Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Полуфинале Југославије Југ 1950

Полуфинале Југославије Југ 1950

Задар, 21.9 - 3.10.1950


Инфо - Фотке(1) - Партије(6) - Архива - Учесници - Коло - Бергер - Стање

Темпо игре: 150 минута за 40 потеза плус 60 минута за сваких 16 потеза

Турнир:
Полуфинални турнир играо се у Дому културе у Задру, на новим олимпијским столовима, а играло се за четири места на Шампионату Југославије 1950. Прво место заслужено је освојио Удовчић испунивши услове за титулу мајстора, а тукао је све осим последње тројице. Други је био Јаношевић, а трећи Мајсторовић. Поред њих, као четврти, на шампионат се пласирао Симоновић. Судио је Владимир Гаћеша.

Паровање:
Турнир је почео као Бергер са 8 учесника, те су тако и одиграна прва три кола. Након тога је додат девети играч испред њих, те су парови пребачени на Бергер са 9 учесника, а самим тим урађене модификације, које су подразумевале и промену боја фигура у неким партијама. Додатне компликације и модификације биле су захваљујући томе што је нови играч дошао тек после 5. кола.

Листа учесника:
Директно право наступа имало је 10 мајстора: Калабар, Тот, Прајнфалк, Филипчић, Поповић, Шубарић, Текавчић, Божић, Јаношевић и Симоновић. Са савезног турнира мајсторских кандидата у Битољу пласирали су се Удовчић и Мајсторовић (Трајковић је делегиран за Марибор). Због заузетости у служби отказали су Поповић и Текавчић, Тот је погрешно отпутовао у Марибор, а из непознатих разлога није дошао ни Шубарић. На сам дан почетка турнира у Задар је стигао само један учесних, а њих 7 са закашњењем од једног дана. Турнир је започео, а кад је обавештен о проблемима, ШСЈ је накнадно упутио Живанова (четврти из Бања Луке) и интервенисао да оде и Шубарић. Живанов је стигао после 5. кола и накнадно је уврштен у табелу, док Шубарић свеједно није стигао.

Литература:
Šahovski vjesnik 4.12 (1950), Шах 3.19-20 (1950), Šah [Ljubljana] 2.7 (1950), Борба (27.IX, 1, 5.X 1950), Политика.

Непознанице:
Датуми свакако нису поуздани, а не знамо ни тачан редослед играних партија због мењања система у лету. Оно што знамо да је играно на следећи начин, I коло: К-У, Б-С, М-П, Ф-Ј; II коло: У-Ј, П-Ф, С-М, К-Б; III коло: Б-У, М-К, Ф-С, Ј-П; IV коло: У-Ф, К-П, Б-М, С-Ј; IX коло: К-С, М-Ј, П-Б, У-Ж.