Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Izborna skupština ŠS Beograda

Izborna skupština ŠS Beograda

17.05.2016

ВМ Бранко Тадић и ИМ Дејан Несторовић су потписали текст...

ZA 12. JUN SAZVANA IZBORNA SKUPŠTINA ŠAHOVSKOG SAVEZA BEOGRADA

U ime 30 šahovskih klubova, članova Šahovskog saveza Beograda, u utorak 27. aprila, kancelariji Šahovskog saveza Beograda predat je zahtev za sazivanje Izborne skupštine Šahovskog saveza Beograda.

Na svojoj sednici, održanoj 11. maja 2016. godine i prekinutoj usled nedostatka kvoruma, Izvršni odbor ŠSB, kao nadležni organ, nije doneo odluku o sazivanju Izborne skupštine. Zbog toga je iskorišćena mogućnost koju pruža Zakon o sportu (član 55, stav 5), da, ukoliko nadležni organ ne sazove Skupštinu, to učine inicijatori.

Izborna skupština Šahovskog saveza Beograda sazvana je za nedelju 12. jun u 11,00 časova u prostorijama Šahovskog saveza Beograda. Pored izbora predsednika ŠSB, predviđen je i izbor pet članova Upravnog odbora, koje predlaže predsednik.

Od dana zakazivanja Izborne skupštine ŠSB, počele su da teku i izborne radnje, koje podrazumevaju predlaganje kandidata za predsednika. Prema članu 22. Statuta Šahovskog saveza Beograda, kandidata za predsednika ŠSB može predložiti Šahovski klub, član ŠSB, uz podršku 9 šahovskih klubova, članova ŠSB. Kandidatura za predsednika Šahovskog saveza Beograda treba da stigne u kancelariju ŠSB najkasnije do petka, 27. maja u 15,00 časova.

Kao što je od ranije poznato, na redovnoj sednici Skupštine Šahovskog saveza Beograda, održanoj 31. januara 2016. godine, delegati nisu ukazali poverenje Miodragu Rakiću da i dalje obavlja dužnost predsednika Šahovskog saveza Beograda. Odluka je potpisana od strane predsednika skupštine Dragiše Ivanovića i zavedena pod brojem 51/2016 u knjizi odluka.

S obzirom da su se stekli uslovi iz člana 23, stav 1, tačka 4. Statuta Šahovskog saveza Beograda, delegati Skupštine jednoglasno su odlučili da Izborna skupština ŠSB bude održana u roku ne dužem od 90 dana. Odluka je potpisana od strane predsednika skupštine Dragiše Ivanovića i zavedena pod brojem 69/2016 u knjizi odluka. Kako predviđeni rokovi nisu poštovani, a Upravni odbor ŠSB nije postupio po nalogu Skupštine, inicijatori su odlučili da preduzmu korake koje predviđa Zakon o sportu u cilju prevazilaženja blokade rada Saveza.

Period posle 31. januara i redovne Skupštine Šahovskog saveza Beograda, dodatno je uverio sve dobronamerne pojedince i klubove da su bili potpuno u pravu kada su tražili promene u rukovođenju Šahovskim savezom Beograda. Opstrukcije prilikom izrade Zapisnika, pretnje tužbama, pokušaji zastrašivanja, pa sve do jasnog guranja Saveza u potpuno beznađe, potezi su kojima se bivši predsednik i neki od članova Upravnog odbora ŠSB svakako ne mogu ponositi. Niko od njih za proteklo vreme ni jednom nije postavio pitanje – a šta ćemo sa šahom u Beogradu?

Zbog toga će zakazana Izborna skupština Šahovskog saveza Beograda doneti dugo očekivane promene i novu klimu u šahovskoj organizaciji glavnog grada.