Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Izveštaj sa Kadetskog evropskog prvenstva 5

Izveštaj sa Kadetskog evropskog prvenstva 5

22.08.2012 / VM Tadić, Branko (2517)

Са сајта ШК Тадић преносимо извештај са петог дана Кадетског европског првенства велемајстора Бранка Тадића.

17.08.2012 / VM Tadić, Branko (2517) : Izveštaj sa Kadetskog evropskog prvenstva 1
18.08.2012 / VM Tadić, Branko (2517) : Izveštaj sa Kadetskog evropskog prvenstva 2
20.08.2012 / VM Tadić, Branko (2517) : Izveštaj sa Kadetskog evropskog prvenstva 3
21.08.2012 / VM Tadić, Branko (2517) : Izveštaj sa Kadetskog evropskog prvenstva 4

Iza nas je i peto kolo u kome se za lepe vesti ponovo pobrinuo Velimir Ivić pobedom nad Lomasov Semenov (1954) u konkurenciji dečaka do 10 godina. Ruski predstavnik se odlučio za francusku odbranu koja je poznata kao veoma čvrsto otvaranje. Kao tipičan predstavnik Ruske škole Lomasov je pokazao dobro razumevanje pozicione igre, ali je Velimir posle žrtvovanog pešaka uspeo da zaoštri poziciju. Pritisnut nedostatkom vremena Lomasov se ne snalazi i podleže taktičkom udaru posle kojeg beli ostaje sa figurom više i lako dobijenom pozicijom. Sa 4.5 poena Velimir zauzima četvrto mesto i sutra u meču protiv Poljaka Szpar Milosz (1612) ima priliku da dođe korak bliže medalji. Za uspeh na ovako važnom turniru potrebno je, osim neophodnog znanja, i naravno doza sreće. Ono što mogu istaći je da Velimir zrači samopouzdanjem i verom u sebe što je važan preduslov za velike rezultate. Naravno, partiju šestog kola možete pratiti u prenosu uživo.


Ostali naši predstavnici su se, kao po dogovoru, našli na tri poena posle pet odigranih kola. Pobede u ovom kolu ostvarili su Mihajlo Radovanović (do 12), Nikola Radovanović (do 16), Bojan Jovanović (do 18), Maša Milivojević (do 10), Teodora Rakić (do 14), Ksenija Tomin (do 16).

Remizirali su Dejan Omorjan (do 10), Mihailo Savić (do 12), Mladen Rajković (do 14).

Nažalost, u ovom kolu su poražene cimerke do 12 godina Teodora Injac i Marina Gajčin i u narednim partijama očekujemo od njih povratak u gornji deo tabele.

Druge dve cimerke, Teodora Rakić i Ksenija Tomin, su efektnim pobedama rešile da krenu ka vrhu tabele. Prema njihovim rečima obe su bile taktički inspirisane.

U konkurenciji dečaka do 12 godina Mihajlo Radovanović je u središnjici poziciono nadigrao predstavnika Norveške i krunisao dobru igru taktičkim udarom.

Mladen Rajković je bio nadomak pobede protiv Engleza, ali je sa dva pešaka više naivno dopustio da nastane završnica raznobojnih lovaca sa remi raspletom.

Bogdana Nonković je veoma brzo zapala u cajtnot što je internacionalni majstor iz Izraela vešto iskoristila.

U konkurenciji do 8 godina Lazar Ivić je morao da čestita Letoncu posle tri i po sata igre.

Očekuje nas veoma važno šesto kolo. Pobedom gotovo svi imaju šansu da uhvate priključak sa gornjim delom tabele, dok nas Velimir Ivić drži u nadi da ćemo posle dužeg vremena doći do neke od medalja sa ovako velikog takmičenja.

Pozdrav iz Praga-velemajstor Tadić