Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Vardaris 2015

Vardaris 2015

08.08.2015 /   Krunić, Dušan (2143)

Дуле је написао репортажу, а најављујемо турнир за догодине...

Od 22-25. februara 2015. u izvanrednom solunskom hotelu “Holiday Inn“ održan je Prvi međunarodni otvoreni šahovski turnir „Vardaris Open“ koji je ovako nazvan po delu Soluna u kojem se nalazi i pomenuti hotel. Turnir je započeo prigodnom ceremonijom na kojoj su se zbratimila dva šahovska kluba: “SACH” iz Soluna (organizator turnira) i ŠK „Politika“ iz Beograda.

Pored učesnika iz Grčke i Srbije, učešće su uzeli i takmičari iz Bugarske i Makedonije. Igrano je 7 kola po švajcarskom sistemu, a svi učesnici su bili podeljeni u 3 grupe:

A – igrači sa rejtingom FIDE većim od 1800 poena (44 učesnika)

B – igrači sa rejtingom FIDE do 1800 poena (54 učesnika)

C – deca do 12 godina (20 učesnika)

Što se organizacionog dela tiče, organizatorima se mogu uputiti samo komplimenti. Turnir (u svim grupama) je protekao u izvanrednoj prijateljskoj atmosferi i u odličnom ambijentu hotela visokog ranga.

U okviru pratećih sadržaja, organizovana je radionica u kojoj je psiholog sa roditeljima i pratiocima razgovarao na temu „Prihvatanje i ponašanje nakon pobeda i poraza u šahu“.

Takođe, najmlađi učesnici su imali prilike da uživaju u posebno osmišljenoj lutkarskoj pozorišnoj predstavi „Karađoz kao šahovski velemajstor“, baziranoj na originalnim motivima poznate grčke predstave u kojoj je Karađoz siromašni Grk koji se na domišljat način bori da prehrani porodicu u vreme vladavine turske imperije.

U holu, ispred sale za igru, bio je postavljen i mali prodajni štand, gde je bio izložen deo ponude najpoznatijeg šahovskog izdavača na svetu „Šahovskog informatora“, kao i lokalnog izdavača “Step By Step”.

Nagrade za najbolje su bile kako novčane, tako i u vidu pehara i medalja, šahovske literature (najnovija izdanja „Šahovskog informatora“), ali i umetničke – grafički portreti delo lokalnog autora Hristosa Alaverasa.

Predusretljivi domaćini, na čelu sa „komandantom parade“ Jorgosom Vlasisom, su se na sve načine trudili da izađu u susret i najmanjem zahtevu igrača i pratioca, a da su uspeli u tome u potpunosti svedoči činjenica da su toliko bili neprimetni, a svuda prisutni! Zaista je sve funkcionisalo besprekorno i teško da smo mogli poneti lepše utiske sa jednog šahovskog turnira.

Kako rekoše domaćini na svom blogu nakon turnira: „Šah nije samo takmičenje. To je društveni događaj i treba ga prihvatiti na takav način. Kao proslavu!“.

Jedina zamerka koja je upućena organizatorima se odnosila na 3 dupla kola (petak, subota i nedelja), a njihovo obećanje je bilo da će to biti ispravljeno već na sledećem drugom po redu „Vardaris Openu“.

Rečeno-učinjeno! Raspis narednog turnira možete videti ovde, a želja organizatora je da turnir postane tradicionalni i u tom smislu kreirana je posebna ponuda za igrače iz Srbije koja uključuje i organizovan autobuski prevoz iz Beograda.

Za sve dodatne informacije, kao i prijave za turnir, možete se obratiti elektonskom poštom na adresu: dusan.krunic@chessinformant1966.com