Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Polufinale Jugoslavije Istok 1953

Polufinale Jugoslavije Istok 1953

Čačak, 9 - 27.8.1953


Info - Pgn(7) - Partije - Arhiva - Učesnici - Kolo - Berger - Stanje

Pobednik: Srećko Nedeljković

Turnir:
Polufinalni turnir u Čačku za četiri mesta na Šampionatu Jugoslavije 1953. Vize su izborili Nedeljković, Nikolac, Đurašević i Bulat. Mislim da je Puc pokraden jer je imao bolji Soneborn od Bulata! Sudio je Mićić.

Zanimljivosti:
Igralo se po novom, ne tako popularnom, sistemu majstora Voje Popovića, tako da su projektovano najjača četiri igrača (Puc, Đurašević, Nikolac i Nedeljković) igrala između sebe u poslednjim kolima. Bulat, koji nije bio među nosiocima, zaređao je pobede u poslednjim kolima i sustigao Puca koji je poslednjih pet remizirao. Oba resursa pominju Soneborn kao kriterijum, a Borba kaže kako je Puc imao slabiji Soneborn i od Đuraševića i od Bulata. Međutim, imam utisak da su Puca prevarili tako što su loše izračunali, jer ipak Puc ima bolji Soneborn od Bulata, te mu tako ukrali plasman na šampionat!

Lista učesnika:
ŠSJ je 15.3.1953 usvojio pravilnik po kojem će u polufinalu nastupiti 48 učesnika raspoređenih na tri turnira po 16. Direktno pravo nastupa imalo je 10 igrača sa osvojenih 40% na Šampionatu Jugoslavije 1952: Ivkov, Andrić, Nedeljković, Puc, Matanović, Đurašević, Rabar, Trajković, S.Vuković, Bogdanović. Ostali su se plasirali sa republičkih prvenstava po ključu: Srbija sa Vojvodinom 16, Hrvatska 8, Slovenija 7, BiH 3 (ako igra Simonović onda 4), Makedonije 2, Crna Gora 1, dok se rezerve pune sa republičkih turnira ali mogu biti samo 3 mesta niže od poslednjeg predviđenog ključem. Srbija (Beograd 1953) iz Grupe A: Karaklajić, Sabadoš, Vukčević, Smederevac, Vuletić, Marić, Lukić, Tomović, Sokolov, a iz Grupe B: Janošević, M. Vuković, Vasiljević, Tot, Božić, Hamović, Matulović, Carev, Majstorović. Hrvatska (Zagreb, 2-18.7.1953) iz Grupe A: Bertok, Horvat, Damjanović, a iz Grupe B: Nikolac, Petek, Dimc, te iz repasaža Štambuk, Hočevar, Bulut. Slovenija (Ljubljana, 28.6-17.7.1953): Germek, Vidmar, Kržišnik, Grosek, Levačić, Prajnfalk, Gabrovšek, Šiška. Makedonija (Ohrid, 10-24.7.1953): Sotirovski, S.Martinovski, Zaharijev. Crna Gora (Titograd, 19-31.7.1953): B.Ćetković. Iz Bih su došli Zavila, Udžvarlić i Mulaosmanović.

Literatura:
Šahovski glasnik 1.10 (1953), Borba, Politika.