Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Četiri mjeseca rada (novog) Saveza

Četiri mjeseca rada (novog) Saveza

30.09.2014 /   Balšić, Veselin

Веселин Балшић коментарише извештај председнице ШС ЦГ. Напоменимо да Перпетуал само преноси текст и нема неки став поводом написаног...

ČETIRI MJESECA RADA (NOVOG) SAVEZA

Nijesam imao namjeru da iznosim svoj sud o radu Saveza u proteklom periodu, ali nakon objavljene informacije na sajtu Saveza, od strane predsjednice, ipak sam odlučio da dam svoje viđenje rada Saveza i da iznesem pozitivne i negativne strane u radu Saveza. Sada, kada je završena Premijer liga, smatram da je pravo vrijeme za to, jer ovaj komentar nikoga neće ni na koji način remetiti, štetiti mu ili ga na bilo koji način ometati.

Na početku, da ne ispadne da samo kritikujem rad Saveza, želim da pohvalim određene dobre poteze koje je novo rukovodstvo Saveza povuklo:

-registracija Saveza u Upravi za sport
Zaista je nevjerovatan podatak da Savez od 1996. godine radi neregistrovan u Upravi za sport, samo na osnovu potvrde koju je izdao ministar sporta. Iako za ovaj „poduhvat“ nije trebalo mnogo rada i truda, ovo smatram kao dobar potez koje je učinilo rukovodstvo novog Saveza.

-nova inicijativa o gradnji „Kuće šaha“ u HN,
Dobro je što se opet počelo pričati o toj šahovskoj kući. Lično, nijesam baš neki veliki optimista, ali je dobro da se ponovo pokuša nešto napraviti. Za početak, dovoljno, ali vidjećemo dalje šta će biti.

-sastanak Zone 1.5 u Novom Sadu
Iako predsjednica, u svom izvještaju, nije pomenula dvodnevni sastanak Zone 1.5 u Novom Sadu, gdje su bili prisutni predsjednici pet federacija i predsjednik FIDE Kirsan Iljumžinov, takođe smatram kao dobar potez novog rukovodstva.

-dobri uslovi za igru na polufinalnom turniru
Zaista, na polufinalnom prvenstvu, koje je organizovano u hotelu „Ramada“ u Podgorici, uslovi su bili izvanredni. Velika, klimatizovana sala za igru, odlično osvijetljena, veliki stolovi, udobne stolice..., sve što igrač može poželjeti. Na žalost, na tom turniru je bilo nepotrebnih propusta, koje sam vrlo precizno objasnio u tekstu „Osvrt na drugi vikend I CL“

-izuzetna posvećenost radu
Smatram da nijedno šahovsko rukovodstvo (predsjednik + kancelarija) nije toliko radilo, tj toliko vremena provodilo u kancelariji kao ovo. Za to im svakako treba odati priznanje, a sad –da li je trebalo toliko vremena provoditi, to je već drugo pitanje.

Mišljenja sam da su ovi potezi kojim se Savez može pohvaliti i što im se svakao mora priznati kao pozitivno u dosadašnjem radu.

Što se tiče „naličja“, (kako kaže naša predsjednica: „.. svi dobronamjerni savjeti, kritike, sugestije, predlozi i konkretna pomoć dobrodošli i potrebni…”) počeću od teksta koji je objavljen na sajtu Saveza (i na ŠH):

Sajt ŠS Crne Gore, 12.09.2014

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Nakon 4 mjeseca od preuzimanja dužnosti rukovođenja savezom novo rukovodstvo šahovskog saveza Crne Gore želi da informiše javnost šta je sve u proteklom periodu urađeno. Ističemo izuzetnu međunarodnu aktivnost nakon koje je uslijedio i niz međunarodnih događaja na kojima su učestvovali šahisti iz Crne Gore a po pozivu organizatora. No, krenimo redom. Crnu Goru su posjetili kandidati za predsjednika FIDE gospodin Kirsan Iljumžinov i svjetski šampion u šahu Gari Kasparov. Osim njih, ugostili smo i savjetnika predsjednika FIDE Berika Barabajeva, potpredsjednike FIDE Borisa Kutina i Ali Nihat Jazićija, kao i člana borda ECU -a Jona Dobraeanua.

