Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Rubrika za problemski šah

Rubrika za problemski šah

24.01.2023 / FM Bojković, Slobodan (2146)

Pišući četvrti deo „Sećanja o jednoj varijanti Karo-Kana“ (skraćeno: „Sećanja“), setio sam se i uticaja problemskog šaha na mene. Tako je nastao peti deo „Sećanja“. U njemu sam najavio 19. simultano međunarodno takmičenje ISC, kada će se u 26 zemalja (među kojima je i Srbija), 29. januara istovremeno takmičiti i srpski problemisti u Beogradu. I da bi bilo korisno da se i u Novom Sadu održi takmičenje, bar u C grupi za najmlađe kadete, rođene 2010. godine i kasnije. A da bi se deca pripremila, pomogao je velemajstor problemskog šaha (kompozitor i rešavač) Marjan Kovačević, koji je poslao odgovarajuće probleme. A poslaće probleme i za neformalno takmičenje kadeta starijih od 13 godina koje će se održati u Novosadskom šahovskom klubu (Nikole Pašića 26), istovremeno sa takmičenjem u C grupi. Inače, Marjan Kovačević je prošle godine, marta i aprila meseca, kada je od nekih uticajnih članova zapadnih problemskih federacija počela neviđena hajka ne samo na takmičare iz Rusije i Belorusije, već i na njihova problemska ostvarenja - sa strasnim, za šah i šahiste neprimerenim zahtevima, reakcijama i komentarima - svojim smirenim stavom, zajedno sa Borislavom Gađanskim - moderatorom poznatog problemskog sajta „Mat plus“ - uspeo da smiri strasti. Verovatno je i to doprinelo da novembra meseca, saglasno načelu šahista „Gens una sumus“ tj. „Jedan smo rod“, bude izabran za predsednika Svetske problemske asocijacije WFCC.

Prema dosad rečenom, pošto je u petom delu „Sećanja“ najavljeno ISC takmičenje 29. januara, korak po korak, radi popularisanja problemskog šaha među najmlađom školskom decom, ali i omladinom, ne samo u Novom Sadu, već i šire, u Vojvodini i Srbiji, rodila se ideja za prikazivanje problema na nekom sajtu. Zbog mogućnosti najdirektnije komunikacije, „Večiti šah“ Vladice Andrejića pokazao se najpogodnijim. A sajt „Šahovskog saveza Vojvodine“ prenosiće sa njega izabrane, ili sve objavljene priloge.

Ovo je prvi prilog problema u novoformiranoj rubrici za problemski šah na sajtu „Večiti šah“. Problemi bi se objavljivali na dve do tri nedelje - zavisno od altruizma i pomoći ostalih malobrojnih problemista - a uoči i posle takmičenja verovatno i češće.

Prvi urednik rubrike Slobodan Bojković.