Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Лига - Вести - Линк
user:  
pass:
 
  БАСК годишњица 2017

БАСК годишњица 2017

Београд, 01.07.2017


Инфо - Архива - Учесници - Коло - Стат - Стање

Темпо игре: 15 минута за партију
Судије: Дејан Бечелић
Захвалница: Дејан Бечелић
Победник: Боривоје Вујачић

У суботу, 1. јула од 11 сати, у ресторану „Носталгија“ (Сајамски кеј бб), у оквиру манифестације „Савске ватре“ Спортско-риболовачког друштва „Сењак“, Феријалног савеза Србије и Београда и Београдског сајма, и поводом обележавања годишњице шах клуба „БАСК“, одржаће се отворени викенд турнир.

Игра се седам кола по швајцарском систему, компјутерско паровање, темпо игре је 15 минута по играчу. За најуспешније су предвиђене новчане награде, у износу од 20000 динара! Победник турнира добија пехар, три првопласирана медаље, а предвиђене су и специјлне награде најуспешнијем „ветерану“, жени, омладинцу..., и рибља чорба за све шахисте!!!

Сви учесници су обавезни да донесу стандардну шаховску гарнитуру и шаховски сат, а котизација за учешће на турниру износи 300 динара (200 динара за жене и омладинце са рејтингом до 2000). Пријаве су могуће на телефон (065/233-9327 Дејан Бечелић) путем СМС поруке или мејлa, дан раније, на адресу baskchess@gmail.com . Уколико има места, пријава је могућа и код судије, најкасније 15 минута пре почетка турнира. Број учесника је ограничен на 50.


О шаховском клубу БАСК -поводом 75 година постојања -

Можда је најбоље причу о БАСК-у почети цитатом из књиге „Београд - метропола шаха“, издатом поводом 40-огодишњице шаховског савеза Београда…

„Секција „БАСК-а“ је била најбројнија, најактивнија и најјача у Београду. Основана је 19. 07. 1942 којом приликом је одигран и пропагандни брзопотезни турнир. Просторије ове шаховске секције су биле у Коларчевој 3/III, а крајем 1943 премештене су у Таковску ул. 1/I (угао са Косовском улицом). Вођа секције је био Д. Ђаја а у њу су средином 1943 била учлањена 64 играча. Чланови су били Мирослав Радојчић, Борислав Милић, Борко Симоновић, Александар Божић, Драгутин Ђаја, Драгослав Андрић, Драгољуб Јаношевић, Михајло Марковић, Милош Петронић, Виктор Зимонов, Гојко Муждека, Карло Колич, Вељко Тадић, Миливоје Молеровић, Милорад Мићић, итд. Прва деветорица су углавном брзо после рата постали шаховски мајстори, а касније Јаношевић и Милић и велемајстори.“

После другог светског рата, клуб делује на потпуно аматерској основи али је у својим редовима ипак имао шаховске величине као што је Марија Петровић, (више пута делила прво место на државним првенствима, чланица екипног првака европе и репрезентативка), Миодраг Гајић (раднички првак Србије 1987-ме и 1988-ме године).

У екипним такмичењима, запажене резултате је постигла генерација „БАСК-оваца“, када се 1998-ме године, женска екипа се пласирала у другу, а мушка у квалитетну лигу.

Последњих година, у свом саставу немамо „звучних имена“, али, резултати ипак не изостају! Тако, 2009-е и 2010-е омладинци БАСК-а су пети у Београду, 2013-е заузимамо треће место у квалитетној лиги, 2014-е Душан Полексић осваја титулу омладинског првака Београда, и коначно 2016-е БАСК је најуспешнија екипа квалитетне лиге, на брзопотезном првенству Београда...

Слика о нашем клубу, свакако не би била целовита, ако је не допунимо чињеницом, да шахистима БАСК-а, бројеви и проценти у турнирсим табелама, много пута нису били у првом плану, већ је то дружење у просторијама клуба, где проводимо дане (па и ноћи) уз шах, причу, пуно шале и по неку “чашицу”

Дејан Бечелић