Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Ostavka predsednika ŠSB

Ostavka predsednika ŠSB

05.02.2019 /   Ugrčić, Zoran (1938)

OSTAVKA PREDSEDNIKA SAVEZA

Na zvaničnom sajtu ŠS Beograda objavljeno je šturo obaveštenje naslovljeno na predsednika Skupštine ŠSB.

ŠSB, 5.2.2019

Predsedniku Skupštine Šahovskog saveza Beograda

Podnosim ostavku na mesto Predsednika Šahovskog saveza Beograda.

Predsednik ŠSB
Dragan Vučičević

Dakle, bez ikakvog obrazloženja, koje se u ovakvim prilikama podrazumeva. Šahovska javnost je uskraćena za informaciju da li je to urađeno iz privatnih razloga ili je to njegov moralni čin zbog velikih propusta u obavljanju funkcije predsednika Saveza.

Krajnje nekorektno od već bivšeg predsednika Saveza, pogotovo kada se ima u vidu njegovo skorašnje obraćanje javnosti kada se okomio na potpisnike zahteva za njegovo razrešenje. Valjda je u tom trenutku još uvek mislio da ima podršku većinu klubova u Savezu. Međutim, sve mu je bilo jasno posle dva neuspešna pokušaja da se održi redovna sednica Skupštine ŠSB. Prvi put 27. januara, kada je po izveštaju verifikacione komisije bilo prisutno 35 od 70 i drugi put kada je bilo prisutno 26 od 70 delegata. Dakle, sednica u oba puta nije održana zbog nedostatka kvoruma za rad. (Uzgred rečeno, izveštaj verifikacione komisije nije tačan, tako da ću ja na prvoj sednici skupštine tražiti da se pokrene disciplinski postupak protiv jednog broja članova Upravnog odbora koji su protivno članu 20. stav 3. pokušali da prisustvuju sednicama kao delegati svojih klubova. Osim toga disciplinski postupak treba pokrenuti i protiv odgovornog radnika Kancelarije Saveza koji je verifikacionoj komisiji dao pogrešne podatke o zastupnicima - delegatima klubova koji imaju pravo da prisustvuju sednici).

No vratimo se na postupak eks predsednika. Naime, predsednik Skupštine je još pre petnaestak dana zakazao Vanrednu sednicu skupštine za 17. februar, na osnovu predloga za izglasavanje nepoverenja predsedniku Saveza (član 41. stav 5. Statuta), koji je 22. januara podnelo 25 klubova članova Saveza, Dakle, bilo je za očekivati da osoba koja smatra da je dobro obavljala svoju funkciju i ima čistu savest, dođe na sednicu i pobije navode iz pomenutog predloga. Pa ukoliko u tome ne bude uspešan, onda će odlukom skupštine biti razrešen funkcije. A ukoliko skupština ne izglasa nepoverenje, neka onda daje ostavku i neka je obrazloži.

Eks predsednik se grdno vara ako misli da će ovakvom svojom ostavkom zataškati svoje propuste u radu. Elem, obaveza svih organa Saveza, a prvenstveno Nadzornog odbora, budućeg predsednika Saveza i budućeg Upravnog odbora je da do kraja rasvetli ovu problematiku i da, ukoliko postoji osnovana sumnja da je došlo do povrede zakona i podzakonskih propisa, podnese odgovarajuće krivične i disciplinske prijave, kako protiv imenovanog, tako i protiv članova Uprvnog odbora i Izvršnog direktora.

S poštovanjem, Zoran Ugrčić (ovo je moje privatno mišljenje, a ne stav ŠK Čukarički pošto nije bilo vremena da o ovome razgovaramo).