U realizaciju programa ovih posjeta i pres konferencija imali smo izuzetnu podršku Uprave za mlade i sport, kao i Crnogorskog olimpijskog komiteta , sa kojima smo imali i imamo konstantnu komunikaciju. Kao i predstavnika Opštine Nikšić, Opštine Cetinje, Šahovskog kluba Budućnost, Šahovskog kluba Omladinac, Šahovskog kluba Cetinje, Šahovskog kluba Nikšič, Šahovskog kluba Rumija iz Bara. Jedna od pratećih manifestacija bila je i simultanka koju je na Cetinju odigrao velemajstor Nikola Đukić.

U ostvarivanju mnogih međunarodnih kontakata pomogao nam je i Goran Tomić, urednik Šahovske hronike.

Osim navedenih posjeta imali smo i imamo stalnu komunikaciju i sa ostalim visokim zvaničnicima ECU-a i FIDE, predstavnicima sudijske i trenerske komisije, predsjednicima Šahovskih saveza okruženja i Evrope. Kao plod takve saradnje crnogorski šahisti učestvovali su kao gosti organzatora na međunarodnim turnirima i to:

IM Luka Drašković na pojedinačnom prvenstvu Srbije u Novom Sadu, Srbija Tijana Blagojević na pojedinačnom prvenstvu Evrope u Plovdivu, Bugarska Stefan Mijović i Predrag Nikač na međunarodnom turniru u Aradu, Rumunija Dušan Lekić na pojedinačnom prvenstvu Mediterana u Grčkoj

Takođe, uspjeli smo da obezbijedimo da jedan naš sudija predstavlja Crnu Goru i sudi na Olimpijadi u Tromsu, što za jednu malu zemlju predstavlja veliku čast. U realizaciji ove ideje pomogao je Goran Tomić i Boris Kutin. Ovom prilikom im se zahvaljujem na izuzetnoj saradnji i pomoći.

Za razliku od prošle godine i učešća na prvenstvu Evrope, na Olimpijadi u Norveškoj, Crnu Goru su reprezentovale i ženska i muška reprezentacija Crne Gore. Pravovremeno su obezbijeđena sredstva a organizovane su i dvije press konferencije povodom odlaska reprezentativaca na ovo veliko takmičenje. Takođe, prije polaska reprezentacija se okupila u Nikšiću, organizovan je ispraćaj. Posebno nam je drago da je ženska reprezentacija u potpunosti opravdala ukazano povjerenje. Rezultati koje su ostvarile Aleksandra Milović i Marija Stojanović su senzacionalni.

Organizovana su sva takmičenja iz Kalendara za 2014. godinu u predviđena za protekla 4 mjeseca i pored toga što je novo rukovodstvo preuzelo dužnost sredinom godine, pa je imalo izuzetno malo vremena za uspostavljanje organizacione strukture i obezbijeđivanje sredstava. Brzopotezno prvenstvo Crne Gore u Nikšiću bilo je jedno od do sada najmasovnijih, jakog sastava, a organizovano je uz izuzetnu podršku opštine Nikšić, Šahovskog kluba Nikšić i Šahovskog kluba "Elekrtoprivreda". Dio sredstava od upisnina uplaćen je fondaciji "Anto Rmuš". Dalje, omladinsko i pionirsko prvenstvo u Pljevljima organizovano je u saradnji sa Šahovskim klubovima iz Pljevalja a neposredno pred njegovo održavanje Pljevlja je posjetio radni tim Šahovskog saveza Crne Gore. Posjetu su pratile lokalne novinske, radio i televizijske stanice, a razgovaralo se i sa predstavnicima lokalne uprave. Uspostavljeni su novi standardi u organizaciji kada su u pitanju uslovi za igru, prije svega sale u kojima se održavaju takmičenja. Tako je polufinale prvenstva Crne Gore održano u Sali Hotela Ramada gdje su obezbijedjeni uslovi za igru na visokom nivou.

