - 13.01.2020

ТАТА СТИЛ МАСТЕРС (ВАЈК АН ЗЕ): ВОДИ ФИРУЗЏА ИСПРЕД ВАН ФОРЕСТА И ТРИ АМЕРИКАНЦА

Остварила су се предвиђања организатора. Драстично подмлађивање Мастерса је повећало борбеност, тиме и број одлучених партија. У данашњем 3. колу Алиреза Фирузџа (ФИДЕ) је остварио већ другу победу, сада против Владислава Артемијева (Русија), као и Јорден ван Форест (Холандија), против другог представника Русија - Данила Дубова.

Магнус Карлсен је данас ремизирао трећи пут за редом, против Џефрија Сјунга (САД), Аниш Гири (Холандија) и Јан-Кшиштоф Дуда (Пољска) такође, па су врх табеле запосели Фирузџа 2,5 поена, ван Форест са три Американца, Сјунгом, Каруаном и Соом, са 2 поена.

Интересантно, на Челенџеру 3. коло је протекло мирољубиво - свих седам партија је завршено реми. Пет играча води са једном победом и два ремија, 2 из 3 - Мамедов (Азербејџан), Смитс (Холандија), Ељанов (Украјина), Гангули (Индија) и Л'Ами (Холандија).

Сутра се у Вајк ан Зеу игра 4. коло.

МЕЧ ЗА ПРВАКИЊУ СВЕТА (ШАНГАЈ/ВЛАДИВОСТОК): ДУГ МАРШ ОД 105 ПОТЕЗА ДО РЕМИЈА * НАСТАВАК У ЧЕТВРТАК

Дуел за нову првакињу света, део у Шангају, завршен је шестом партијом. Играно је, као у другој партији, Берлинско отварање - до последње капи цеђена је сува дреновина. Реми је потписан у 105. потезу блокиране статичне позиције. Рекло би се да обе стране настоје да чврсто држе пола поена, па ако противница погреши ...

Следећа партија се игра у Владивостоку (Русија), у четвртак 16.јануара 2020. године.

Александра Горјачкина - Ју Венјун 3:3 (реми, реми, реми, 0:1, 1:0, реми, ...)

(Игра се темпо од 90 минута за 40 потеза, 30 минута за преостали део партије, са 30" додатка. Победница је, наравно, она која дође до 6,5 поена, а ако резултат буде 6:6 играће се 4 рапид партије 25'+ 10". Онда следи занимљив део - игра се, максимално 5 мини-мечева по 2 брзопотезне партије на 5'+ 3". Као крајња могућност, ако све буде нерешено, игра се "дед гејм", "армагедон" партија.

Реми се НЕ СМЕ нудити пре 40. потеза (осим, наравно, у случају три пута поновљене позиције).

Пре почетка меча обе учеснице су добиле аконтацију од по 50.000 евра. Иначе расподела је 60%:40%, ако се меч одлучи у регуларном делу од 12 партија и 55%:45%, ако одлука падне у "продужецима". Наградни фонд је 500.000 евра.)

ЕКИПНО КАДЕТСКО ПРВЕНСТВО БЕОГРАДА (ШСБ): РАДНИЧКИ И ВИТЕЗ ПОБЕДНИЦИ

Протеклог викенда у просторијама Шаховског савеза Београда одиграно је екипно првенство Града - кадети на четири табле, кадеткиње на три, темпо игре 15'+ 10".

Након неизвесне беорбе седам екипа, београдски Раднички (Борис Станковић, Алексеј Новаковић, Данило Бјелица, Страхиња Ивановић и Реља Медић) је претекао Црвену звезду (Лука Ристић, Борис Рајлић, Стефан Живановић, Стефан Цревар и Искра Јуришић) за само пола поена - 19,5:19. Треће место је освојио ШК "Глига" са 14,5 поена.

У конкуренцији пет екипа, после много обрта, првакиње Београда су постале чланице "Витеза" (Мина Паламаревић, Звездана Илић и Тијана Савићевић) са 8,5 поена, пола поена испред ШК "Видиковац" (Ирина Вујатовић, Кристина Тодоровић, Анисиа Савић и Тамара Јанковић). Трећи је Раднички са 7,5 поена.

Директор турнира је био Милош Стокић, а судили су Деан Милетић и Невена Ђаковић.