Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Žalba ŠK Čukarički na odluku ŠSB

Žalba ŠK Čukarički na odluku ŠSB

06.09.2018

Председник ШК Чукарички, Зоран Угрчић, послао нам је занимљиво штиво за читање.

Gospodine Andrejiću, u cilju informisanja šahovske javnosti očekujemo da objavite saopštenje ŠK Čukarički o razlozima zbog kojih još uvek ne znamo status našeg kluba u takmičarskoj sezoni 2018.

ŠK Čukarički je 20. avgusta ove godine dostavio Skupštini ŠS Beograda žalbu na odluku Upravnog odbora ŠS Beograda (od 05.06.2018.) kojom se, citiramo, "ŠK Ćirilo i Metodije vraća u Premijer ligu Beograda iz koje je isključen posle takmičenja 2016. godine pogrešnom primenom pravilnika". Ovu žalbu, sa odgovarajućim prilozima, dostavili smo i Kancelariji Saveza kao i svim učesnicima Premijer lige. Predložili smo Skupštini da razmotri i usvoji našu žalbu, odnosno da poništi spornu odluku Upravnog odbora iz sledećih razloga:

PRVO, poznato je da je Ćirilo i Metodije još ranije iskoristio svoje pravo na žalbu u okviru Saveza, da je bio nezadovoljan konačnom odlukom i da se žalio nadležnom sudu. Prema tome, UPRAVNI ODBOR JE MORAO DA TAKVU, PONOVLJENU, ŽALBU ODBACI KAO NEDOPUŠTENU, a ne da ponovo donosi odluku po jednom te istom pitanju. Na ovaj način prekršeno je jedno od osnovnih pravnih načela - načelo sigurnosti. Znači, dovoljan je samo ovaj razlog pa da se odluka Upravnog odbora poništi kao nezakonita i to iz formalnih razloga.

I DRUGO, Upravni odbor je svoju odluku doneo na Predlog Takmičarske komisije (od 23.05.2018.) kada je njen predsednik bio Dragan Josipović Ovaj predlog, koji nam je dostavila Kancelarija Saveza, nije ni potpisan, ni overen, niti je zaveden. U Kancelariji Saveza nam je rečeno da takav dokument nemaju u arhivi!? Takođe ne postoji ni odluka Izvršnog odbora sa preambulom, izrekom. obrazloženjem i poukom o pravnom leku, čiji su sastavni deo žalba Ćirila i Metodija *baš bi voleli da vidimo šta u njoj piše* i predlog Takmičarske komisije!?!? PREDLOG VRVI OD POGREŠNOG TUMAČENJA PROPISA I FALSIFIKATA. U njemu skoro da ništa nije tačno! Komisija najpre konstatuje da je petoplasirani klub iz Kvalitetne lige 2016. - a to je Čukarički - ušao u Premijer ligu 2017. protivno članu 22. stav 2. Pravilnika o takmičenjima i kalendaru takmičenja ŠS Srbije. Naime, ovim paragrafom je propisano da se popunjavanje više iz niže lige (u konkretnom slučaju popuna Premijer iz Kvalitetne lige) vrši iz grupe pobedničkih timova niže lige. Ali, po tumačenju komisije Čukarički nije bio u toj grupi jer je imao 11 bodova iz 11 mečeva, dakle 50% osvojenih bodova, a morao je imati još najmanje jedan bod. Naravno da ovo nije tačno, a to demantuje činjenica da je Kancelarija Saveza našem klubu, kao jednom od rezervi, ponudila učešće u Prvoj ligi Srbije 2018. pošto smo u Premijer ligi 2017. osvojili 9 bodova iz 9 mečeva, a to je takođe 50% bodova. Komisija dalje tvrdi da je umesto Čukaričkog u Premijer ligu 2017. trebalo uvrstiti ekipu Ćirila i Metodija, koja je ispala iz Premijer lige 2016. kao dvanaestoplasirana ekipa (ovo je falsifikat pošto je redosled u Premijer ligi 2016. bio sledeći: 12. Bogoslov, 13. Ćirilo i Metodije i 14. Lasta). OVAKAV PREDLOG KOMISIJE NEMA NIKAKVOG OSNOVA U POMENUTOM PRAVILNIKU ILI BILO KOM DRUGOM PROPISU KOJI REGULIŠE EKIPNA ŠAHOVSKA TAKMIČENJA, NITI JE ZABELEŽEN U PRAKSI. To je njeno proizvoljno mišljenje, bez pozivanja na bilo koji važeći propis. SKANDAL. A koliko je rad Takmičarske komisije, najblaže rečeno bio nestručan i neozbiljan, vidi se i iz njihovog predloga da se ispravi navodna greška i Ćirilo i Metodije vrati u Premijer ligu 2018. "kao trinaesto prase". Liga se naime, naprečac, proširila sa 12 na 13. klubova. A ŠTA JE SA DRUGOM GREŠKOM? Zašto nije predloženo da se i ova druga nepravda ispravi? Zbog čega nije predloženo da se Čukarički, što je potpuno logično, ove godine vrati u Kvalitetnu ligu budući da se prošle godine takmičio u Premijer ligi mimo propisa? Pa zato što je komisija znala da je cela ova konstrukcija pogrešna i besmislena, JEDINI ZADATAK TAKMIČARSKE KOMISIJE BIO JE DA POŠTO-POTO VRATI ŠK "ĆIRILO I METODIJE" U PREMIJER LIGU.

