Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Prof. dr LJubomir Protić 2020

Prof. dr LJubomir Protić 2020

30.01.2020 /   Baralić, Nebojša (2226)

Prvenstvo prosvetnih radnika Srbije u šahu „prof. dr LJubomir LJuba Protić 2020“

Uspostavljena je nova šahovsko-prosvetna tradicija. FIDE majstor Draško Beguš prosvetni prvak Srbije u šahu za 2020

Organizacijom prvog Prvenstva prosvetnih radnika Srbije u šahu „prof. dr LJubomir LJuba Protić 2020“ Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja počeo je da ispisuje nove stranice šahovsko-prosvetne istorije Srbije.

U subotu 25. januara 2020. godine u prostorijama Zavoda su se, na novoustanovljenom turniru, okupila 38 igrača iz svih krajeva Srbije zaposlenih na univerzitetima, osnovnim i srednjim školama, predškolskim ustanovama, javnoj upravi i javnim službama. Među njima je bilo i nosilaca najvećih međunarodnih šahovskih titula: velemajstora, internacionalnih majstora i FIDE majstora.


Igralo se 7 kola po švajcarskom sistemu igre sa tempom igre od 10 minuta plus 5 sekundi za svaki odigrani potez. Podatak da je turnir registrovan kod FIDE (Svetska šahovska federacija) dovoljno govori o želji organizatora da ovaj događaj bude od prestižnog značaja za sve prosvetne radnike u Srbiji. Za sve učesnike su obezbeđene nagrade i zahvalnice, a najuspešnijima na turniru i u više takmičarskih kategorija pripali su pehari, medalje i specijalne nagrade.

Najsigurniju igru je prikazao profesor Savremene gimnazije u Beogradu, FIDE majstor Draško Beguš koji zasluženo može da nosi zvanje prosvetnog prvaka Srbije u šahu za školsku 2019/2020 godinu. Sa 6 pobeda i jednim remijem osvojio je prvo mesto, pola poena više od drugoplasiranog profesora Matematičke gimnazije i FIDE majstora Gorana Jelića. Treće mesto, sa 5,5 osvojenih poena, pripalo je profesoru fizike u Osnovnoj školi „Banović Strahinja“ u Beogradu i internacionalnom majstoru Jovanu Todoroviću. Sva trojica su ujedno osvojili nagrade za najuspešnije u kategoriji „Osnovne i srednje škole“.


Najuspešnije šahistkinje na turniru su bile: Galina Bojović (Elektrotehnička škola Zemun), Ninoslava Ćipović (Pravno-birotehnička škola Zemun) i Danijela LJubojević (Univerzitet Metropoliten).

Nagrađeni po kategorijama su:

Univerzitet – FIDE majstor docent dr Nenad Ravić (Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo PEP iz Beograda), velemajstor Miloš Roganović, asistent na Visokoj školi za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo PEP iz Beograda i treće mesto FIDE majstor prof. dr Vladica Andrejić (Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu).

Predškolske ustanove – Mirjana Sekulić, Milica Jokanović i Marija S. Kovačević, sve tri iz Predškolske ustanove „11. april“ Novi Beograd.

Prosvetni penzioneri – Dušan Vuković (Građevinska škola Zvezdara), FIDE majstor prof. dr Dušan Mikičić (Elektrotehnički fakultet) i prof. dr Dragan Milin (Pravoslavni bogoslovski fakultet).

Javna uprava i javna služba – Zoran Jakovljević, Sarić Miroslav (Studentski centar Beograd) i Milan Bošković (Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja).

Turnir su uspešno sudili međunarodni šahovski sudija i organizator Nebojša Baralić i FIDE sudija Rade Goljović.

