Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Прва лига Југославије 1963

Прва лига Југославије 1963

Блед, 12 - 18.5.1963


Инфо - Фотке(1) - Пгн(26) - Партије - Архива - Екипе - Коло - Бергер - Стање

Темпо игре: 120 минута за 40 потеза плус 60 минута за сваких 20 потеза
Судије: Франчек Брглез
Победник: Партизан (Београд)

Турнир:
Након експериментисања од неколико сезона, формат прве лиге је враћен на Бергер. Играло се на Бледу са 10 екипа на 10 табли. Силовито је кренула Црвена звезда и на пола турнира деловало је да ће убедљиво освојити титулу, али уследили су минимални порази од Партизана и Младости, а онда пораз и од Поштара, што је омогућило Партизану да их достигне. Одлучивало је последње коло, Партизан је високо победио Младост и заузео прво место. Црвена звезда је друга, а Новинар трећи.

Занимљивости:
Меч првог кола, Младост - Титоград је одложен јер загребачка екипа није понела часовнике. Титоград није имао другу женску таблу.

Листа учесника:
Директно право наступа имали су прва три са Прве лиге Југославије 1962: Партизан, Марибор и Поштар. Шампион Србије је Црвена Звезда. Из Хрватске долази Младост (победили Загреб у финалу са 11½-8½), из Војводине долази Новосадски ШК (победили Спартак у финалу 10-10, те 9½-½), из Словеније долази Новинар (избацили Јесенице након 10-10), из Македоније долази Металац (победили Победу са 6-2), а из Црне Горе долази Титоград (1. Титоград 14, 2. Пљевља 10, 3. Никшић 6). У Бих је славио Сарајевски ШК, али како нису могли да се скупе, уместо њих је ушао Никица Павлић.

Литература:
Šahovski glasnik 11.6 (1963), Политика, Спорт, Delo, Борба. Литература за појединачне резултате мечева: Политика (Београдско издање има све, а у издању за унутрашњост фале 8.2, 8.4 и 8.5).

Грешке у литератури:
У Бергер табели у Гласнику погрешно стоји 2.3 Нови Сад - Никица Павлић 4-6 уместо 5½-4½. У Политици пише 1.3.9 Пиберл - Јоцић 0-1, али вероватније је из Спорта 1-0. Гласник каже да је Катарина Јовановић имала 7 из 7, али вероватније је да је било 6 из 6 како каже Борба.

Непознанице:
Борба тврди да Катарина Јовановић није играла последња два кола, те је заправо питање да ли заиста није играла 8. коло.