ZAŠTO JE SVE OVO NAKARADNO URAĐENO? To javno pitamo Sanju Petronić, koordinatora rada komisije, pošto sadašnji predsednik komisije Zoran Tasić nije učestvovao u svemu tome. Od nje u najmanju ruku očekujemo ostavku na rad u komisiji (obrazloženu), što su još ranije učinili prethodni predsednik ove komisije Josipović i njen član Dragan Nedeljković (šta mislite zbog čega?). Toliko o tome.

Dalje, prilikom predaje naše žalbe obavljen je telefonski razgovor sa Radišom Nikolićem. predsednikom Skupštine ŠSB, koji je izrazio spremnost da na nivou Saveza organizuje sastanak gde bi, na osnovu argumentovanih činjenica, pokušali da zajednički rešimo ovaj problem. Mi smo se saglasili sa ovom inicijativom, a predsednik nas je posle nekoliko dana informisao da taj sastanak planira za kraj avgusta. Potom smo ga obavestili o našem mišljenju da bi tom sastanku trebalo da prisustvuju predsednik Skupštine, njegov zamenik Radivoje Vencl koji je ujedno i član Ćirila i Metodija, zatim Dragan Vučičević, predsednik Saveza, Sanja Petronić. potpredsednik Saveza i koordinator rada Takmičarske komisije, Marija Lukić, izvršni direktor, LJuba Simić predsednik ŠK Ćirilo i Metodije, kao i Zoran Ugrčić, predsednik i Predrag Miličević, član Izvršnog odbora ŠK Čukarički. Polazeći od opredeljenja da prihvatamo svako rešenje zasnovano na poštovanju propisa, predložili smo tri načina za rešenje ovog problema. Prvi, da Upravni odbor preispita i poništi svoju odluku na osnovu argumentacije iz naše žalbe, gde smo po našem mišljenju dokazali da je došlo do flagrantnog kršenja zakona i odgovarajućih propisa. To bi bilo najbolje i najekonomičnije rešenje. Drugi, da ŠK Ćirilo i Metodije, takođe ceneći navode iz naše žalbe, odustane od takmičenja u Premijer ligi. I treći, kao poslednja varijanta, da se sazove vanredna sednica skupštine, s tim što bi se pomerili datumi tehničkih konferencija i početka pojedinih liga (kalendar takmičenja nije Sveto pismo da se ne može menjati. Tako je, naprimer, finale Kupa Srbije koje je bilo planirano za maj/juni pomereno za kraj ove godine).