Započeta su takmičenja u Drugoj i Prvoj ligi a obezbijedjeni su izuzetno povoljni uslovi za održavanje Premijer lige u Ulcinju, kako finasijski uslovi, tako i uslovi za smještaj učesnika uz adekvatnu salu za održavanje takmičenja. U toku su pripreme za preostala takmičenja, od kojih su prioritet pojedinačna državna prvenstva u muškoj i ženskoj konkurenciji. Takodje, privode se kraju pripreme za odlazak mladih šahosta na Evropsko prvenstvo u Gruziji za čiji je odlazak najveći dio sredstava obezbijedio savez a dio sredstava za pratioca obezbijedio je ŠK „Osnovne i srednje škole“ iz Pljevalja. Svako od navedenih takmičenja pratila je izuzetna medijska pokrivenost. O šahovskim zbivanjima moglo se pročitati na portalima, štampanim medijima, radio i tv stanicama. Šah je dobio mjesto koje zaslužuje a pojačalo se interesovanje javnosti za šahovske rezultate. Prostor u medijima obezbijedjen je zahvaljujući zajedničkom radu i izuzetnoj posvećenosti kompletnog UO, v.d sekretara i v.d. administratora.

Sve aktivnosti pratio je svakodnevan rad u kancelariji saveza posvećen administrativnim poslovima. Bilo je mnogo otežavajućih okolnosti, nedostajali su i nisu bili sistematizovani podaci iz protekle godine, a pri tome trebalo je pravovremeno prijaviti reprezentaciju za Olimpijadu i obaviti sve neophodne rezervacije a nismo imali potrebne pasvorde. No, uspjelo se u tome a naše reprezentacije bile su smještene u najboljem hotelu koji je bio u ponudi organizatora Olimpijade. Dalje, Šahovski savez je uspješno registrovan, pripremljena je aplikacija za dodijelu sredstava kod Uprave za mlade i sport, uspostavljena je knjigovodstveno-računovodstvena dokumentacija, počelo je formiranje baze podataka a pripremaju se značajni inovativni programi za unapređenje projekta šah u školama. U pripremi su svi prateći pravilnici koje smo u skladu sa zakonom dužni usaglasiti sa novim Statutom ŠSCG. Privodi se ktraju priprema novog modernog sajta. Svi šahovski klubovi dobijaju zapisnike sa sjednica UO a do sada ih je bilo pet. Pripremaju se kriterijumi za izbor sekretara, administratora i selektora.

Finansijska situacija se popravlja. Tokom proteklog perioda izmirene su sve tekuće obaveze, plaćeni su većinom i preuzet dugovi od prethodnog rukovodstva a neka potraživanja kao što je dug prema FIDE za 2012, 2013 i 2014. godinu u iznosu 3.300EUR, koji nije bio prijavljen prilikom primopredaje, izmiren je u cijelosti. Doprinos daju i Šahovski klubovi izmirivanjem dugova prema savezu a u toku je komunikacija sa lokalnim upravama u cilju stvaranja boljih finasijskih uslova za sve šahovske klubove u Crnoj Gori.

I na kraju, naravno da nije sve lako, naslijedili smo i probleme koji su rezultirali istragom državnih organa. Mnogo vremena trebalo je da pripremimo traženu dokumentaciju.

Pored toga, susrećemo se sa problemima i teškoćama drugačije prirode ali zahvaljujući jedinstvu i posvećenosti svih u UO kao i operativcima u kancelariji saveza uspješno ih rješavamo. Ovom prilikom nećemo mnogo o pojedinostima. Zelimo da naglasimo da su svi dobronamjerni savjeti, kritike, sugestije, predlozi i konkretna pomoć dobrodošli i potrebni.

