Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Gimnazijada 2016

Gimnazijada 2016

23.05.2016 /   Vučinić, Gojko (2294)

Gimnazijada 2016

Protekle nedelje u „Trećoj beogradskoj gimnaziji“ održala se 3. „Gimnazijada“. Prethodnih godina na ovoj prestižnoj srednjoškolskoj manifestaciji održavali su se turniri u fudbalu, košarci i ženskoj odbojci, a od ove godine i u šahu.

Najpre, pohvalio bih ambijent. Naime, Sala za igru (Bibloteka škole) malo koga bi ostavila ravnodušnim. 1999. godine zgrada škole je dobila nagradu za najlepšu fasadu i enterijer na izložbi u Parizu. Pored toga što je plenila svojim izgledom, sala je bila prostrana, a stolovi sa pločama bilo su raspoređeni tako da je bio veliki razmak među njima. Zahvaljujući tome, svaka partija se mogla gledati, a igrači su se osećali komotno i mogli su da pruže svoj maksimum.

Brojnost gledalaca bila je ohrabrujuća. To su sve bili mladi ljudi, učesnici drugih takmičenja ili učenici treće gimnazije, koji se uglavnom ranije nisu susretali sa turnirskim šahom. Neizmerno poštovanje koje su pokazali prema drevnoj igri bilo je za svaku pohvalu. U sali se nije čuo ni šapat, a kamoli zvuk telefona. Time se nažalost ni najprestižnija srpska šahovska takmičenja ne mogu pohvaliti. Kao i gledaoci i volonteri zaduženi za organizaciju turnira i mnogi učesnici su prvi put igrali turnirski šah. Atmosfera je na njih ostavila snažan utisak i svi do jednog su izrazili želju da i u buduće učestvuju na turnirima.

Sam turnir bio je vrlo uzbudljiv. U ponedeljak, 16. maja, održan je žreb, a od srede do petka su se igrala kola. 32 igrača (po dva iz svake škole) igralo je dvokružni rapid kup sistem na 15 minuta po igraču. U slučaju nerešenog rezultata doigravala bi se jedna armagedon partija. Sudijski debi Dragane Nikolovske prošao je izvrsno, bez ijednog incidenta. Pred početak favoriti su bili proslavljeni srpski omladinci Adela Velikić (I gimnazija), Gojko Vučinić (IX gimnazija) i Aleksandar Marković (VI gimnazija). Ipak pobednik je bio sjajni Đorđe Arsić (XIII gimnazija), koji je u neizvesnom finalu pobedio, našu reperezntativku, Adelu Velikić. Najveće iznenađenje bio je Đorđe Marić (VI gimnazija) koji se brilijantnom igrom izborio za treće mesto.

Sve u svemu, „Gimnazijada“ je izuzetno iskustvo. Sjajna prilika za druženje i upoznavanje novih ljudi. Volonterska ekipa, pod dirigentskom palicom Nine Zukanović, je velikim trudom učinila ovaj događaj veličanstvenim. Afirmisala je mnoge mlade ljude da se bave šahom ili na neki drugi način doprinesu šahu. Nadam se da će i narednih godina održati zavidan nivo takmičenja.

22.5.2016. u Zemunu, Gojko Vučinić