Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  ФИДЕ Шампионат 2023

ФИДЕ Шампионат 2023

Астана, 09 - 30.04.2023


Инфо - Фотке(1) - Пгн(14) - Партије - Архива - Учесници - Коло - Стат - Стање

Темпо игре: 120 минута за 40 потеза, 60 минута за следећих 20 потеза и још 15 минута са 30 секунди за потез
Судије: Небојша Баралић
Победник: Лижен Динг
Вебсајт: https://worldchampionship.fide.com/
Инфолинк: https://en.wikipedia.org/wiki/World_Chess_Championship_2023

Турнир:
Меч за првака света од 14 партија играо се у Астани за наградни фонд од два милиона. Један од најузбудљивијих мечева за првака света у овом веку завршен је нерешено 7-7 (3-3 у победама), те је меч настављен продужецима на рапид темпу. Након три ремија, виђена је драма у последњој четвртој рапид партији где је Динг успео да победи и постане прва света.

Детаљи:

Партија 1: Као што сам предвидео играла се шпанска партија, бели је изашао нешто бољи из отварања, али није успео да материјализује нијансу предности, те је реми закључен у 49. потезу.

Партија 2: Динг је као бели играо дамин гамбит, а онда повукао јако чудно 4.х3, те је отварање протекло у егалу. У средишњици је Динг почео да игра непрецизно, Непо је притискао и постепено повећавао предност, а Дингу је преостало само да се преда после 29. потеза.

Партија 3: Непо је променио први потез (у односу на прву партију) и данас отворио са 1.д4, те смо видели (одбијен) дамин гамбит, варијанту измене са Сге2 коју и ја редовно играм белима (барем првих 11 потеза у некој пермутацији). Играчи су репризирали првих 16 потеза партије Гири - Динг са прошлогодишњег рапида, а након тога оцена позиције није мрднула од једнакости и реми је потписан након 30 потеза. Утисак је да се данас ништа битно није догодило, док су играчи вероватно задовољни, Непо је сачувао предност у мечу, а Динг се одбранио црним фигурама.

Партија 4: Динг се белима одлучио на енглеско отварање, а играла се варијанта четири скакача. Као и у претходној партији белима, осетио се утицај његовог секунданта, српског зета, Рихарда Рапорта, јер су актери следили првих 10 потеза партије Рапорт - Зарагацки са Бундеслиге од пре 10 година (Ричијеви рани радови). Бели је од почетка држао минималну иницијативу, али црни је лоше проценио позицију и повукао грубу грешку 28...Сд4, уместо природног 28...г5. То је омогућило Дингу да жртвом квалитета заграби простор у центру и премота скакача после чега Непо није имао шансу, те је предао у 47. потезу.

Партија 5: Непо је водио беле фигуре и вратио се на отворене игре. Играла се још једна шпанска партија, овога пута јако мирна са 6.д3, а следила се рапид партија Фирузџа - Гири играна прошлог лета. Новост је 12.Лг5, али све је то било у границама ремија док Динг није повукао непрецизно 30...Дф6, што би изједначило игру потез раније. Непо је полако захватио иницијативу и успео да реализује предност, а Динг се предао на 48. потезу.

Партија 6: Динг је био бели и изабрао је Лондонски систем, омиљено отварање Николе Седлака. Динг је схватио да је Непо сјајан у динамичним позицијама, те је наметнуо статику, са благом предношћу за беле. Полако је захватио иницијативу и све више и више притискао црног, предност је касније постала опипљива, Непо није могао да се снађе и Динг је добио у великом стилу изједначивши укупан скор на 3-3.

Партија 7: Динг је изненадио већ на првом потезу, те се играла Тарашова француска одбрана, а веома брзо се изашло из познатих вода. Из отварања је настала егал позиција и тако је остало до 20. потеза. Динг је закомпликовао са 21...Лд6 (измена црнопољаца би била сасвим ок за црног), да би дао квалитет за пешака и иницијативу, што је поново било у границама ремија. Иницијатива је била на страни Динга, али чини се да је пожурио са 32...Тд2, а онда направио катастрофалну грешку са 33...Тд3 (природно 33...Тд5 би дало једнаку игру) после чега је пао пешак на ц5 и црном више није било спаса, те се предао после 37. потеза.

Партија 8: Бели је био Динг, а играла се Земишева нимцоиндијка, где је Динг играо план са раним Сг1-е2-г3, да би онда шокирао све присутне јако флексибилним потезом 9.Та2. Настао је тип позиције које машине на кратке стазе сматрају повољним за црне, али ствари су далеко од једноставних, јер пре свега Непо није машина, а и верујем да је овај концепт добар за белог на дуге стазе. У сваком случају позиција је тешка за игру црнима. Непо је држао баланс, све док није погрешно проценио и са 22.Л:е4 направио себи проблем. Динг је тотално доминирао, али је прво пропустио да са 26.Тд3, 27.Тх3 докрајчи противника. Затим је Динг могао да поједе топа са 32.Д:д8, али се плашио вечитог шаха након 32...Де4+, где заправо није уочио бравуру 33.Те2 Дб1+ 34. Кд2 Дб2+ 35. Кд3 Дб1+ 36. Тц2 Д:ф1+ 37.Кд2 и бели краљ стиже да побегне и сакрије се. Бели је и даље био у предности, али након грешке 37.Лф3 повратка није било и реми је потписан у 45. потезу.

