Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Evropsko amatersko prvenstvo 2017

Evropsko amatersko prvenstvo 2017

24.06.2017

Здравко Ћирић из Ниша написао је нешто о недавно завршеном Аматерском првенству Европе играном у НишуNiš je bio šahovska prestonica Evrope

Na upravo završenom Evropskom Amaterskom prvenstvu u šahu koje se održalo u hotelu "Tami Residence", u organizaciji Gradskog šahovskog saveza Niša, a u saradnji sa Šahovskim savezom Srbije, pod pokroviteljstvom Evropske šahovske unije, pored velikog broja učesnika (preko 130) iz 19 šahovskih federacija, moramo pomenuti i fantastičnu organizaciju za koju su prvenstveno bili zaslužni IM Sandra Đukić, Mihajlo Obrenović, sekretar GŠS Niša, kao i Dragana Simić, predsednica GŠS Niša i ostali iz organizacionog odbora.

Profesionalni fotograf Zlatko Nečevski je i ovog puta briljirao i pored fantastičnih fotografija pokazao da mu je i brzina jača strana, tako da su fotografije bile na sajtu GŠS Niša istog dana, pa je time bio znatno olakšan posao našim prijateljima iz CDS Digital-a, koji su zaduženi za internet podršku prvenstva.

Zahvalnost svim učesnicima na fer i korektnoj borbi, pratiocima i trenerima, kao i sudijama na čelu sa francuskim međunarodnim sudijom IA Dominique Dervieux (654655), sve pohvale za fer i korektno suđenje idu i IA Dragan Živić (904740), FA Miroslav Raković (939994), FA Igor M Lukić (930601).

U kategoriji do 1700 ELO prvo mesto i titulu šampiona Evrope osvojili su Pavle Ćirić i Anđela Dimitrijević, mladi šahisti iz našeg grada, dok je drugo mesto osvojio Alumert Orkun Efe iz Turske, a treći je bio Jovan Stevanović, takođe iz našeg grada.

U kategoriji od 1700 do 2000 ELO pobednik je Karaoglan Doruk iz Turske, dok su drugi i treći Stojković Zoran- Zoki iz Niša i Nagy Laszlo iz Nemačke.

U kategoriji od 2000 do 2300 ELO pobednik je Buyukasik Diyap iz Turske, drugo i treće mesto su osvojili šahisti iz našeg grada FM Biljanić LJubomir i Livaja Mario.

Gradski šahovski savez Niša se kao tehnički organizator potrudio da uz podršku grada obezbedi gostima maksimalan komfor – dobar smeštaj, odličnu salu za igru u hotelu Tami Residence u kojoj se održalo prvenstvo, obilazak grada u slobodno vreme i sve što je potrebno kako bi Niš pokazao da ima kapaciteta za organizaciju ovakvih događaja i, kako bi mu bio poveren i neki od budućih šampionata.Pavle Ćirić osvojio zlatnu medalju

Na upravo završenom Evropskom prvenstvu za amatere, rejtinga FIDE do 1700 poena i zaključno sa titulom FIDE majstora, prvokategornik Pavle Ćirić, član Šahovskog kluba gluvih i nagluvih “NAIS” iz Niša, osvojio je prvo mesto i zlatnu medalju!

Istorijski vredan rezultat i sem pehara, zlatne medalje, novčane nagrade usledila je i specijalna nagrada: besplatno učešće na Svetskom amaterskom prvenstvu za 2018.godinu, koje je po rasporedu FIDE u italijanskom Kaljariju, od 21.04. do 01.05.2018.godine.

Uspeh nije slučajan i kruna je sjajnih rezultata u nekoliko poslednjih godina, gde treba izdvojiti prvo mesto na Školskom prvenstvu Srbije (i to kao mlađi u grupi), prvo mesto u Srbiji u rešavanju problema, te brojne pehare i medalje na takmičenjima od opštinskog do saveznog ranga.

No, do šampionskog naslova put je bio trnovit a mnogo puta je popularni Paja u poziciji “plesao na žici, iznad dubokog ponora”, da bi kulminacija dostigla vrhunac u partiji poslednjeg kola: u partiji sa klupskim drugom i dugogodišnjim prijateljem, Radivojem Đurićem, gde mu je bio dovoljan remi za prvo mesto, usledio je bolni poraz. No, na kraju je Buholc količnik odlučio prvaka, sasvim zasluženo, jer je Pavle Ćirić imao najjače protivnike u pobedničkoj grupi od 5 igrača sa istim brojem poena. Budući da je naš Ćira tek završio IV razred OŠ i napunio 10.godina života, uz kvalitetan rad, očekujemo vrhunske rezultate u bliskoj budućnosti.