Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Saopštenje

Saopštenje

23.08.2015 / VM Antić, Dejan (2491)

Поводом иступања са Прве лиге Србије, актуелни шампион Србије послао нам је саопштење

SAOPSTENJE ZA JAVNOST

Postovani sahisti,

Kao zvanicni sampion drzave osecam potrebu i obavezu da vam se obratim povodom mog povlacenja sa ekipnog prvenstva drzave u Kragujevcu. Naime, pojavili su se razliciti komentari i prica se menja dok stigne do krajnjeg slusaoca, pa cu vam predstaviti cinjenicno stanje za koje postoji vise validnih svedoka i sms prepiska.

Dana 4-tog Jula ove godine dogovoreno je da igram drugu tablu za SK ’Sloven’ iz Rume i sve svoje pripreme sam usmerio prema tom dogovoru. Ekipno prvenstvo drzave je jedno od najvaznijih takmicenja, a ove godine ima i poseban znacaj za mene kao najvazniji turnir u sklopu reprezentativnih priprema za prestojece prvensto Evrope na Islandu.

Dana 20-tog avgusta uoci prvog kola oko, 13.30h, bez ikakve predhodne najave objasnjenja ili konsultacija, u prisustvu svih igraca kluba predsednik kluba Gdin Zivko Matijevic me je obavestio da igram prvu tablu. U pocetku misleci da je sala, ali kasniji pogled na zvanicne parove me je uverio i izazvao nevidjenu kolicinu soka i frustracije. Potpuno nespreman, a pre svega psihicki rastrojen odlucio sam ipak da nastupim u prvom kolu pre svega da ne bih svoje kolege iz tima ostavio bez jedne table kontumacijom. Pre pocetka kola sam dvojicu velemajstora obavestio da bez obzira na rezultat partije necu biti u mogucnosti da nastavim dalje takmicenje.

Istog dana uvece, po zavrsetku kola, sam obavio razgovor sa kapitenom ekipe IM Draganom Tesicem i VM Draganom Kosicem. Obavestio sam ih da se povlacim sa takmicenja i iz ekipe, ne zato sto sto necu vec zato sto ne mogu da nastupim u ovakvim okolnostima. Svim kolegama iz ekipe sam preneo moje izvinjenje i pozeleo im sve najbolje na takmicenju. Sa ogromnom kolicinom frustacije i negativne energije, smatrao sam da je najbolje da se povucem sa takmicenja , momentalno, jer svaki dalji ostanak bi bio kontraproduktivan i za ekipu i za mene.

Velika steta je nacinjena. Pored krsenja dogovora, koji je naneo stetu i ekipi i meni samom, moram da podsetim da igranje na prvoj tabli nije isto sto i druga, treca ili sesta tabla. Kvalitet partija, teoretski i mentalni pristup je drugaciji i zahteva temeljne i dugotrajne pripreme. Vise od dvadeset godina rada mi je trebalo da dodjem do rezultata, a titula sampiona drzave me obavezuje da vodim racuna o reputaciji, istituciji iste i stiteci profesiju svoju i svojih kolega.

U nadi da ce uvaziti moje razloge, svim ucesnicima ekipnog sampionata zelim puno uspeha na takmicenju.

U Jagodini, 23. Avgust 2015
Velemajstor Dejan Antic