Trudimo se da nastavimo predviđenom dinamikom i da rezultati saveza budu sve bolji.

Predsjednik UO Angelina Vuković

-međunarodna aktivnost
Iako se mora priznati da je Savez, u proteklom periodu, imao vrlo zapaženu međunarodnu aktivnost, smatram da je to više posledica trenutnog događanja u FIDE i ECU (predsjednički izbori), nego uvažavanje našeg Saveza (i pojedinaca) od strane navedenih institucija i njihovih predstavnika. Vidjećemo koliko zvaničnika FIDE i ECU će posjetiti naš Savez za sledeća 32 mjeseca (do isteka mandata). Naravno, pojedinci su ove posjete iskoristili kao ličnu promociju (da sjutra, kada ne budu u šahu, imaju o čemu da pričaju), ali to im se ne može zamjeriti. I da, ako Angelina želi da upozna što više VIP osoba iz FIDE i ECU i „..ima stalnu komunikaciju...sa visokim zvaničnicima..“ to joj je bilo mnogo lakše postići tako što će kontaktirati ranije predsjednike Saveza, i oni će joj (siguran sam u to) mnogo pomoći u ostvarivanju važnih (i vrlo bitnih) kontakata.

-sudija iz CG sudio na Olimpijadi u Tromsu
Vrlo često pominju kako su „oni“ tj ona, svojom aktivnošću i dobrim odnosima sa osobama iz FIDE uspjeli da se izbore da jedan sudija iz CG bude angažovan na Olimpijadi. Koliko sam upoznat (a dobro sam informisan), taj predlog je potekao od g-dina Borisa Kutina, i Savez je to prihvatio. Inače, iz Saveza se niko nebi sjetio da tako nešto predloži u FIDE. I da su mogli, mišljenja sam da bi vrlo rado stopirali odlazak IA Igora Vujačića na Olimpijadu. Ali, već je bio određen, pa sada da se ne brukaju, Igoru stvarno nijesu pravili problem, a mogli su. Tu su bili fer. Inače, Igor je poodavno na „crnoj listi“ kod Angeline, i rado bi ga se odrekla, jer neće da prihvati sve odluke njenog člana u Odboru sudija (Branka Milašinović). Međutim, tako nešto neće prihvatiti UO, jer ko će, onda, da sudi, da unosi partije, da radi na DGT? Zato, bilo bi dobro da ubuduće ne pominje svoje zasluge za ovaj segment, već zasluga ide isključivo g-dinu Kutinu.

-učestvovanje muške i ženske reprezentacije na Olimpijadi,
Istaknuto je kao veliki uspjeh što je na Olimpijadi u Norveškoj učestvovala i ženska reprezentacija (kako je Angelina navela: ..“...za razliku od prošle godine i učešća na prvenstvu Evrope...“ gdje ženska reprezentacija nije učestvovala). Smatram da je ovo vrlo neozbiljno i ova dva takmičenja se ne mogu upoređivati. Na EP Savez mora pokriti sve troškove (prevoz i pansione), dok na Olimpijadi sve ekipe imaju obezbijeđene pansione. I ukupan honorar igračima je bio veći prošle godine (za manji broj kola-dana) nego što su dobili (ili će dobiti) za učestvovanje na Olimpijadi. To je ipak jedan veliki korak unazad.

-učestvovanje igrača u inostranstvu
Navedeno je da kao plod dobre saradnje sa FIDE i ECU, pet naših igrača je, na poziv organizatora, učestvovao na međunarodnim turnirima. Možda je to za predsjednicu veliki uspjeh, ali sam siguran da su joj pojedine osobe iz svijeta šaha mogle pomoći da za svaki turnir (o trošku organizatora) učestvuje pet puta više igrača.

-novi standardi u organizaciji
Naša predsjednica piše: „Uspostavljeni su novi standardi u organizaciji kada su u pitanju uslovi za igru, prije svega sale u kojima se održavaju takmičenja.“ Ovo je zaista smiješno. Koji su to novi standardi? Zar su novi standardi uslovi u kojima je odigrano IV kolo I CL, kada su igrači igrali u vrlo malom i zagušljivom prostoru, u nehumanim uslovima?

