Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Šahisti treba da drže reč

Šahisti treba da drže reč

06.06.2018 /   Deže, Vladimir (1987)

Ovaj članak nema baš nikakve veze sa ŠK „Čenejac“ za koji nastupam, nego je moje i samo moje mišljenje. Decenijama sam u šahu koji je moja najveća životna ljubav. Često su moji učenici, na moju preporuku, nastupali za druge klubove, pomažući im tako da ispoštuju zahteve saveza u pogledu učešća omladinaca u takmičarskoj ekipi. Ovo sam činio u dobroj veri i dogovoru sa dotičnim klubovima. Ja želim da ljude posmatram u najboljem svetlu i da im verujem. Tako sam i ove godine verovao dugogodišnjem poznaniku. Međutim, ispostavilo se da je obećanje, ludom radovanje. Malo je reći da sam razočaran njegovom nezahvalnošću i izvrdavanjem dogovora. Povređen sam kao čovek.

Zato od srca čestitam ŠK „Hercegovac“ iz Gajdobre na pobedi protiv mladenova (svesno malim slovom). Ta pobeda je, po svojoj simbolici, slična Heraklovom trijumfu nad nečasnim Augijem, koji je odbio da održi obećanje dato heroju nakon što je ovaj očistio njegove čuvene štale. Ubeđen sam, da sam , van Gajdobre, njihov najvatreniji navijač, sa željom da se vrate u viši rang takmičenja, pogotovo znajući da vode borbu kontra mladenova.

Naglašavam da nemam ništa protiv mladenova kao kluba, ali čovek koji figurira kao njihov menadžer, ne postupa džentlmenski kao što bi trebalo da se u šahu čini, po ugledu na svetle uspomene velikih šahovskih imena i pravih kavaljera kakvi behu: Kapablanka, Najdorf, Morfi, Botvinik, Aljehin, Ivkov i drugi. Rečenog menadžera bi valjalo zapitati zašto je mladenovo izgubilo partiju na šestoj tabli. Da ne bude zabune, ime kluba je u prezimenu „skauta“, tj. menadžera istog. Reč je uvek bila svetinja i ko je ne poštuje, neće ni sam biti poštovan.

Vladimir Deže