Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Вести - Линк
user:  
pass:
 
  Београд - Далас 2017

Београд - Далас 2017

ICC, 10.11.2017


Инфо - Пгн(16) - Партије - Архива - Стат - Коло

Темпо игре: 40 минута плус 5 секунди по потезу

12. ТРАНСАТЛАНТСКИ КУП „СВЕТОЗАР ГЛИГОРИЋ“ 2017 (ове године наступају студенти рођени 1991. и млађи)

Поштовани,

Користим прилику да Вас позовем на 12. Транстлантски куп „Светозар Глигорић“, јединствени интернет шаховски меч на свету, између студената Универзитета у Београду и студената Универзитета Тексас из Даласа који ће се одржати у петак, 10. новембра 2017. године у 18:30 сати на Машинском факултету у свечаној сали 211.

Званично најбољи Универзитет у САД у студентском шаху – Универзитет Тексас у Даласу (http://www.utdallas.edu/chess/), прихватио је 2006. године изазов Универзитета у Београду, сматрајући га најбољим европским универзитетом, на шаховски меч на даљину путем интернета, уз пратећe видео и аудио везe. На тај начин, установљен је, сада већ традиционални, шаховски меч за „Трансатлантски куп“, који од 2012.год. нoси име нашег прослављеног велемајстора и шаховске легенде Светозара Глигорића. Меч се игра на 16 табли и победник добија прелазни пехар на годину дана.

Универзитет Тексас у Даласу повољним подстицајима за студирање привлачи најбоље младе шаховске играче света (баш као што неки други универзитети у САД привлаче кошаркаше, хокејаше, итд.), тако да за њихов тим играју познати светски велемајстори и остали одлични играчи. На Универзитету у Београду таквих подстицаја нажалост нема, али то не значи да нема одличних играча. У досадашњим мечевима наш универзитет се показао као достојан противник и опасан ривал, тако да су мечеви одлучивани у веома узбудљивим завршницама. Ове године, Универзитет из Даласа можда има и најјачи састав у коме се налази чак шест велемајстора и шест интернационалних мајстора. У нашем саставу имаћемо једног велемајстора и шест интернационалних мајстора. Имена младих шахиста у оба тима обећавају заиста лепе партије и неизвесне борбе.