Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Registracione takse Šahovskog saveza Crne Gore

Registracione takse Šahovskog saveza Crne Gore

15.03.2019 / FM Tomić, Goran (2150)

Горан Томић, организатор турнира Трећа субота Ђеновићи, нас је замолио да преузмемо његов текст са Шах-мат листе.

Da li je organizacija šahovskih turnira laka? Da li će ubuduće biti uopšte moguća?! Ja znam odgovor, a evo malo detaljnijeg komentara pa mogu potencijalni organizatori ili učesnici takođe da iznesu svoje mišljenje o novonanstaloj situaciji i da dobro razmisle prije nego organizuju neki šahovski turnir.

Danas sam dobio iz Šahovskog saveza Crne Gore u pdf formatu Pravilnike po kojima za registraciju svakog igrača trebam da platim po 10 eura. Za GM, IM i FM turnir (ako ih organizujem) to je 260 eura za Šahovski savez Crne Gore, plus onu uobičajenu taksu za FIDE za rejtingovanje. od 250 eura. To iznosi 510 eura samo za takse! I tako bi trebalo svaki mjesec (možda malo manje jer se tih 10 eura plaća za igrača godišnje, ali ovđe su često novi igrači tako da neće biti veliko smanjenje). Zanimljivo da je FIDE upravo usvojila odredbe na Predsjedništvu da se takse smanje. Ove registracione takse Šahovskog saveza Crne Gore enormno povećavaju troškove organizatora i po mom mišljenju idu u suprotnom smjeru od zaključaka predsjedništva FIDE. Ipak, nije moje da sudim ali mi se nameće zaključak da će ubuduće biti vrlo teško organizovati bilo koji turnir u Crnoj Gori.

Budući da su u FIDE turniri „Treća subota -Đenovići“ prijavljeni do maja, moraću do tada da ih organizujem, a tada završavaju. Uostalom, to je samo dio priče.

Zanimljivo mi je kako će se u Crnoj Gori organizovati neki open turnir od npr 100 igrača. Prema ovom novo-usvojenom pravilniku (od 15 februara 2019) organizator turnira će morati da plati u Šahovski savez 10 eura po igraču a to je 1000 eura. Za FIDE će platiti maksimalno 100 eura za isti turnir. Dakle trošak organizatora će biti 1100 eura. Moguće da će neki igrači već platiti registracionu taksu pa će organizatori imati manji trošak. Ipak, najviše će onda imati štete onaj ko organizuje turnire prvi, tj. prvih mjeseci u godini, jer će morati da plati taksu za igrače. Može biti i drugih tumačenja, ali suština je ista. Zanima me ko će organizovati ubuduće Open turnire, ili bilo kakve? Da li ima nekih sponzora, ili opština ili klub koji bi finansirali to? Teško.

Šahovski savez Crne Gore bi trebao po mom mišljenju da sam plati u FIDE taksu za organizaciju međunarodnih turnira. Naravno, organizatore bi trebao da poštedi i ove registracione takse. Razlog je jednostavan jer međunarodni turniri dižu ugled i same šahovske federacije u svijetu. Tada bi bilo moguće organizovati turnire. Ovako će se po mom mišljenju za nekoliko mjeseci ugasiti svi turniri u Šahovskom savezu Crne Gore, osim ako se te velike takse ne redukuju na neki prihvatljiv iznos.

Pored toga ko će organizovati neki Memorijal (a njih ima dosta, jer ima dosta šahista kojih se sa poštovanjem sjećamo) sa 50 igrača, ako opština za taj Memorijal izdvoji 500 eura za nagrade, a Šahovski savez Crne Gore tačno toliko naplati za registraciju igrača? Od čega će se platiti nagrade igračima, sudiji honorar i slično. Mislim da treba voditi računa o ‘održivim’ taksama, a ne o prevelikim koje će praktično ‘ugušiti’ sve turnire, a po mom mišljenju indirektno i potpuno šahovski život u Crnoj Gori!

Pošaljite Vaše mišljenje o ovoj ‘vrućoj temi’ za sve šahiste u Crnoj Gori!