Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Pitanje selektora

Pitanje selektora

28.02.2019 / FM Andrejić, Vladica (2236)

U poslednjih nekoliko dana dobili smo par dopisa u vezi sa izborom selektora u izdanju Šahovskog saveza Srbije. Prvi dopis poslao je FM Dragoljub Joksimović, ali dotični neću objaviti iz više razloga. Prvi i osnovni razlog je taj što ja ne objavljujem tekstove koje prethodno nisam pročitao, a ovaj nisam bio u mogućnosti da pročitam iako sam se nekako dogegao do možda polovine. Pretpostavljam da je bolje ovo štivo izdati kao roman, jer sadrži 2714 reči i 16278 karaktera, a verovatno ni Goran Tomić neće imati ništa protiv da to objavi na Šah-Mat listi. Drugi dopis poslao je velemajstor Miloš Perunović, a šta je napisao možete u potpunosti pročitati ispod.

VM Miloš Perunović, 28.2.2019

Kako da budeš 96. na svetu

Početkom februara su održani izbori za selektora Srbije. U užem izboru su se našla dva kandidata, velemajstor Branko Damljanović i internacionalni majstor Miodrag Perunović. Obični šahovski svet bi se zapitao, zar je ovde potrebno glasanje? Šahovski rečeno, zar se ovaj duel smatra neizvesnim? Uz dužno poštovanje Miodraga Perunovića, i njegovog šahovskog opusa, kada naspram sebe kao protivkandidata, imaš nosioca nacionalnog priznanja, i slobodno mogu reći legendu srpskog šaha Branka Damljanovića, teško da bilo ko može da vidi bolji izbor za funkciju selektora. Nažalost, nisu tako razmišljali ljudi koji donose odluke u Šahovskom savezu Srbije. Rezultatom 6-5, za selektora je izabran Miodrag Perunović! Izabrani selektor je vodio ekipu na prošloj olimpijadi i zauzeo 52. mesto. Najslabiji plasaman u istoriji srpskog šaha. Da li se ovim izborom selektora, nastavlja plan predsednika Dušana Cogoljevića da se na kraju zauzme to famozno 96. mesto na takmičenju, i još više degradira srpski šah.

Suvišno je trošiti reči, koliko je funkcija selektora u srpskom šahu bitna, i koliko je važno ko je na toj poziciji. Ono što je mene "iznenadilo" je da ta vest nije nigde objavljena, niti u jednom od pisanih medija, niti šahovskih dodataka. Pretpostavljam ima bitnijih tema. Kako je u Emiratima?

velemajstor Miloš Perunović

Kad već nešto ovog tipa objavljujem, moram da kažem da se ne slažem sa mnogim izrečenim stvarima. Najpre, Šahovski savez Srbije (kao i ostali savezi nižeg ranga) ima toliko problema da je izbor selektora prilično nebitna stavka. Srbija ima petoricu šahista sa 2600+ koji značajno odskaču od ostalih i ne postoji taj selektor (osim možda nekadašnjeg selektora Siniše Dražića) koji ih neće uvrstiti u tim. Ovde je veći problem pitanje zašto ti igrači nisu želeli da igraju za nacionalni tim.

Ne razumem zamenu teza po kojoj selektora biraju igrači, a ne obrnuto. Po meni, selektor mora da bude obrazovan čovek, dakle čovek koji je završio neki (državni) fakultet, sposoban za zdrave međuljudske odnose. Što se velemajstora Branka Damljanovića tiče, on jeste legenda srskog šaha, ali to je ostvario kao igrač, dok je kao selektor prilično daleko od toga. Već sam pisao više puta o tome (slučaj Adele Velikić), čovek koji smatra da je Bogom dan da mu se veruje na reč, koji je i ono malo kriterijuma koje je pomenuo pogazio prvom prilikom, ne zaslužuje da bude selektor, nikada više.

Takođe mi se ne sviđa omalovažavanje (aktuelnog selektora) Miodraga Perunovića koji po meni ima sve predispozicije za dobrog selektora. Joksimović se time poprilično bavi, što je još jedan razlog zašto njegov dopis neću objaviti. Slažem se da je 52. mesto (39-60. po broju bodova) na Olimpijadi loš rezultat, ali startni broj 45 jednostavno kaže da je to bilo realno. Smatram da nije korektno da igrači koji su bili pitani da igraju za nacionalni tim, i to odbili, komentarišu loš rezultat ekipe!

Da se razumemo, ja ne mislim da rukovodstvo Šahovskog saveza Srbije radi dobar posao, jer prvi ću potpisati da Dušan Cogoljević ne treba da bude predsednik saveza. Takođe, veoma je bizarno da se šahovski kriminalac Miodrag Rakić i dalje nešto pita u srpskom šahu, a tek da njegov glas odlučuje je posebno degutantno. Da bi mogli ozbiljno da pričamo na ove teme neophodno je promeniti rukovodstvo saveza, a do tada pitanje selektora je najmanje važno.