Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Problemisti šampioni Evrope

Problemisti šampioni Evrope

24.04.2012

Политика је јуче објавила, а ми преносимо велики успех наших проблемиста. Свака част Подију (вицешампион), Вучку (трећи) и Марјану који су без резерве (права на грешку) заузели европски трон!

Srbija šampion Evrope

Na Evropskom prvenstvu u rešavanju šahovskih problema, u Kijevu, naš tim bez rezerve nadmašio favorite, a u pojedinačnom plasmanu Vladimir Podinić drugi, Bojan Vučković treći, iza višestrukog svetskog prvaka Pjotra Murđe

Osmo evropsko prvenstvo u rešavanju šahovskih problema završeno je istinskim podvigom reprezentacije Srbije. Ne samo što je oslabljeni državni tim osvojio i osmo odličje sa isto toliko šampionata Starog kontinenta, već i potpuno neočekivano zlato, a Vladimir Podinić i Bojan Vučković su zauzeli drugo i treće mesto u pojedinačnoj konkurenciji, iza višestrukog svetskog prvaka Pjotra Murđe.

Za 36 godina svetskih prvenstava i osam godina evropskih, srpski problemisti su često podvizima nadmašivali uslove u kojima rade, ali sada se prvi put dogodilo da jedna ekipa bez rezerve osvoji medalju na ovakvom međunarodnom takmičenju, i to zlatnu! Vladimir Podinić, Bojan Vučković i Marjan Kovačević nisu imali prava na greške, jer nije bilo četvrtog, čiji bi se rezultati računali u svakom kolu, a već od prvog kola svi su gubili poene. Na kraju su osvojili četvrtu zlatnu medalju, pored jedne sebrne i tri bronzane. Naravno, vrlo malo je nedostajalo i do zlata u pojedinačnoj konkurenciji – ali nema smisla žaliti za tim u ovakvim okolnostima.

Glavni favoriti, drugoplasirana Poljska i trećeplasirana Rusija, imali su u ekipama po dva svetska prvaka, kao i Finska, a Britanija jednog. Sve to uvećava uspeh srpskog tima, u kojem je Podinić ostvario svoj dosada najveći uspeh, a Vučković kompletirao medalje i visoke plasmane na evropskim prvenstvima, gde je već bio prvi, drugi, četvrti i peti, a nedostalao mu je samo treće mesto!

Dobri rezultati su postignuti i na dva prateća takmičenja. Na Otvorenom pojedinačnom turniru Kovačević je bio četvrti, a na prvi put organizovanom takmičenju u brzom rešavanju studija Podinić je zauzeo treće mesto.

Srpski problemski šah ostao je u svetskom vrhu uprkos sve lošijem statusu u domaćim šahovskim i sportskim organizacijama poslednjih godina. Odlazak u Ukrajinu omogućili su prijatelji problemskog šaha iz naših vodećih klubova, a posebno ljudi iz ŠK Beograd, čiji su članovi sva trojica reprezentativaca. Da dobra volja znači koliko i novčana podrška, pokazalo se na ispraćaju reprezentacije u ŠK Beograd, koji je očito doprineo dobrom raspoloženju u ekipi, na putu do ovogodišnjeg podviga.

Š. R.


Vladimir Podinić, Bojan Vučković i Marjan Kovačević na pobedničkom postolju u Kijevu


Konačan plasman – ekipno: 1. Srbija 190,25 (Podinić, Vučković, Kovačević) 2. Poljska 189,25 (Murđa, Pjorun, Gorski, Kroljikovski), 3. Rusija 177,50 (Jevsejev, Selivanov, Ažusin, Mukosejev), 4. Ukrajina 176,25 (Kopil, Pogorelov, Solovčuk, Đačuk), 5. Azerbejdžan 168 (Rustamov, Almamadov, DŽavadov, Iskandarov), 6. Litvanija 154, 7. Velika Britanija 148,75, 8. Finska 148,50, 9. Slovačka 143,50, 10. Ukrajina B 141,75, 11. Belorusija 134,75, 12. Slovenija 120,50, 13. Rumunija 113,50, 14. Izrael 83,25.

Konačan plasman – pojedinačno: 1. Murđa (Poljska) 70,75, 2. Podinić (Srbija) 70,5, 3. Vučković (Srbija) 65, 4. Jevsejev 64,5, 5. Pjorun (Poljska) 62,25, 6. Iskandarov (Azerbejdžan) 62, 7. Šivic (Slovenija) 59,50, 8. Pogorelov (Ukrajina) 58, 9. Filipović (Hrvatska) 57,50, 10. Limontas (Litvanija) 57,50 poena, itd. Kovačević je 17. među 67 takmičara, sa 54,75 poena.