Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Šahisti u mraku slobode

Šahisti u mraku slobode

25.09.2018 / FM Popadić, Dragan (2201)

Od neslobode teža je samo – sloboda. U neslobodi znaš šta treba da radiš. Prije svega da slušaš. Ne treba mnogo da razmišljaš. Za tebe to rade naredbodavci. U slobodi prepušten si sam sebi. Imaš dileme, pitanja, nedoumice. Moraš stalno donositi odluke, a nemaš koga da pitaš. Oslanjaš se na svoje znanje, iskustvo, osjećaj. Plivaš u mraku, ali mraku slobode. Teško ti je, ali si srećan.

U polju slobode najviše se nalaze umjetnici. Ali, i šahisti. Mi sami odlučujemo o svojoj sudbini. I ne samo da donosimo odluke svakodnevno, u svakoj partiji, mi to radimo u svakom potezu. Gdje sa kraljem, gdje postaviti topa, kuda da skakač skoči? I jedno od težih pitanja: pokrenuti pješaka ili ne? Jer pješaci, za razliku od figura, ne mogu nazad. Imaš slobodu, ali i odgovornost. Sve je prepušteno tebi. Taj osjećaj slobode i odgovornosti šahisti ne bi mijenjali nizašta na svijetu.

Zašto se onda šahisti uglavnom ne snalaze u šahovskim forumima i organima? Zašto su trapavi, isključivi, lični, interesno motivisani? Nemam odgovor na to pitanje. Sjetim se Bodlerovog Albatrosa. Dok leti prekrasan, na palubi smiješan, jadan. I mornari se rugaju sa njim. Možda i nama šahistima divovska krila smetaju da kročimo. Onda je možda i bolje da se „na palubu“ i ne spuštamo. Da ostanemo u našem carstvu slobode od 64 polja. Da ostanemo smjeli, hrabri, maštoviti, razigrani. I nadasve iskreni prema sebi i prema drugima.

Dragan Popadić