Prvenstvu je prethodila konferencija posvećena profesoru Protiću pod nazivom „Reč o LJubi – životna, duhovna i duševna dimenzija“ koja je okupila veliki broj prijatelja, kolega i poštovalaca dela i rada profesora Protića. Broj govornika je takođe bio impozantan, čak 31! U narednom periodu će biti objavljena knjiga sa nazivom istim nazivu konferencije.
BORAC ZA MESTO DREVNE IGRE U SRPSKOJ KULTURI

U večernjim satima, tog 18. decembra 2016. godine, i srpski šah je izgubio prof. dr LJubomira LJubu Protića, istinskog ljubitelja i poklonika drevne igre.

Danas (25. januar 2020. godine), na dan LJubinog rođenja, LJubin Zavod, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja ispisuje nove stranice srpske šahovsko-prosvetne istorije, uspostavlja tradicionalno takmičenje prosvetnih radnika Srbije u šahu koje će nositi LJubino ime. Danas će se odigrati prvo Prvenstvo prosvetnih radnika Srbije u šahu „prof. dr LJubomir LJuba Protić“.

Profesor Protić je rođen 25. januara 1943. u LJuboviji (Azbukovica). U bogatoj profesionalnoj karijeri obavljao je veliki broj značajnih dužnosti. Bio je redovni profesor i prodekan Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, profesor i direktor Matematičke gimnazije, pomoćnik ministra prosvete, direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, član Saveta Eparhije Beogradsko-karlovačke Srpske Pravoslavne Crkve.

Kao direktor Zavoda odlučujuće je uticao na razvoj šaha u Srbiji. Pod njegovim budnim okom, šah je kao izborni predmet našao mesto u obrazovnom sistemu Republike Srbije. Korisnim savetima i smišljenim predlozima usmeravao je i na kraju doveo do cilja tim koji je radio na tom poslu. Bilo je sasvim prirodno da mu 4. septembra 2007. pripadne čast da simbolično povuče prvi potez u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Vršcu (koju je pohađao i prvi srpski velemajstor Bora Kostić), čime je i zvanično započela nastava šaha u školama u Srbiji, što su mediji preneli kao vest istorijskog značaja.

Tih godina, Zavod je, na čelu sa profesorom LJubom, pokušavao da šah vrati na mesto u društvu koje mu po značaju i pripada. Organizovao je, pomagao ili inicirao brojne šahovske manifestacije: Univerzitetske šahovske mečeve na daljinu Beograd – Dalas, prijateljske mečeve ŠK „Bogoslov” – Zavod, okrugle stolove, tribine i šahovske obuke vaspitača, nastavnika i profesora širom Srbije, simultanke naših istaknutih velemajstora po školama... Još i danas se na našem Kosovu prepričava gostovanje Zavoda u Osnovnoj školi „Kralj Milutin” u Gračanici, 24. juna 2009. godine, kada je velemajstor Aleksandar Matanović odigrao simultanku posle dugo zamrlog šahovskog života. U Zavodu su organizovane i proslave međunarodnih medalja koje su osvajali naši šahovski problemisti.

Velika je bila ljubav profesora LJube Protića prema šahu. Gde god se nalazio i gde god radio, šahovska tabla i figure su bile deo njegovog ambijenta. Uvek je nalazio vremena da odigra partiju i popriča o aktuelnim šahovskim dešavanjima u svetu i kod nas. Igrao je sa decom, studentima, kolegama profesorima, penzionerima... Bio je redovni učesnik svih studentsko-profesorskih turnira na Univerzitetu, redovan posetilac šahovskih događaja u gradu... Za tablom, ili kao kapiten, predvodio je na brojnim takmičenjima ekipe Matematičke gimnazije, Matematičkog fakulteta i Zavoda.

Bio je čovek, kako se nekada govorilo: „pun dobrovolje starog kova”. Naše društvo i šahovska Srbija odlaskom profesora LJube trpe veliki gubitak, ali svi koji smo od njega učili i sa njim radili dobro smo upamtili za kakvu se Srbiju borio. Hvala mu, u ime šahovske Srbije, na svemu!