-finansijska situacija
Iako predsjednica navodi da se finansijska situacija popravlja, ja baš to i ne vidim. Ako se zna da prihodi nijesu bili kao što je planirano (mnogo manje je Savez dobio od Uprave za sport od planiranog, pojedini klubovi nijesu izmirili svoje godišnje obaveze za registraciju kluba i plaćanje za rejtingovane igrače, ima neizmirenih dugovanja manjeg broja klubova iz ranijih godina, mali broj sponzora...), onda je i razumljivo (nema novca) zašto su reprezentativcima smanjeni honorari, zašto su sudijama smanjeni honorari, zašto je smanjen, na pojedinim turnirima, broj sudija...

-organizovana sva takmičenja iz kalendara za 2014. g
Vidi se da je Angelina „nova“ u šahu, i ona nema pregled svih takmičenja koja su bila organizovana u prošloj godini. Prošle godine je u Nikšiću organizovano kadetsko brzopotezno prvenstvo CG. Navedeno takmičenje je bilo planirano i za ovu godinu (u junu mjesecu, pa je prolongirano za kasnije). Da je Angelina imala za savjetnika Marka Markovića (bio je savjetnik i V Šakotiću), vjerovatno se nebi desio ovakav propust. A ovo je veliki propust. Kod ovako malog broja takmičenja (pogotovo za kadete), ukinuti im jedno zanimljivo i jeftino takmičenje je neozbiljno i neodgovorno. A još neodgovornije je tvrditi da su sva takmičenja iz kalendara za 2014. održana.

-vođenje knjigovodstva
Predsjednica navodi ..“..uspostavljena je knjigovodstveno-računovodstvena dokumentacija..“ Vrlo neozbiljno od predsjednice. Za vrijeme Marka Markovića knjigovodstvo je vođeno, jer je svima poznato da je plaćan knjigovođa. Kako je vođeno, to zaista ne znam. Takođe, i prethodno rukovodstvo (nakon ostavke Šakotića) je angažovalo knjigovođu koja je trebalo da sva dokumenta za prošlu godinu proknjiži. I da apsurd bude veći, upravo tog istog knjigovođu, Angelina je angažovala i sada, po njoj ispada da nije bilo nje....-knjigovodstvo se nebi vodilo. Ovo je tipično ponašanje za nekog ko želi da bude VAŽAN, i da predstavi, kako sve dobro –počinje od nje(ga). Na žalost, daleko je to od istine.

-priprema pravilnika
O ovoj „gorućoj“ temi se mjesecima priča. Ali, kada se pomene izrada novog pravilnika, tu se prvenstveno misli na Pravilnik o sudijama. Tu se Angelina (i njen instalirani član u Odboru sudija –Branka Milašinović) opasno okomila na taj pravilnik. Problem je jedino u tome što ona, po mom mišljenju, ne zna šta hoće, ali zato to želi odmah. NJih ne zanimaju ostali pravilnici, koji su možda bili prioritetniji za izmjenu, njih ne zanimaju ni određeni pravilnici koji nikada nijesu ni pripremljeni (vjerovatno i ne znaju o kojim je pravilnicima riječ), njih zanima samo sudijski pravilnik. Na sjednici UO od 09.07. kada razumni članovi UO nijesu htjeli da prihvate pravilnik koji je pripremila Branka, odlučeno je da se odredi komisija koja će za dva mjeseca pripremiti navedeni pravilnik. Tog pravilnika, za sada niđe nema. Angelina svoju prijateljicu Branku predstavlja (članovima UO), između ostalog kao: ...“..član tima koji se bavi pisanjem zakonskih akata za potrebe države Crne Gore.....“ I sve bi to možda i moglo da prođe, da Branka ima bilo kakve veze sa pravom, ali, ona je ing metalurgije. Volio bih da saznam šta je to Branka uradila za državu (po pitanju zakonskih akata). Na to pitanje (e-mail) Branka mi nikada nije odgovorila.

