Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Neregularnosti šampionata

Neregularnosti šampionata

20.02.2011 / VM Vučković, Bojan (2623)

Поводом одбијања учешћа на "Шампионату" Србије објавили смо текстове ВМ Драгана Шолака и ВМ Александра Ковачевића. Сада имамо и писмо велемајстора Бојана Вучковића.

Za vreme mog boravka na Aeroflotovom turniru u Moskvi, na zvaničnom sajtu Šahovskog saveza Srbije pojavio se raspis šampionata Srbije u šahu. Kako nisam hteo da trošim energiju na objašnjenje odustajanja od šampionata, to činim ovom prilikom.

Treba li pominjati koliko je neozbiljno i zakasnelo objavljivanje termina šampionata dva meseca pre njegovog početka i raspisivanje svega tri nedelje pre početka? Za dobijanje uslova na bilo kojem ozbiljnijem turniru u svetu neophodno je dogovoriti se sa organizatorom barem nekoliko meseci ranije. Kad je objavljen termin šampionata Srbije ja sam već uveliko dogovorio učešće i čak imao kupljenu avionsku kartu za turnir u Francuskoj koji se poklapa sa šampionatom.

Kvalifikacije za šampionat koje je održao Šahovski savez Vojvodine neregularne su iz više razloga. Na stranu to što su na ovom polufinalu učestvovali i igrači koji su na rejting listi drugih država i što je takmičenje trajalo bezmalo pola godine. Ali, odluka ŠSV da za plasman na šampionat bude odlučujući četvoromeč po ubrzanom tempu predstavlja krajnji apsurd. To je kao kada bi se za maratonsku trku kvalifikacije održavale u sprintu. Uz to, za plasman na šampionat je presudio kriterijum koji je unet tokom kvalifikacija, a kojim je favorizovan organizator polufinala Vojvodine i potpredsednik ŠSV velemajstor Siniša Dražić, čime je, u stvari, na šampionat delegirao samog sebe!

Na žalost i u samom raspisu šampionata Srbije nalaze se neki podaci kojima se obmanjuje javnost. Suma nagradnog fonda i honorara koja je naznačena u raspisu je za 60000 dinara veća od stvarne koja pripada šahistima istim raspisom. Kome ide ta razlika i da li su ponovo pojedini šahisti po pitanju honorara privilegovani u odnosu na ostale?

Zbog svega navedenog ne želim da na bilo koji način budem povezan sa ovim takmičenjem koje smatram neregularnim i nedostojnim da se nazove Šampionat Srbije.

Belemajstor Bojan Vučković