Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Svetsko jedi jedi prvenstvo

Svetsko jedi jedi prvenstvo

01.01.2019 / FM Andrejić, Vladica (2236)

Dugo očekivani prvi ciklus u sklopu jedi jedi prvenstva sveta na Ličesu (Lichess Antichess World Championship) započeo je početkom oktobra 2018. Takmičenje je bazirano na mečevima od 10 partija sa tempom igre od 2 minuta sa dodatkom od 5 sekundi po potezu. Ciklus je počeo kvalifikacijama u kojima je učestovalo 32 igrača, a koji su igrali po dvostrukom eliminacionom sistemu. Četiri igrača dobila su početna tri meča (Arimakat, SupWitches, Ogul1, FalconPower), dok su oni sa porazom razigravali dalje, odakle četiri igrača nije doživelo drugi poraz (Sportsment, Agaliana, MagnusXL, TheLoneWolf). Tako se formirala lista od osam igrača koji su nastupili na Turniru kandidata.

Turnir kandidata još uvek nije zvanično završen iako je rok za završetak mečeva (svako sa svakim) bio do nove godine. Međutim, stvari u samom vrhu su poznate i vreme je da se pređe na poslednju fazu prvenstva. Arimakat je bio ubedljiv i osvojio Turnir kandidata sa 6 bodova iz 7 mečeva (47 poena iz 70 partija), dok je drugo mesto zauzeo Ogul kome je (zahvaljujući lošem finišu ostalih kandidata) bilo dovoljno 5 bodova i 37½ poena.

Veliko finale za titulu igraće Vladica Andrejić kao Arimakat i Emirhan Ogul (Emirhan Oğul) kao Ogul1. Igraće se 3 seanse od 10 partija, a pobednik je onaj ko dođe do 15½ poena. Prva seansa zakazana je za nedelju, 6. januar, sa početkom od 18 sati, te koga zanima neka dođe na Ličes i navija. Što se same igre tiče, dosta toga možete naučiti iz moje knjige "The Ultimate Guide to Antichess" koja je nedavno izašla iz štampe.