Партија 9: Непо је био бели и очекивано заиграо шпанску партију, док се овога пута Динг бранио берлинском одбраном. Непо је изабрао мирно д3 и ц3, а са познатих путева отварања скренуло се тек у 16. потезу. У објективно једнакој позицији, Динг вуче непрецизно 17...Тб8, те је Непо успео да захвати благу иницијативу. Још једна Дингова непрецизност била је 24...Тб5, али како је и Непо имао пар непрецизности читава партија је протекла у минималној предности белог. Прешло се у топовску завршницу са пешаком више за белог, али након измена топова завршница са по једним скакачем била је већ довољно редуцирана да бели није могао да поентира и реми је потписан на 82. потезу.

Партија 10: Беле фигуре водио је Динг и изабрао енглеско отварање, а првих 9 потеза виђена су раније у неколико Карлсенових партија белим фигурама. Динг је нешто боље стајао читаву партију, али недовољно да би могао ту предност да реализује, те је реми потписан после 45. потеза.

Партија 11: Још једна досадна шпанска партија, где је Непо очекивано отаљао белима без ризика, а Динг се очекивано одбранио без потребе да руши мостове иза себе.

Партија 12: Бели је био Динг, играо се Колеов систем, а све је било мирно првих 18 потеза. Динг одиграо непрецизно 19. Лц2, што је омогућило црном да захвати инцијативу, а партија је постала игра на један гол, док је Непо играо брзо и са пуно самопоуздања. Међутим, настала је јако комплексна позиција коју је готово немогуће израчунати у реалном времену. Непо пропушта да одигра добитничко 27...Сф3! јер уопште није лако увидети јединствену линију која даје добитак: 28. Дц6 С:е1 29. Д:а8+ Тг8 30. Де4 С:ц2 31. Д:ц2 Дх4! 32. Дд3 ф5 33. Дф3 ф:г4 34. Т:г4 Т:г4 35. Д:г4 Д:г4 36. х:г4 б3! 37. Сф6 Ла3! и црни добија. Непо је релативно брзо повукао 27... Таг8 и бели је имао могућност да са 28. Л:г6 х:г6 29. Дц6 спашава партију. Међутим, Динг игра 28. Дц6 што омогућава црном да повуче сјајан потез 28...Сф5 који изгледа чудно, али задржава предност. Непо се није превише удубљивао и повукао је природно 28...Лб8 што се испоставља као велика грешка, јер бели има 29. Л:г6, где на 29... х:г6 следи фантастично и не тако лако видљиво 30. д5! после чега бели добија. Како играју људи, а не машине, у овако комплексним позицијама виђамо грешке на сваком потезу, бели је играо 29. Дб7, што омогућава 29...Сф5, али да је Непо видео тај потез повукао би га раније. Уследило је 29...Тх6 и игра је објективно постала око егала, с тим да је овај тип позиције много теже играти црним фигурама. Тако се десило да на сјајно причекно 34. Те2 видимо грубу грешку 34...ф5? која је одлучила партију, јер црном пада пешак на е6 без икакве контраигре. Непо је то схватио чим је видео 35. Т:е6 на табли и био је бесан на себе, а могао је само да повуче још који потез и преда партију. Тако се у данашњем ролеркостеру Дингу срећа осмехнула и надокнадила му пропусте из седме партије.

Партија 13: Непо је био бели и одлучио се за још једну неамбициозну шпанку, а игра је текла око егала, све док бели није повукао сумњиво 18.ф3. Тако је Динг дошао до благе иницијативе, али се стиче утисак да би обојица били задовољни ремијем, те нисмо видели велике амплитуде, а реми су озваничили на 40. потезу.

Партија 14: Играла се мирна нимцоиндијска одбрана, док Динг није одлучио да заоштри причу са 12.Сг5 и 13.х4. Деловало је да је нека предност на страни црног, а опет се чинило да би Непо био задовољан ремијем. Могао је Непо да са 36...Тб3 захвати озбиљну иницијативу, али је његово непрецизно 36...е5 дозволило Дингу да изједначи игру. Понестало је фигура са табле и настала је топовска завршница са 4 црних пешака наспрам 3 бела. Чини се да Динг није имао проблема да одржи реми иако се гуслало до 90. потеза. Тако је меч од 14 партија завршен нерешено 7-7 (или 3-3 у победама).

Продужеци: Након нерешеног меча, актери су убрзали темпо на 25 минута плус 10 секунди по потезу, а играле су се 4 партије. У првој партији, Динг је као бели играо игру даминог пешака (нешто што је виђено у Рапорт - Шанкланд, 2019), оба играча била су опрезна и чини се да равнотежа није била нарушена, те је реми потписан на 35. потезу. У другој партији, Непо је још једном играо шпанку, у средишњици је успео да захвати нешто иницијативе, али није успео да је задржи, Динг се одбранио и видели смо реми у 47. потезу. Трећа партија је прешла у енглеско отварање, које је протекло мирно са преласком у разнобојце и реми у 33 потеза. У последњој, четвртој рапид партији виђена је још једна шпанска партија, око тридесетог потеза бели је имао иницијативу, али се позиција редуковала и очекивали смо да потпишу реми понављањем потеза. Међутим, Динг одбија понављање са 46...Тг6, прича се компликује и Непо греши, Динг захвата инцијативу и успева да реализује предност и постане нови светски првак!

Листа учесника:
Јан Непомњашчи је победник Турнира кандидата 2022 чиме је постао изазивач. Магнус Карлсен, као првак света имао је право да брани титулу, али је абдицирао, те је његово место заузео другопласирани са Кандидата, Лижен Динг.