Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  In Memoriam Slobodan Karadarević (1951-2019)

In Memoriam Slobodan Karadarević (1951-2019)

11.05.2019 /   Daković, Marko

IN MEMORIAM Slobodan Karadarević (1951-2019).

Sa dubokim žaljenjem sam primio vest da je 28. marta 2019. prestalo da kuca plemenito srce majstorskog kandidata Slobodana Karadarevića, koga sam imao čast da lično poznajem i sa njim delim lepe zajedničke trenutke.

Sloba Karadarević je rođen 19. januara 1951. godine. Kao mlad je zavoleo šah i nastupao za mnoge klubove, a uživao reputaciju beskompromisnog borca za šahovskom tablom. Nasuprot tome, van šahovske arene bio je veoma blag, skroman i druželjubiv čovek. Možda najdublji trag je ostavio u klubu AŠC Zemun. Bio je aktivan kao igrač, sve dok ga nije stigla Parkinsonova bolest. Od 2011. godine zbog narušenog zdravlja više nije mogao da se takmiči u šahovskoj areni, a njegov poslednji klub bio je Š.K. „Pogledi“ - Zemun.

Sloba Karadarević bio je zaposlen u štampariji „Borbe“, gde sam ga i upoznao. Kao novinar tog nekada uglednog lista, brzo sam se sprijateljio sa čovekom koji je bio iskusan šahist i poznavao mnoge jake igrače. Sloba i ja zajedno smo učestvovali u organizaciji velikog brzopoteznog turnira u januaru 2007. godine, povodom 85 godina postojanja novine „Borba“. Na tom turniru je učestvovalo mnogo proslavljenih domaćih šahista, velemajstora, intermajstora i drugih, a među takmičarima se našao i Slobodan Karadarević. NJegov dobroćudni osmeh i optimizam kojim je zračio uvek će mi ostati u sećanju.

Četiri godine pre spomenutog turnira, u poseti novini „Borba“ bila je ženski velemajstor Marija Manakova, koja je upravo tada sa ekipom BAS osvojila Kup evropskih šampiona. Tom prilikom, Maša je bila i u štampariji „Borbe“ gde je odigrala jednu partiju sa Slobom Karadarevićem. Igrano je Škotsko otvaranje, a partija je završena remijem.

Šahisti koji su poznavali Slobu Karadarevića žale za gubitkom koji nas je zadesio, a kao uteha ostaće nam plamen sreće u srcu što smo ga poznavali i družili se sa njim.

Marko Daković, novinar / diplomirani menadžer u sportu