Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Hoćeš belopoljca ili crnopoljca?

Hoćeš belopoljca ili crnopoljca?

27.02.2011 /   Savić, Nataša

Наташа нам је написала симпатичну репортажицу са кадетског фестивала централне Србије...

Iz sudijskog ugla

HOĆEŠ BELOPOLJCA ILI CRNOPOLJCA

Iza kulisa Festivala mladih Centralne Srbije 2011

Pre dve nedelje završeno je kadetsko i omladinsko prvenstvo Centralne Srbije. Ono što ostaje iza ovakvog takmičenja zabeleženo u šahovskim arhivama su rezultati i oni svakako treba da budu u prvom planu. Ali ono što izveštaj ovog takmičenja ne može da dočara, to je sve ono što se dešavalo oko i u vezi sa njim. Kao sudija koja je sudila mlađim kategorijama pokušaću da vam prenesem deo atmosfere koja je vladala u Vrnjačkoj Banji iz mog ugla:

Na takmičenju je nastupilo 207 takmičara, 150 dečaka i 57 devojčica. Po masovnosti bilo je jedno od najbrojnijih.

Suđenje mlađih kategorija, inače je, vrlo specifično. Pre svega, obeležavaju ga intenzivni emotivni doživljaji, kako dece, tako i roditelja. Vrlo često se mogu videti suze na jednoj strani, a na drugoj izrazi radosti i oduševljenja. Sudije ne mogu ostati hladne na dečje suze nakon izgubljene partije, uvek prilaze i trude se da uteše onog koji je izgubio, ali im je i drago kad vide izraze istinske sreće, koja se kod nas odraslih negde izgubila. Sa druge strane roditelji nisu nikako „imuni“ na ove doživljaje, spremni su na sve samo da ne osete dečju patnju i onda su malo više subjektivni, pa svojim pritužbama kod sudija dolaze u konflikte i izazivaju neprijatne situacije. Iako se partije najmlađih najčešće završe u prvoj polovini predviđenog vremena (u ovom slučaju prvih sat vremena), sudije imaju tu puno posla. Vrlo često u isto vreme imaju nekoliko intervencija pri čemu deca pokazuju nestrpljenje, a mi kao sudije dolazimo u situacije koje nisu nigde opisane u Pravilima šaha, pri čemu se trudimo da kod dece izgradimo sportski duh i moralno ponašanje, naravno u skladu sa pomenutim pravilima. Uopšte nam nije lako kad moramo da proglasimo partiju izgubljenom za onog koji je odigrao tri nepravilna poteza.

Sudijska trojka: Jevtić, Živković i Savić funkcionisala je kompaktno i jedinstveno u sali sa više od 100 učesnika. Za sudiju Milorada Živkovića me inače vezuje moje prvo suđnje kadetima pre 7-8 godina i nikad neću zaboraviti jednu anegdotu koja se tada dogodila u grupi do 10 godina. Naime, primio je ovakvu reklamaciju od jednog dečaka: „Sudija, moj protivnik pipa figure“. Na to je dobio odgovor da njegov protivnik mora da igra figurom koju je pipnuo. Na to će reklamator: „Znam, ali on čačka nos, pa prljavim rukama pipa figure“.

I ove godine je bilo dosta anegdota i sudijskih intervencija. Sudije su imale reklamaciju da je protivnik pipnuo figuru, pa tek onda rekao „nameštam“. Jedno dete je zatražilo od sudije da proglasi pobedu zbog osvajanja protivničke dame. Bilo je više reklamacija da protivnik priča za vreme partije. Jedna od najinteresantnijih partija je bila u grupi dečaka do 10 godina. Jedan od učesnika je došao pešakom na osmi red i počeo da razmišlja koju figuru da izvuče. Pošto je već imao na tabli damu i oba topa, pomislio je da ove figure ne može da izvuče. Kako je njegov protivnik držao u rukama figure koje je „pojeo“, dečak je zatražio lovca. NJegov protivnik je počeo da zagleda jednog lovca, pa drugog i upitao: „Koga hoćeš, belopoljca ili crnopoljca?“ Sudije su dobile pritužbu jednog roditelja da su suviše dugo gledale partiju njegove ćerke u cajtnotu i da je zato njegova devojčica propustila da partiju dobije, pošto je bila navodno dekoncentrisana. Bilo je pritužbi takođe, od strane roditelja, da mali Janko Radović izlazi iz sale i konsultuje se sa trenerom iako je njegov trener kilometrima daleko, a Janko je svoju partiju završio pre više od pola sata te je kao i svako znatiželjno dete ulazio u salu da vidi druge partije dok ga sudije ne bi opomenule. Bilo je i istrčavanja do roditelja da imaju topa više i pritužbi zbog toga od strane jedne majke na „konsultacije“, iako roditelj nikako nije mogao da vidi tu partiju. Ali, to je bilo u finišu turnira kada se atmosfera već prilično „podgrejala“. Jedan dečak me je prvo pitao da izađe do toaleta i kad je dobio potvrdan odgovor, pitao me je: “Možete li da stojite ovde pored partije dok se ne vratim“. Na moje pitanje zbog čega, odgovorio mi je: „Pa, da mi protivnik ne bi pomerio figure dok ja nisam tu“. I tako, niz neobičnih ili smešnih situacija koje su činile ovo takmičenje interesantnim...

Svojom ljupkošću neka deca su mamila blagonaklone osmehe sudija oko turnirske arene, kao što je to bio slučaj sa malom Anđelom iz Pirota.

Imali smo i majmlađeg gledaoca Novaka, starog samo dve godine, koji već sada pokazuje interesovanje za šah. Po rečima majke u stanju je dvadeset minuta zainteresovano da prati partiju svog brata.

Dok je Novak bio disciplinovan i izlazio iz sale nakon prvih 5 minuta svakog kola dodeljenih za publiku, kapiten Rudara iz Kostolca, oglušio se na sve molbe prisutnih sudija, glavnog sudije, direktora festivala pa je na kraju morala da interveniše policija zbog neizlaska iz sale, dobacivanja sudijama i ometanja u njihovom radu.

Promovisane su i nove šahovske sudije koje su uspešno prošle „tešku“ sudijsku komisiju u sastavu Branislav Šuhartović i Zoran Bojović.

Kad smo već kod sudija, mogli smo u jednom trenutku da vidimo kolege Jovana Mitića i Dragana Živića u prijatnom ćaskanju u holu hotela Slavija (ako se dobro sećate teksta od 11.02. u Šah mat listi „Joca i drugari“, u pitanju su akter ovog teksta i njegov potpisnik).

Održano je i zasedanje Izvršnog odbora Centralne Srbije na kome je doneto mnogo važnih odluka, između ostalog i ona o promeni sistema igranja kup takmičenja, kao i podrška inicijativi o promenama u sahovskoj organizaciji.

Zatekli smo se 14. februara na Dan zaljubljenih na Mostu ljubavi i prisustvovali izboru najdužeg poljupca. Pobedio je par iz Beograda, događaj svakako vredan pomena.

Za kraj ovog takmičenja - pobedili su najbolji, pa sve čestitke njima.

Do sledeće godine i novog festivala mladih, nudim vam ono što reči ne mogu da prenesu ali mogu fotografije, koje smo u ime Šahovskog saveza Centralne Srbije želeli da predstavimo na jedan savremeni način, a ja ću se truditi i nadalje da popularišem ovu misaonu igru: www.youtube.com/watch?v=ggF8YAJ8TfU

Sportski pozdrav
FIDE sudija,
Dr Nataša Savić