Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Igranje na vreme

Igranje na vreme

05.09.2015 / FM Radivojević, Milan R (2290)

Са малим закашњењем преносимо текст ФИДЕ мајстора Радивојевића...

Igranje teoretskih remi pozicija na vreme - Rad open Beograd

Zdravo Vladice, Milan je, cestitam ti na dobrim partijama na ligi! Javljam se kako bih prokomentarisao igru na vreme u teoretskim remi pozicijama. Povod ovog teksta jeste danasnja partija na Rad vikend turniru koju su igrali Vlahovic Bogdan i Djerfi Karolj. Vlahovic je odbio remi u poziciji kralj i top protiv kralja i topa, bez icega drugog na tabli, igrali su tu poziciju desetak poteza dok Djerfiju nije isteklo vreme. Sudija je nazalost ispravno dosudio poen Vlahovicu.

O cemu je zapravo rec? Nas sahovski savez je usvojio fidina pravila da se ukida pravo reklamacije remija i na vilend tempu i u sporom sahu. Ali, ta pravila imaju smisla samo sa digitalnim satovima i dodatkom vremena, dok su sa upotrebom mehanickih satova potpuno besmislena i nakaradna bas zbog ovakvih situacija da ih pojedini igraci zloupotrebljavaju. Vlahovic je u toj teoretskoj remi poziciji onako krajnje nadmeno odbio remi uz komentar poput: "Ma igraj bre, kakav remi", da bi se kasnije pozivao na partiju izmedju Damljanovica i Ivanisevica od pre dosta godina, uz komentar: "Kad moze to Ivanisevic da igra na pobedu, sto ne bih mogao ja".

Nazalost, pravila to i dozvoljavaju i mislim da je jedino resenje ovakvih ispada pravilo koje se primenjuje u starom Difu na cugeru a to znaci da jeste dozvoljeno igrati sve na pobedu ali da igracu mora biti zabranjen pristup turniru kao kazna za ovakav ispad. Posebna tema kada je Vlahovic u pitanju jeste i upotreba nestandardnog cugeraskog sata gde on stice veliku psiholosku prednost nad protivnicima koji pristanu da igraju na takvom satu na kome je pun krug 20 minuta. Bilo bi korisno cuti i druga misljenja povodom ovakvih neretkih desavanja na domacim turnirima.

Srdacan pozdrav sahovskoj javnosti

Milan Radivojevic FM

P.S. Ovo pitanje ima i siri znacaj pa se odnosi i na turnirske partije jer se turniri u Beogradu uglavnom igraju na mehanickim satovima a po novim pravilima fide, kao i za Kvalitetnu ligu Beograda i sve lige ispod koje se takodje igraju na mehanickim satovima a po novim pravilima gde nema reklamacija. Dakle sta se desava kad jedna strana odluci da zaigra na pobedu topa na topa ili raznobojne lovce i slicno?