Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Prvi osnovni sud ili arbitraža?

Prvi osnovni sud ili arbitraža?

18.02.2018 / IM Marinković, Ivan (2459)

KO JE U PRAVU, PRVI OSNOVNI SUD ILI ARBITRAŽA?

U dobroj meri razočaran nedavnim razvojem događaja u i oko ŠSB, prethodnih nekoliko dana sam proveo razmišljajući koliko redovi koji slede uopšte imaju smisla. Ipak, pošto je u poslednjih dva meseca izrečena i napisana ogromna količina laži (posebno mi je zasmetala nepotpisana teza da sam se stavio iznad zakona i da ne poštujem odluku arbitraže koju je potvrdio Prvi osnovni sud u Beogradu!) odlučio sam da napišem kratak tekst, upravo zarad istine.

Prvi osnovni sud u Beogradu je pre nekoliko nedelja ODBACIO TUŽBU koju je podneo Šahovski savez centralne Srbije protiv Šahovskog saveza Srbije i to kao NEBLAGOVREMENU!

Prilog: REŠENJE PRVOG OSNOVNOG SUDA U BEOGRADU

Neupućeni će se zapitati kakve veze ima ova sudska odluka sa arbitražnom odlukom u vezi situacije u ŠSB. Itekako ima!

U obrazloženju Odluke Prvog osnovnog suda leže odgovori na sva prethodno postavljana pitanja u beogradskoj šahovskoj javnosti, vezano za arbitražnu odluku, a ja ću povući samo neke očigledne paralele.

    PRVI OSNOVNI SUD
  • ŠSCS tužio ŠSS pred Prvim osnovnim sudom tražeći poništaj odluka Skupštine ŠSS.
  • Postupak pred Prvim osnovnim sudom pokrenut u julu 2017, tražen poništaj odluka Skupštine ŠSS iz februara 2017.
  • Prvi osnovni sud odbacio tužbu kao neblagovremenu zbog propuštanja zakonom propisanog roka za podnošenje tužbe od 60 dana

    ARBITRAŽA
  • Devet klubova tužilo ŠSB pred arbitražom tražeći poništaj odluka Skupštine ŠSB.
  • Postupak pred arbitražom pokrenut u septembru 2016, tražen poništaj odluka Skupštine ŠSB iz januara, juna i jula 2016.
  • Arbitraža prethodnim rešenjem sopstvenog predsednika konstatovala da je tužba neblagovremena zbog propuštanja zakonom propisanog roka od 60 dana a onda „na mala vrata“ ipak uzela da se bavi odlukama Skupštine ŠSB iz januara i juna i isključivo na njihovoj bazi poništila odluke Skupštine ŠSB iz jula 2016.

Zašto je Prvi osnovni sud u identičnoj pravnoj situaciji postupio na jedan, a arbitraža na drugi, potpuno suprotan način, pitanje je za samu arbitražu i možda za ponekog od onih koji su tužili ŠSB!

Među beogradskim klubovima se pred skupštinu zakazanu za 13. januar vodila negativna kampanja, prvenstveno uz mahanje nesprovodivom arbitražnom odlukom. Pominjalo se doduše i kako će uskoro da padnu odluke Skupštine ŠSS, a kao šlag na tortu dodavano je i rešenje o izvršenju koje je doneo Prvi osnovni sud u Beogradu. A sada, kada postoji gore navedena odluka Prvog osnovnog suda ona se nigde ne pominje i ne komentariše!

I na samom kraju, APR je u međuvremenu odbacio novi pokušaj brisanja Ivana Marinkovića kao zakonskog zastupnika ŠSB, koji je usledio na osnovu „odluke“ od 28. januara 2018. godine. I iz ovog rešenja o odbačaju se može štošta zaključiti. A da li je u pitanju samo „puka forma“ ili se redovni sud i APR ipak pomalo razumeju i u pravo, pokazaće vreme.

Prilog: Rešenje APR o odbačaju registracione prijave

Ivan Marinković