Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Jedanaest godina Perpetuala

Jedanaest godina Perpetuala

31.01.2017 / FM Andrejić, Vladica (2262)

Данас се завршава циклус од 11 година од оснивања Вечитог шаха...

Perpetual ček (Perpetual Check) osnovan je pre 11 godina, prvog februara 2006. godine i od tada informiše javnost o šahovskim dešavanjima u regionu. Broj poseta sajtu se vremenom uvećavao, poslednjih nedelju dana smo preko 2000 poseta dnevno, a ukupan broj za ovih 11 godina pramašuje tri i po miliona poseta.

Nažalost, glavni i neodgovorni urednik, koji je ujedno i osnivač i vlasnik i zapravo jedini čovek koji radi na sajtu (ažurira, programira, sređuje, arhivira...), ima dosta profesionalnih obaveza i ne može da postigne da se previše posveti sajtu (na stranu to što od sajta ima samo trošak i bačeno vreme). To je jedan od razloga zašto na sajtu nema previše uputstava i objašnjenja za stvari koje se tamo pojavljuju. Dakle, jedan od principa sajta je da ako neko ne može sam (ili nekako drugačije) da provali šta je šta, koje čemu služi i slično, onda i ne treba da zna! :-)

Pre par dana imali smo nekoliko ostavljenih komentara u kojem se ljudi bez prezimena pitaju zašto rejting na rapid i blic turnirima koji su obrađeni na Perpetualu odudaraju od FIDE rejtinga za dotičnu disciplinu. Jedan kaže kako je važan FIDE rejting jer je međunarodni. Drugi kaže kako je ta informacija važna za igrače koji gledaju sajt (pogotovo za igrače iz Beograda koji putuju na rapid i blic turnire po raznim gradovima Srbije?!) i moli nas da ažuriramo sajt ili stavimo nekoga ko se razume da ga uređuje! :-)

Upućeniji znaju o čemu se tu radi. Oni manje upućeni mogu da pročitaju tekst FIDE rejting čarolija od pre dve godine, a zatim sa linkova sa početka strane da izuče i povezane tekstove koje sam pisao. Ukratko rečeno, FIDE rejting za rapid i blic je obično smeće, kao i skoro sve u čijem je stvaranju učestvovao veliki ekspert FIDE i Česbejza, a realno šarlatan i plagijator DŽef Sonas.

Naravno da mogu da ubacim FIDE brojeve za rapid i blic na Perpetual, ali jednostavno to ne želim! Koga zanimaju ti brojevi neka lepo ide na FIDE i tamo prati šta ga zanima. Pride, većina tih brzih turnira koje obrađuje Perpetual se uopšte i ne rejtinguje u FIDE, te ne vidim nikakav razlog zašto bih tu nametao besmislene FIDE brojeve. Za potrebe sajta ja sam osmislio neki svoj rejting sistem, takozvani Perpetual rejting za rapid i blic, i oni učestvuju u tabelama sa tih turnira. Kada pratite takav turnir na Perpetualu, jedina dodatna informacija do koje možete doći je klik na Učesnici gde pored Perpetual rejtinga možete videti i standardni FIDE rejting za sve učesnike turnira. Od mene i više nego dovoljno.

Svim fanovima Perpetual čeka želim srećan rođendan i živeli!