Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Deca na potezu

Deca na potezu

26.07.2011 /   Donevski, Darko (2137)

Извештај са првог међународног омладинског турнира "Деца на потезу" писали су Дарко Доневски и Петар Стајић...

Izveštaj sa prvog međunarodnog šahovskog turnira „Deca na potezu“

Turnir je održan u Vršcu, u hotelu Villa Breg od 18. do 22. jula. Učestvovalo je 27 mladih šahista iz tri države (Srbija, Rumunija i Japan). Po oceni svih takmičara, roditelja i medija, uslovi i organizacija takmičenja bili su vrhunski, s obzirom da su se partije igrale u prelepoj kongresnoj sali hotela sa pet zvezdica, a Omladinski šah klub Vršac je organizovao i niz propratnih dešavanja kako bi takmičenje svima ostalo u lepom sećanju.

Tako je prvog dana organizovan zajednički odlazak na bazen i izlet svih učesnika, a trećeg takmičarskog dana i simultanka koju je igrao velemajstor i državni olimpijac Aleksandar Kovačević (juniori Vučetić, Cvetanović i Angeluca su uspeli da izbore tri remija). Novosadski šah klub je podržao ovu šahovsku priredbu i tako poslao poruku da nije teško brinuti o juniorskom šahu – dovoljna je samo dobra volja.

Igrano je 9 kola po švajcarskom sistemu, a pobednici po kategorijama su:
dečaci do 10 godina starosti – Aleksandar Ilić (OŠK Vršac)
devojčice do 12 godina starosti – Marija Stanimirović (Alibunar)
dečaci do 12 godina starosti - Damjan Cvetanović (ŠK Promocija, Novi Sad)
do 18 godina starosti – Miljan Miljkov (ŠK Sloga, Plandište)
najbolji inostrani takmičar - Filip Angeluca (Bukurešt, Rumunija)

Ono po čemu će, takođe, biti značajan ovaj prvi turnir jeste sporazum o osnivanju MEĐUDRŽAVNE ŠAHOVSKE ZAJEDNICE pod nazivom „Deca na potezu“. Ovaj sporazum je potpisan od strane Viktora Surdua, osnivača šahovske škole „Jocul Celor 3 Cai“ iz Bukurešta, i predsednika OŠK Vršac Darka Donevskog. Sporazumom je predviđena saradnja svih zainteresovanih klubova koji žele da razvijaju juniorski i omladinski šah širom Evrope, a do sada su svoj pristanak dali i pojedini klubovi iz Moldavije i Ukrajine. Cilj ovakvog projekta je da omogući deci učešće na zajednički organizovanim turnirima u različitim državama i tako poboljša uslove za njihov napredak, a data je i ideja o organizovanju svojevrsnih međudržavnih omladinskih liga jedanput godišnje. Udruženje će uskoro dobiti potpun statut i internet sajt, pa će svi klubovi i šahovske škole moći da dobiju detaljnije podatke.

Darko Donevski