Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  In memoriam Dragoljub Baretić

In memoriam Dragoljub Baretić

23.03.2018 / FM Notaroš, Krasoje (2199)

IN MEMORIAM DRAGOLJUB BARETIĆ (1936-2018)

U sredu 21. marta preminuo je, posle duže bolesti u 82. godini, Dragoljub Baretić, novosadski FIDE majstor i jedan od najboljih slepih šahista svih vremena.

Rođen je u Svilojevu kod Apatina 4.04.1936. godine, i tu nije dugo živeo jer mu je otac bio železničar pa su se često selili. Kada mu je otac 1939. umro, prihvatila ga je baka u selu Baretići u Dalmaciji, gde je ostao do kraja rata. Tragičnim slučajem izgubio je vid 1944. dotakavši zaostalu italijansku bombu, koja mu je razmrskala i šaku leve ruke. Nakon oporavka, majka ga je odvela u Beograd, gde je teškom mukom izdržavala devetoro dece.

Iako je u osmoj godini života ostao bez vida, veoma uspešno je završio školovanje i stekao fakultetsku diplomu i natprosečno i veoma univerzalno se obrazovao. Po završetku srednje škole nastanio se u Novom Sadu gde je ostao do smrti. Radio je prvo kao profesor istorije na Radničkom univerzitetu, a potom kao stručni saradnik u Pokrajinskoj konferenciji slepih, gde je 1992. penzionisan. Objavio je i nekoliko knjiga poezije, te pokrenuo časopise za slepe ''Vidici'' i ''Odjek''. Iza sebe je ostavio suprugu Zoru, kćerku Gordanu i dvoje unučadi - Ivu i Miloša. Posebno treba istaći da je imao veliki broj prijatelja i poštovalaca i da je bilo zadovoljstvo pričati sa njim, kako o šahu, tako i o drugim temama.

Dolaskom u Novi Sad počela je njegova blistava šahovska karijera i po tome će Baja, kako su ga prijatelji zvali, biti najduže zapamćen. Šah je naučio u specijalnoj školi za slepe u Zemunu, a u Novom Sadu se aktivno uključio u sva zvanična takmičenja. Vrlo brzo se probio u sam vrh najboljih šahista Novog Sada i Vojvodine i to u konkurenciji ''okatih'' šahista, kako je on zvao videće, pa je po dva puta bio prvak Novog Sada i prvak Vojvodine. Šahovski majstor je postao 1971, a titulu FIDE majstora je osvojio 1979. Veoma uspešno je nastupao i za brojne šahovske klubove: Napredak (Beograd), Itis (NS), Uljmanski ŠK, Novosadski ŠK (nekoliko puta u Prvoj ligi) i poslednje tri decenije za novosadski ŠK slepih ''Anpasan''.

U konkurenciji slepih i slabovidih je bio neprevaziđen. Šest puta je bio prvak Jugoslavije. Za reprezentaciju je igrao od 1961 - 1980. godine i osvojio pet olimpijskih medalja - tri zlatne i dve srebrne. Na svetskom prvenstvu u Brižu 1978. osvojio je bronzanu medalju. Pobedio je takođe na deset majstorskih turnira u konkurenciji videćih šahista. Tokom karijere odigrao je 15 partija sa ''okatim'' velemastorima i osvojio osam poena, što je takođe podatak za divljenje. Baretić je igrao oštar i kombinatoran šah i iza sebe je ostavio desetine prelepih partija koje su objavljivanje u časopisima širom sveta. I na kraju pomenimo njegovu misao o šahu koju je izrekao u jednom od njegovih poslednjih pojavljivanja u medijima: '

''Kao što kombinacija u šahu predstavlja trijumf duha nad materijom, tako i šah, iako ga definišem kao dobrovoljno mučilište mozga, smatram načinom koji mi je pomogao da, iako hendikepiran, dosegnem sreću i ostvarim svoju ljudsku misiju: da budem prihvaćen, uvažavan i uspešan među ljudima zdravog vida''.