Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
PERPETUAL CHECK
Front - Tournaments - Search - Rating - Reports - Antichess - Link
user:  
pass:
 
  Amateur Yugoslav Championship 1940

Amateur Yugoslav Championship 1940

Celje, 10 - 28.8.1940


Info - Photo(1) - Pgn(28) - Games - Archive - Players - Round - Table - Standings

Winner: George Berner

There is no Info in English, and below is Info in Serbian!

Turnir:
Sedamnaesti, i ispostaviće se poslednji, Amaterski šampionat Jugoslavije igrao se u sali hotela Evropa u Celju. Sedmo kolo se igralo u sali Zdravničkog doma u Dobrnji, a šesnaesto u Rogaškoj Slatini. Majstorović je pred početak 12. kola izjavio da istupa sa turnira zbog bolesti. Turnir je osvoji mladi ruski maturant (rođen u Parizu kao sin ruskog emigranta) iz Beograda, Đorđe Berner, i postao majstor.

Zanimljivosti:
U partiji Majstorović - Žuk, Majstorović je imao pešaka više i očekivala se njegova sigurna pobeda. Žuk je Majstoroviću napao damu, a Majstorović je rukom krenuo da upiše taj potez u formular i pritom nehotice oborio rukavom svog kralja, izvinio se i vratio kralja na tablu, ali greškom na pogrešno polje. Žuk je tražio da se to smatra kao izvršen potez kraljem, pa mu je pojeo damu, što je sudija prihvatio. Majstorović se žalio i izjavio da neće dalje igrati dok sudijski odbor ne reši njegovu žalbu, ali je ipak nastavio da igra. Za vreme 11. kola turnirski odbor je odlučio da se partija nastavi u spornoj poziciji, ali Majstorović nije dočekao nastavak jer je istupio zbog bolesti.

U partiji Medan - Popović, Popović je izjavio da sumnja da je Medan izašao da gleda neku varijantu. Medan je zbog neopravdane sumnje odbio da dalje igra tu partiju, a Popović nije hteo da primi bod i došlo je do spora. Sudija Fajs je spor razrešio tako što je obojici upisao po nulu. Partija Medan - Šubarić stajala je u remi poziciji, ali Medan iznerviran primedbom jednog posmatrača nije hteo da nastavi partiju.

Lista učesnika:
Popović iz Beograda je otkazao učešće i umesto njega je ušao Savić, dok je Kon iz Zemuna odustao u korist Šubarića.

Literatura:
Politika, Večernik [Maribor], Slovenec.