Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Pravda za ekstrahonorare - bojkot!

Pravda za ekstrahonorare - bojkot!

07.04.2014 /   Andrejić, Vladica (2223)

Ипак је дошло до бојкота, а крњи шампионат се игра...

Za prvi april dohvatili smo se ozbiljne teme ekstrahonorara za učesnike šampionata. Tekst "Šahisti bojkotuju, pravda za ekstrahonorare!" bila je jedna paralelna stvarnost, ne tako nemoguća, što potvrđuju mnogi naši čitaoci koji su se upecali. Kasnije smo demantovali taj scenario kroz tekst "Pravda za ekstrahonorare, dan drugi", ali priča se tu ne završava.

Svih četrnaest učesnika Šampionata Srbije 2014 okupilo se sinoć u hotelu Patria u Subotici. Na početku tehničke konferencije uručeni su turnirski pravilnici i zvanično pitanje bilo je ima li kakvih primedbi. Aktuelni šampion Bogosavljević je upitao zašto je iz pravilnika izostavljen član o ekstrahonorarima. Nakon muka u sali, šturih objašnjenja i zataškavanja te teme nastavilo se čitanjem pravilnika. Kada se otpočelo sa ivlačenjem turnirskih brojeva i red došao na Bogosavljevića, on je izrazio nezadovoljstvo i potrebu da se sedne i razgovara o ozbiljnom problemu i nepravdi oko raspodele ekstrahonorara. Odbio je da potpiše pravilnik i usledila je rasprava...

Pokušaću da objasnim neke stvari i suštinske probleme. Raspis šampionata objavljen je pred sam kraj poslednjeg kvalifikacionog turnira sa tim spornim detaljima vezanih za ekstrahonorare. Od 2007. od kad postoji Šampionat Srbije bilo je ekstrahonorara za sve, uvek su igrači do 2500 rejtinga dobijali neke parice, minimalac je iznosio 6000, 8000, 13000, 13000, a na poslednja tri 15000 dinara. Neko je uložio svoj novac da igra kvalifikacije, da bi u slučaju pozitivnog ishoda to refundirao kroz očekivani ekstrahonorar. Da je taj neko znao da će se ekstrahonorari ukinuti možda ne bi ni igrao kvalifikacije!

Uvek je najniža postavljena granica iznosila 2500 rejting poena, a sada je neko ad hok sve to podigao na velikih 2550, a sve ljude ispod toga proglasio za najnižu kastu. Pogledajte paradoks, na aktuelnoj rejting listi Popović ima 2540, a Lajthajm 2539, odnosno jedan bod manje; međutim, Popović dobija 30000 dinara jer je na prošloj listi imao 2550+, a Lajthajm dobija 0 (NULA) dinara! Nema se para (sg su pare skupe, sg je oskudacija), kažu! Pa kako onda za neke ima, a za neke nema? Za bramane ima 50000 dinara, za kšatrije 40000, za vajšije 30000, dok za šudre i parije "organizator snosi putne troškove u visini autobuske karte od mesta prebivališta do Subotice i nazad"! Nema para, u redu, ali onda procentualno smanjite honorare, recimo 50% manje u odnosu na prošlu godinu. Ovo je bezobrazluk! "To je nepravda, prava nepravda!", rekao bi Kalimero!

A zašto para nema? Dužnost predsednika saveza je da instituciji pronađe sponzore i donese novac, a ne samo da presipa novac iz budžeta iz šupljeg u prazno. To vam je kao kad Tole Karadžić, predsednik fudbalskog saveza Srbije, kaže kako je ta organizacija finansijski stabilna, a ne postoji fudbalski savez u Evropi koji nije finansijski stabilan, sigurne pare stižu iz UEFA, FIFA, TV prava... A naš predsednik saveza, jadan, barata samo sa sredstvima iz budžeta.

Mogao bi naš predsednik iz malog džepa da izvuče te pare. Setite se samo finansijskog izveštaja sa Ekipnog prvenstva Evrope u Novom Sadu... Ne možete da se setite? Upravo tako! Setite se kako je naš predsednik uzurpirao izbore u Vojvođanskom šahovkom savezu i potpuno nelegalno i na silu postao predsednik ŠS Vojvodine. Setite se kako je nakon ispadanja njegove i ekipe potpredsednika iz lige dekretom proširio tu ligu za dva mesta i dekretom obznanio da obe ekipe ostaju u ligi! Šta da kažem, tom čoveku nije mesto na vrhu, nego na dnu, iza rešetaka...

Čelnici ŠS Srbije su pojasnili u Subotici da Šampionat može da se igra i sa šest igrača dvokružno i da neće zarad sitnih interesa dvojice ili trojice igrača da menjaju svoje odluke! Svi igrači moraju biti srećni što im oni uopšte i organizuju Šampionat, a kome se ne sviđa može da ide kući. Bogosavljević i Miljković nisu naišli na podršku ostalih učesnika, sem što je Lajthajm održao govor i ukazao na konkretne probleme, ali ipak prihvatio da igra na Šampionatu.

Nakon dodatnih razmišljanja o bahatom stavu čelnika saveza, koji su tu zarad sebe samih, a ne zarad šahista, Bogosavljević i Miljković koji su došli sa željom da igraju na Šampionatu, kasno sinoć odlučili su da ipak ne igraju na istom, iako je tehnička konferencija bila gotova i izvučeni turnirski brojevi. Obavestili su glavnog sudiju o svojoj odluci i otišli kući!

Jutros je sudija okupio igrače i ponovo su izvukli nove startne brojeve. Hmmm pravila zapravo nalažu da se igra kako je izvučeno, dva igrača će se brisati iz tabele, a dvojica će ići u baj skoro svako kolo, ali koga je briga za pravila. Dobili smo novi pravilnik, manje učesnika, kraći turnir. Taman posla da su još zvali Acu Kovačevića kao rezervu, koštao bi ih 30000 dinara neto, plus dnevnice i pansione za dva dana više...

Uživajte u praćenju Krnjeg šampionata Srbije 2014... ako imate dovoljno jak stomak...