-priprema novog modernog sajta
O izmjeni sajta govorilo se još za vrijeme Radne grupe. I prosto je neshvatljivo da nešto (izrada sajta) koja se završava za 7-10 dana traje ovoliko dugo. Evo, sačekaćemo (nadam se do Nove godine), pa ćemo vidjeti na šta i kako će to čudo (sajt) izgledati.

-zapisnici se dostavljaju klubovima
I dok su se ranije zapisnici sa sastanka UO objavljivali na sajtu, sada je napravljen jedan veliki korak unazad. Sada se navedeni zapisnici dostavljaju klubovima. Zašto je to urađeno? Da li da se smanji javnost rada Saveza, ili je nešto drugo u pitanju. Kada je potrebna bilo kakva, manje važna informacija, da se objavi, ista se ne dostavlja klubovima, već se postavlja na sajt Saveza. Napravili su veliki korak unazad i po pitanju dostavljanja (objavljivanja) navedenih zapisnika. Mnogo se kasni sa objavljivanjem tj dostavljanjem zapisnika. Tako, npr UO je imao drugu sjednicu 20.06.2014, a zapisnik je klubovima dostavljen 06.08.2014, što znači da su kasnili 47 dana. Krajnje neozbiljno i neodgovorno.

-kriterijumi za izbor sekretara, selektora
Još za vrijeme Radne grupe se govorilo o izboru sekretara i selektora. Zauzeli su stav da RG za to nema ingerencije, već će se to učiniti po izboru novog predsjednika. Iako je od tada prošlo jako mnogo vremena, predsjednica još ovu „vrlo važnu“ temu nije stavila na dnevni red. Za sada se samo dogovaraju – kako da se dogovore o izboru sekretara i selektora. I zaista mi nije jasno zašto se toliko dugo čeka, odugovlači. Recimo, za sekretara su tačno propisani uslovi koje kandidat treba da ispunjava. I šta je tu ( i kome) nejasno?

-dug prema FIDE nije bio prijavljen
Neozbiljno je da predsjednica sada optužuje prethodno rukovodstvo kako im nije bio prijavljen pravi iznos duga prema FIDE. Prethodno rukovodstvo za takav potez (skrivanje duga) nije imalo nikakav razlog. Da li je ukupan dug 3 ili 5 hiljada eura, odlazećem rukovodstvu je bilo sasvim svejedno. I drugo, 33 dana je radila Radna grupa (sa šeficom Angelinom), te su imali sasvim dovoljno vremena da blagovremeno dostave dopis u FIDE i tačno saznaju koliki je stvarni dug naše federacije. Zašto to nijesu uradili, to je već druga stvar i to je propust Radne grupe.

-jedinstvo i posvećenost svih u UO kao i operativaca u kancelariji Saveza
Zaista mi je drago što su tako jedinstveni i posvećeni poslu (obavezama). Kako bi tek loše radili, da su kojim slučajem nejedinstveni, ili da nijesu toliko posvećeni poslu. To bi bilo ravno katastrofi. Vazda se po malo pribojavam takvog jedinstva. Ono, obično kasnije preraste u jednoumlje, a zatim u bezumlje. Pa zar i Šakotić do zadnjeg dana, dok nije podnio ostavku (pa i nakon toga), nije imao jedinstvo u Upravnom odboru i Nadzornom odboru. Zaista se predsjednici i zaposlenim u kancelariji mora priznati maksimalna posvećenost poslu. Istina, oni određene obaveze, koje bi Marko Marković završio za 1-2 sata, obično odrade za 2 dana. Uvijek sam po malo sažaljevao osobe koje mnogo, nepotrebno, rade. Da li je u pitanju loša organizacija, nesnalaženje u poslu, nepoznavanje problematike ili nešto sasvim drugo, veliko je pitanje.

Veselin Balšić