Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Kadetska olimpijada - izveštaj 2

Kadetska olimpijada - izveštaj 2

02.09.2012

Наши кадетски репрезентативци послали су из Истамбула други извештај!

Dragi šahisti i ljubitelji šaha, opet vam se javljamo iz Istambula, grada baklava! Javljamo vam se sa pobedom i sa dva nerešena rezultata.

Četvrto kolo igrali smo sa vršnjacima iz Turske. Meč je bio veoma tesan, ali maestralnom tehnikom naših reprezentativaca uspeli smo da pobedimo. Čabarkapa je ovaj put iskoristio dominaciju belih polja, i efektnom žrtvom topa okončao sudbinu neiskusnog Turčina. Veliki napadač je ovog puta bio napadnut. Kumiću je žrtvovana figura i podlegao je teškim pritiscima sa svih strana. Ipak fantastično poznavanje teorije ga je izvuklo i donelo pobedu. Nikola Radovanović je iznenadio protivnika u otvaranju, stekao malu prednost i imao je u jednom trenutku efektnu žrtvu lovca, ali je nije video, pa je izgubio. Gojko je nastavio pobednički niz i efektno matirao. Ovaj meč je završen sa 3-1 za nas.

Peto kolo igrali smo sa čuvenim naslednicima velikog Aronjana. Čabarkapa nije izdržao pešački nalet budućeg Akopiana i izgubio je partiju u velikom stilu. Kumić je igrao veoma oštru partiju, ali na kraju nije našao remi rasplet i on je izgubio takođe. Ali tu su donje table da ih izvade! Vučinić je krenuo stopama Kasparova i efektnom žrtvom kvaliteta ponizio crnokosog predstavnika Jermenije. Dimić, inače svetki prvak, iskoristio je prednost belih figura i u dominantoj poziciji iskoristio slabosti protivnika. 2-2 je završeno.

Šesto kolo smo igrali sa uvek nezgodnim Litvancima. Čabarkapa se na prvoj tabli suočio sa udarnom tablom ne tako jake Litvanije. Čabarkapa je celu partiju bolje stajao, ali je u jednom trenutku došla do izražaja pokvarena hrana sa doručka koja mu je oduzela dragoceno vreme. On je propustio dobitak a kasnije u teškom cajtnotu prevideo figuru u remi poziciji. Radovanović je pokazao kako se igra Semiš crnim figurama. On se povukao na 3 reda i lukavo čekao grešku protivnika. NJegov problem je bio to što protivnik nije pravio greške. Kada su svi mislili da je Radovanović gotov, on je pronašao čudesan šah, i spasio pola poena. Gojko je izašao mnogo bolji iz otvaranja, i preveo partiju u dobijenu završnicu. U tom trenutku kada je očekivana pobeda Gojko je napravio propust koji je njegov protivnik iskoristio i kao Radovanović spasio pola poena. Ipak, Gojkovo raspoloženje se veoma popravilo pojavom banane u desertu večere studentskog doma. On je, čak štaviše, uzeo još jednu bananu dok glavni kuvar nije gledao. Dimić je ponovo ostavio protivnika bez teksta u čuvenom Semišu kojeg kao i Radovanović, odlično poznaje. Meč je završen sa 2-2 iako se po pozicijama očekivala naša pobeda.

Za sada imamo 3 pobede, 2 remija, i 1 poraz i nalazimo se u samom vrhu. Očekuju nas derbiji sa Indijom i Iranom koji će odlučiti naš konačni plasman. Nadamo se medalji i daćemo sve od sebe.

Veliki pozdrav iz Istambula ! <3