Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Nojeva barka

Nojeva barka

04.03.2011

Из јучерашње Шах мат листе преносимо сјајно писаније господина Богољуба Данковића...

ŠAH MAT LISTA, 3. mart 2011

NOJEVA BARKA

Kud plovi ovaj brod

Akciju “Spasimo šah”, pokrenuo je, posle januarskog izbacivanja srpskih igrača sa svetske rejting liste i odnosa Šahovskog saveza prema reprezentativcima, šahistima i klubovima, inicijativni odbor na čelu sa grupom reprezentativnih velemajstora, kako bi se “godinama kulminirano nasilje prema šahistima kao i ignorisanje javno iznetih primedbi na rad Saveza zaustavilo i razdrmala učmala šahovska organizacija”. U platformi akcije su predlozi smernica za izradu novog Statuta, izbornih mehanizama i sistema takmičenja. Da, i javnost finansijskog poslovanja!

Međutim, u poplavi kritika kao da su se funkcioneri, u ova krizna vremena, zatvorili u Nojevu barku, zaključanu sa bezbroj brava, kako bi preživeli potop i dočekali bolje (po njih) dane, uzdajući se da “psi laju, ali i da - karavani prolaze.” Jer, gospoda funkcioneri ne mogu da brinu o šahistima dok prvo sebe ne zbrinu. Tu i tamo, otvorilo bi se prozorče na barci da bi se objavilo tek poneko pojedinačno i demagoško saopštenje a slabu kariku u nezadovoljstvu šahista pokušali su pojedini funkcioneri da pronađu među novinarima. Kako uvedene sankcije pojedinicima nisu, barem do sada, u dovoljnoj meri, urodile plodom najavljen je i “obračun” sa istim kako bi javnost bila sprečena da se upozna sa istinom o stanju u srpskom šahu. Cilj je: preseći vezu nezadovoljnika sa javnošću i postaviti “objektivne” ljude po svojoj (fotogeničnoj) meri.

Ipak, sajt akcije je nezustavljiv a statistika neumoljiva. Za dve nedelje koliko akcija traje i javno traži ostavke sadašnjih funkcionera čitamo da je podršku dalo 8 igrača iz prvih 10 sa rejting liste, 63 igrača iz prvih 100, 103 igrača iz prvih 200. Od 52 velemajstora koji postoje u Srbiji 30 je dalo punu podršku. Od 96 intermajstora njih 48. Podršku akciji dali su i legende srpskog šaha Borislav Ivkov i Aleksandar Matanović. Još pre nešto više od godinu dana, za novogodišnji intervju Dnevnika, proslavljeni velemajstor LJubomir LJubojević je izjavio da je “srpskom šahu potrebna intenzivna nega” i da svi dobronamerni treba da pomognu.

Otuđeni od vlastitih birača, od šahista i klubova, preko kojih su, legitimno ili ne (kako god bilo), došli do tih funkcija, branioci nepromenljivosti i nezamenljivosti, omalovažavajući akciju, smatraju da je taj broj podrške neznatan prema hiljadama članova organizacije! Nasuprot njima, inicijatori akcije za promene stavljaju akcenat na kvalitet tih brojki jer, kažu, nije srpski šah bio prepoznatljiv po DŽoguri i Laficoresu već po Kostiću, Gligoriću, Ivkovu, Matanoviću, LJubojeviću... Ako od petorice olimpijaca četvorica žele (srećan) odlazak sadašnjoj garnituri funkcionera o čemu se onda tu radi? “Akcijaši” preporučuju funkcionerima da ostave (e)misiju “Kontranapad”, isključe sujetu i ostave šah - šahistima! Smatraju da im u održavanju na vlasti neće moći da pomogne ni Noje, ni Hudini, ni čovek sa hiljadu identiteta. Ni ovaj iz Inđije, ni onaj iz Indije!

Majka Jevrosima, međutim, i dalje – mudro ćuti...

Bogoljub Danković
Preneseno iz Dnevnika