Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  In Memoriam Nebojša Jovanović (1951-2019)

In Memoriam Nebojša Jovanović (1951-2019)

24.08.2019 /   Daković, Marko

IN MEMORIAM Nebojša M Jovanović (1951-2019).

Sa dubokim žaljenjem primio sam vest da je prestalo da kuca plemenito srce mog šahovskog prijatelja, majstorskog kandidata Nebojše M. Jovanovića. Znalo se da je već godinama teško bolestan, pa ipak činjenica da ga je okrutna smrt otrgnula iz naših redova nešto je sa čime ne možemo lako da se pomirimo.

Nebojša M. Jovanović rođen je 6. maja 1951. godine u Beogradu. Bio je pravi urbani lik, intelektualac, ekonomista. Radio je u opštini Vračar gde je i živeo, a pored ostalog bio radno angažovan u „Beobanci“ i Saveznom izvršnom veću (nekadašnji SIV).

Relativno rano ostao je bez supruge, za koju je bio neizmerno vezan. Utehu je nalazio u šahu, kao i u tenisu, dva sporta kojima se bavio u slobodno vreme. Bio je takođe ljubitelj umetnosti, pravi bonvivan. Mnogo je čitao, a najviše šahovske knjige. U šahu, uzor mu je bio Pol Morfi.

Nebojša Jovanović igrao je aktivnim pozicionim stilom, a u svojim penzionerskim danima kada ga je opaka bolest već bila zahvatila, više je radio na teoriji i čak je smogao snage da učestvuje na kategornom turniru šahovskog kluba „Delfin“ gde osvaja toliko željenu titulu majstorskog kandidata.

Nebojša, ili Neša kako smo ga zvali mi koji smo mu bili prijatelji, često je učestvovao na amaterskim turnirima u Beogradu, a posebno na turnirima sa vikend tempom ili na „cugerima“. Poslednji bi dolazio na turnir, sa zakašnjenjem, ali bi poslednji i odlazio kući. Voleo je da uz kaficu popriča sa svojim domaćinima, organizatorima turnira i interesovao se za pitanja šahovske organizacije.

Najbolji rezultat u takmičarskom šahu bio mu je osvajanje treće nagrade na turniru „Gran pri open Union“ 2012. godine kada je još bio prvokategornik. Tada je prevazišao samog sebe pretekavši mnoge majstore i majstorske kandidate. Poslednji klub u kome je nastupao bio je Šahovski klub „Ušće“ sa Novog Beograda.

Nebojša Jovanović iza sebe je ostavio sina Mirka i ćerku Ivanu, kao i unuku Enu. Ispraćaj za kremaciju biće obavljen u ponedeljak 26. avgusta 2019. u 11 časova na Novom groblju u Beogradu.

Svi mi koji smo poznavali ovog po svemu originalnog čoveka i velikog šahovskog entuzijastu duboko žalimo što ga više nećemo videti na turnirima, koje je uveličavao svojom harizmom . Neka mu je slava i hvala.