Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Prva liga Jugoslavije 1958

Prva liga Jugoslavije 1958

Vrnjačka Banja, 20 - 26.4.1958


Info - Partije(26) - Arhiva - Ekipe - Kolo - Berger - Stanje

Pobednik: Mladost (Zagreb)

Turnir:
Jedanaesto ekipno prvenstvo Jugoslavije igralo se u Vrnjačkoj Banji, a zahvaljujući novom kalendaru ŠSJ prošlo je samo 5 meseci od prethodne lige. Slučaj je hteo da se dve najbolje ekipe, Mladost i Partizan, sastanu već u prvom kolu, a pobeda Zagrebčana od 5½-4½ istakla je ozbiljnu kandidaturu za titulu. Mladost je u poslednje kolo ušla sa 2½ poena prednosti ispred Partizana i Slavije, ali Partizan propušta priliku da u poslednjem kolu sa 10-0 savlada Crvenu zvezdu (Bošković i Sokolov su izgubili nadmoćne pozicije), te je Mladost odbranila titulu sa poenom prednosti ispred Partizana.

Zanimljivosti:
Partizan, koji je jedan od najjačih klubova na svetu, morao je dve godine zaredom da se zadovolji drugim mestom, a ove sezone u sastavu su falili Matanović, Karaklajić i Božić, dok je Milić igrao fan forme, a Đurašević bio bolestan. Na prvoj tabli najbolji su bili Gligorić i Matulović sa po 5 poena. Odličan je bio Bertok sa 6 iz 7, kao i Milinka Ćirović sa 6½ iz 7.

Lista učesnika:
Direktno je učestvovalo prvih šest ekipa sa Prve lige Jugoslavije 1957: Mladost, Partizan, Slavija, Ljubljana, Crvena zvezda i Sarajevo. Novi članovi su Maribor i Valjevo koji su upali iz Druge lige Jugoslavije 1957.

Literatura:
Šahovski glasnik 6.6 (1958), Politika, Borba, Ljudska pravica.

Greške u literaturi:
U Glasniku pogrešno piše da se igralo u maju (umesto aprilu). I Glasnik i Politika na kraju kažu da su Maribor i Ljubljana imali po 34½ (umesto 34). U Biltenu Mladosti piše da je protiv Mladosti u 6. kolu igrao N.Tomšič, ali Politika i Slovenski Poročevalec imaju J.Tomšič što je gotovo izvesno.