Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  In memoriam - Dragoljub Pavlović (1936-2011)

In memoriam - Dragoljub Pavlović (1936-2011)

24.03.2011 / FM Živić, Dragan (2267)

Ин мемориам је јуче, 23.3.2011. написао Драган Живић...

Dragoljub M. Pavlović 20.02.1936-19.03.2011.

Danas je u Nišu, u 76.godini, sahranjen Dragoljub M. Pavlović, poznati niški šahista, koji je od FIDE dobio titulu počasnog Internacionalnog majstora, koja mu je svojevremeno izmakla zbog tadašnjih propisa i vremenskom razmaka između osvajanja balova.

Rođen je 20.02.1936.godine u selu Ravna Reka, u Despotovcu. Završio je Ekonomski fakultet i godinama radio u Mašinskoj industriji Niš, kao šef izvoza. Titulu nacionalnog majstora osvojio je pobedom na Radničkom prvenstvu Jugoslavije.Nastupao je za prvoligaš "Železničar" iz Niša, bio je učesnik tradicionalnih velemajstorskih turnira u Nišu, do 1985. godine. Kasnije je nastupao za ŠK "MIN" i to u periodu kada je tadašnji klub postizao najbolje plasmane, a popularni Paja je uglavnom igrao I tablu.

Dao je veliki doprinos šahovskoj teoriji, pre svega u Rihter-Rauzerovoj varijanti, Sicilijanske odbrane, za crnog, a njegove partije se mogu naći u brojnim biltenima i kompetentnim knjigama, posvećene toj varijanti. Takođe, je dao doprinos u Katalonskoj odbrani za belog, koja je opet vaskrsla u meču za prvaka sveta, 2010.g. Topalov-Anand, i uopšte u partijama top svetskih šahista.

Bio je odličan strateg, tihog pozicionog stila, a često je svoje protivnike "davio", Karpovljevim stilom "udav", i dobijao partije a da protivnicima nije bilo jasno gde su pogrešili. Uvek prijatnog duha, unosio je pozitivnu atmosferu u svim timovima za koje je nastupao, a skoro da ne postoji šahista sa kojim on nije imao dobre relacije.

Obožavao je opene u banjama i duge prepodnevne šetnje, koje su mu bile najbolja priprema. Ponosan sam što smo desetak godina igrali u istom timu, i smenjivali se na čelnim daskama. Obično je Paja igrao belim figurama (dok je bio sistem putovanja), a za ekipu je to značilo sigurnih pola poena, a tokom lige se to pretvaralo i nekoliko pluseva na prvoj ili drugoj tabli, a za time su vapile sve ekipe. Pamtim i nebrojeno mnogo saveta, što šahovskih, što životnih, u periodu kad smo Dejan Kulak i moja malenskost, bili mladi FM, a u dugim šetnjama po okolini Vrnjačke, Soko, Bukovičke, Mataruške banje itd, i koristili svaki minut da upijemo po neku šahovsku mudrost našeg starijeg druga, Paje.

Od 1995. godine nastupao je za beogradski ŽTP, a od 2001.g. za Lokomotivu RS iz Beograda, da bi poslednjih par sezona igrao za MIN - Centar iz Niša. Poslednje partije odigrao je u petak,18.03.2011.g. dan pre smrti.

Koliko je voleo šah i šahiste, dovoljno govori sledeća anegdota: 21.januara, 2011.g. na dan pošetka rejting turnira u Niškoj Banji, u prepodnevnim časovima pozvao sam telefonom da ga podsetim za turnir, a pošto je spavao, javla se njegova žena i rekla da je bolestan. Kasnije me je pozvao telefonom, rekao da mu nije dobro, ali da će možda doći. Naravno, prevagnula je ljubav prema šahu, a pred sam početak 1.kola, po velikom kijametu, pojavio se Paja u Banji, i čak osvojio nagradu.

Neka mu je večna slava, a pretpostavljam da je već raspalio cuger, sa brojnim šahistima, koji su sada u nekom drugom svetu, za koji kažu da je raj.

Predsednik Gradskog ŠS Niša,
FM i IA Dragan Živić