Međutim, predsednik Skupštine se posle toga više nije oglasio. To nismo očekivali jer smo računali da se radi o odgovornoj i ozbiljnoj osobi. Ali ono što zabrinjava je da PREDSEDNIK NIJE IZVRŠIO SVOJU OBAVEZU IZ ČLANA 26. STATUTA ŠSB. Elem, skupština se (između ostalog) saziva i u slučajevima predviđenim Statutom, a odlučivanje po žalbama na odluke Upravnog odbora (član 19. stav 1. tačka 9.) je upravo taj slučaj. Predsednik skupštine JE DUŽAN da sazove skupštinu u roku od 15 dana od dana podnošenja urednog zahteva za sazivanje skupštine, A TAJ ROK JE BIO 04. septembar. Nećemo da se bavimo pretpostavkama i da nagađamo zašto je predsednik Skupštine prekršio Statut - jednostavno mi ne znamo zašto je to tako. Zašto se stvara nezdrava atmosfera pred početak takmičenja? Ko i zašto pokušava da nam onemogući da ostvarimo svoje osnovno statutarno pravo - pravo na žalbu?

Mi sada ne znamo status našeg kluba u ovogodišnjoj takmičarskoj sezoni. Naime, do donošenja odluke po našoj žalbi ne znamo u kom rangu ćemo se takmičiti. AKO SMO U PRAVU - IGRAĆEMO U PREMIJER LIGI, A ĆIRILO I METODIJE OSTAJE TAMO GDE MU JE I MESTO - U KVALITETNOJ LIGI. U SUPROTNOM VRAĆAMO SE U KVALITETNU LIGU. To je logika stvari - PREMIJER LIGU 2018. NE MOGU DA IGRAJU OBE OVE EKIPE, budući da je SUŠTINA PREDLOGA Takmičarske komisije, na osnovu koje je Izvršni odbor doneo svoju odluku, bilo tumačenje da je ŠK Čukarički ušao u Premijer ligu mimo propisa, a da je to mesto trebalo da zauzme ŠK Ćirilo i Metodije. Donošenje odluke po našoj žalbi je prethodno pitanje. TAKMIČENJE U NAVEDENIM LIGAMA NE MOŽE DA POČNE BEZ ODLUKE SKUPŠTINE. Stoga nismo ni uplatili kotizaciju za učešće u takmičenju (ne znamo u kojoj ligi učestvujemo, a visina kotizacije nije ista za Premijer i Kvalitetnu ligu) o čemu smo obavestili predsednika Skupštine još pre nekoliko dana. Iz istog razloga nismo učestvovali na tehničkoj konferenciji Premijer lige (usvajanje takmičarskog pravilnika i izvlačenje turnirskih brojeva). koja je održana 05. septembra. Pre zvaničnog početka konferencije, čijim je radom rukovodila Marija Lukić. izvršni direktor ŠSB, ponovili smo naš stav DA NE ODUSTAJEMO OD UČEŠĆA U OVOGODIŠNJOJ TAKMIČARSKOJ SEZONI (a to nikada i nigde nismo izjavili ili potpisali), ali da iz napred navedenih razloga ne znamo naš status.

Čekamo Godoa, odnosno sednicu Skupštine na kojoj ne može biti dileme, jer ako neko ne glasa za usvajanje naše žalbe - to znači da nešto sa njem nije u redu. A ako nam se žalba ne usvoji, što je praktično nemoguće, ali čuda se dešavaju, vraćamo se u Kvalitetnu ligu. ČUKI NIKO I NIŠTA NE TREBA DA POKLANJA. Mi smo jedan od najstarijih beogradskih šahovskih klubova - ove godine obeležavamo pedesetogodišnjicu osnivanja -.i nikada se nismo kompromitovali.

P.S: O ovoj problematici (ipak je ovo najviši rang takmičenja u okviru ŠSB) konsultovali smo neke, po nama, najstručnije i najiskusnije osobe. I svi su nam odgovorili osim "prevejanog šahovskog lisca". Dobro, to je njegovo pravo i mi to poštujemo. On, ustvari, nema kompjuter da bi primio našu žalbu putem mejla.

Beograd, 06.09.2018.