Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Titula niškog FIDE majstora - reakcije

Titula niškog FIDE majstora - reakcije

18.03.2013 /   Andrejić, Vladica (2209)

Након објаве јучерашњег текста Титула нишког ФИДЕ мајстора одмах су уследиле реакције... Извињавам се на првој верзији текста јер није познато ко је послао неке вулгарне коментаре које сам цитирао!

Na početku moram da kažem da neke stvari koje sam napisao u prethodnom tekstu nisu tačne. Naime, na promenu rejtinga na kružnim turnirima utiču i rezultati protiv nerejtingovanih protivnika, za razliku od turnira po švajcarskom sistemu . Zahvaljujem Borisu Budimiru što me je na to podsetio. Pokušao sam da rastumačim jako komplikovane metode koje bi FIDE trebala da iskoristi u ovom slučaju, te sam zaključio zanemarljivu zaradu trojke koja je izdržala mini meč sa opakim strancem (u odnosu na standarno Nečevski+2, Terzić+1, Kostić+0), dok će ostali u dodatni minus (Stanković -6, Radoja -4). Izvinjavam se zbog početne greške, a takođe se izvinjavam ako ovo konačno nisam najbolje sračunao. U svakom slučaju uskoro će FIDE rejtingovati turnir pa ćemo znati i tačne brojke.

Takođe sam pogrešno (a nenamerno) napisao da je stranac osvojio turnir, ipak je turnir osvojio Aleksandar Nečevski sa pola poena više. Saznali smo da je nagradni fond bio 50000 dinara, a drugo mesto je ponelo 15000 dinara.

No, hajde da se vratimo na temu. Nekoliko sati nakon objavljivanja prethodnog teksta, zvonio mi je mobilni telefon. Sa druge strane veze, veliki pobednik turnira Konak 2013, Aleksandar Nečevski. Taman sam pomislio da čovek želi da uradim intervju s njim, da njegov uspeh ne prođe nezapaženo, kad me je pitao "kakve sam to gluposti pisao na sajtu". Nažalost, malo gluposti, a mnogo surove stvarnosti. Onda je počeo da mi preti advokatima i da će čim pre da podnese tužbu protiv mene. Hvala lepo. A onda je počeo da bude još više bahatiji i da vređa, a pošto mi je puko film oterao sam ga u tri pi... polovina (iliti ugao u kojoj trigonometrijska funkcija sinus dostiže minimum) i prekinuo vezu. Ali eto novog poziva, "nisam završio razgovor", kaže on. Zbog mog pisanja završiću na sudu, kaže. A onda mi je nekoliko puta ponovio da će me prvom prilikom kad me bude video (u gradu, na turniru, gdegod) prebiti. Dakle, da konstatujemo, čovek me je ladno zvao telefonom, prvi put u životu (ko li mu dade moj broj?), da bi mi pretio prebijanjem sa predumišljajem. Pošto je popio još jedno tri pi pola ponovo sam prekinuo vezu.

Do kraja dana dobio sam još tri poziva sa istog broja telefona na koji više nisam želeo da se javim. Stigla je i SMS poruka sledeće sadržine: "javi se, želim da ti ukažem na greške iz teksta i još neke stvari vezane za tužbu koja će u najkraćem mogućem roku biti podneta..." Sa dotičnim "gospodinom" nemam više šta da pričam, tako da ga molim da me više ne zove. To što ima da kaže može njegov advokat da poruči mom advokatu. Bilo bi sjajno da me neko tuži zbog mog teksta, jer to automatski znači više materijala za Perpetual, a i više novca za mog advokata. Obećavam da prethodni tekst neću nikako menjati, da bi sudija mogao da vidi šta sam tačno napisao u originalu, a opet ne sumnjam da dotični može pobediti spravicu u Kragujevcu.

Nepoznati komentator koji nije Nečevski je napisao nekoliko komentara sa sledećim sadržajima: "Nikom nije gorjela do zore pa neće ni tebi, zapamtićeš dobro gnjido ljudska i naučiti da se ne glupiraš i da gledaš sebe i svoj život. Već davno tražiš da te neko nauči pameti, e sad si i dočekao." U drugom kaže: "Alo bre majmune, igraš se ljudskim sudbinama, vole glupi, zamisli da ti neko poveruje pa kazni ljude, reci mi rupu gde ćeš da se sakriješ?", a završava sa: "skidaj to izvini se ljudima i spasavaj se debilu jedan." Ko je autor ovih uvreda, koje su naravno sačuvale digitalni potpis, utvrdiće nadležni organi. Nema puno ljudi koji mogu da napišu ovako nešto, moraću da se upitam ko ovde ima najveći interes da se "okanem ćorava posla" i odakle uopšte čovek iz Tunisa ovde...

Jedan komentar potpisao je pobednik turnira Nečevski, a neću ga objaviti iz principijelnih razloga. Davno sam odlučio da sve ima svoju meru, a kad se neko ponaša kao teška baraba, tu više nema ni diskusije. Večiti šah je sajt koji se ne finansira iz budžeta, štaviše uopšte se i ne finansira. Osnovao sam ga pre više od 7 godina, i u njega volonterski uložio mnogo svog vremena i truda (u nekoj skromnoj proceni taj rad vredi bar 10000 eura). Svako može za sebe da odluči da li će doći na sajt i čitati nešto, a poslednjih dana to uradi oko 2000 ljudi, ali i to nije moj problem... Neka "gospodin" napravi sajt i nek tamo objavljuje šta hoće, nije me briga...

Ponovo čitam prvobitni tekst i ne mogu da vidim šta je problem u istom, samo gole činjenice: bio turnir, konkretni rezultati, konkretan račun, konkretan epilog... Sve to ste i sami mogli iskopati sa FIDE sajta, ako znate gde da tražite, jedino što sam vam ja servirao informacije na tacni. Umesto da mi čovek bude zahvalan što sam izreklamirao turnir za koji mnoge Nišlije nisu znali da je održan, a sada zna cela Srbija (i možda malo šire), on mi preti. Za dve sporne tačke sam se već izvinio na početku ovog teksta. Koliko vidim, jedino što preostaje je to što sam neka dva čoveka nazvao pacerima.

Ali budimo pošteni, mnogi od naših čitaoca mene (sa skromnih 2200-2300 rejtinga) smatraju pacerom tako da to nije ništa strašno. Kako i ne bih bio pacer kad godinama igram po turnirima, a nikako da doteram do 2300, dok svaki anonimus bez rejtinga iz neke nedođije koji dođe u Niš, kući se vrati sa rejtingom 2307 i titulom niškog majstora FIDE? Čini mi se kad bi naši nerejtingovani otišli negde da ne bi zaslužili ni 1000 da izađu na listu, ali eto, surov je život u zemlji Srbiji...