Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Šahovski udžbenik Bore Ivkova

Šahovski udžbenik Bore Ivkova

18.06.2017

Издавач књиге нас је замолио да објавимо...

Šahovski udžbenik Bore Ivkova

Iz štampe je izašao šahovski udžbenik „Paralele” autora velemajstora Bore Ivkova. Zanimljiva i osobena knjiga jednog od naših najuspešnijih šahista svih vremena, svojevremeno omladinskog prvaka sveta koji vredno stvara i u svojoj 84. godini.

Ovo izdanje, sastavljeno iz četiri poglavlja (Taktika, Strategija, Završnice i Paralele) sa obiljem interesantnih pozicija iz bogatog Borinog iskustva i drugih važnih mečeva, namenjeno je šahistima svih kategorija. Korisno i za ljubitelje drevne igre bez odličja, ali i nosioce šahovskih titula, veoma praktično za one koji bi drugima da prenesu znanje.

''Jednom je Vladan Dinić, bard srpskog novinarstva, osvedočeni šahovski zaljubljenik i još uvek aktivan šahovski igrač rekao: 'Od tvojih knjiga mogao bi da sastaviš jednu dobru knjigu'. Ovo je pokušaj da ostvarim njegovu ideju. I još ponešto'', napisao je Bora Ivkov umesto predgovora ''Paralela''.

Moglo bi se reći da je posebna vrednost ovog šahovskog udžbenika u tome što autor, čije je iskustvo za šahovskom tablom prebogato, daje uglavnom svoje primere iz turnirske prakse (matne slike, neobične pozicije, strategija, kombinacija, damske, topovske, konjske i pešačke završnice kao i komentarisane partije). Ima tu naravno, i partija najjačih svetskih velemajstora, u dugom vremenskom intervalu od Mizesa(1935. godine) do Karlsena (2016.godine). Prepuna takvih dijagrama, a napisana jednostavno (''U jednostavnosti je majstorstvo''), s puno duha i svima prihvatljivo, ova knjiga predstavlja osveženje u našoj šahovskoj literaturi.

Udžbenik ''Paralele'' Bore Ivkova već se rado čita među zaljubljenicima igre na 64 polja kao poučno šahovsko štivo, korisno svim generacijama. A neumorni stari as ne staje – priprema i drugo izdanje knjige...

Primerak ove jedinstvene knjige možete nabaviti direktno kod autora na telefon 063/832-04-55.