Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Prenosimo iz Politike

Prenosimo iz Politike

13.12.2010 /   Andrejić, Vladica (2168)

Данас се појавио интересантан текст у листу Политика. Углавном је у питању наш селектор, а овде преносимо и раније изјаве Аце Ковачевића...

Danas se u dnevnom listu Politika pojavio tekst koji nije loše da pročitate. Neupućeni se mogu o nekim stvarima u vezi toga informisati i na našim stranicama:
07.10.2010 /   Andrejić, Vladica (2168) : I šta sad Siniša?
18.10.2010 /   Andrejić, Vladica (2168) : Reakcije na selektore
25.10.2010 /   Andrejić, Vladica (2168) : Gde je potvrda od psihijatra?
27.11.2010 /   Andrejić, Vladica (2168) : Ko to blati NŠK?

POLITIKA, 13. decembar 2010

Sledi razdor među igračima

Ko kritikuje biće izbačen, a ko ćuti – biće reprezentativac

Obračun funkcionera ŠS Vojvodine sa Novosadskim ŠK i ostalim najboljim srpskim klubovima

Velemajstori na udaru: Dragan Šolak i Aleksandar Kovačević, reprezentativci iz Novosadskog ŠK

Svako dobronameran može da uoči da je naš šah već dugo u teškoj krizi i da se ona stalno produbljava. Na to ukazuje većina najboljih igrača, najbolji prvoligaši, naše šahovske legende… Umesto da poslušaju mišljenje predstavnika vrhunskog šaha, naši šahovski funkcioneri su učinili sve da ih isključe iz procesa odlučivanja. Prvoligaši više nemaju pravo direktnog učešća u Skupštini, velemajstori više ne predvode ni Stručni odbor, a organi šahovskih saveza se biraju u uskom krugu istomišljenika koji imaju po nekoliko funkcija, da bi sve držali pod kontrolom.

Šahovski savez Srbije kao državni savez suštinski više ne postoji, jer je normativno postavljen kao konfederalni skup udruženih saveza, u kojem se rešavaju interesi tih saveza, a ne našeg vrhunskog šaha.

Nelegalnost ŠS Vojvodine

Pre više od godinu dana, 27. novembra 2009, nelegalno je izabrano rukovodstvo ŠS Vojvodine, čime su nelegalni postali i organi ŠS Srbije, sa predstavnicima ŠSV na visokim funkcijama. Pre pola godine, 12. avgusta, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu se pisanim putem obratio Šahovskom savezu Vojvodine, zaključujući da treba „sazvati vanrednu Skupštinu koju bi činili ovlašćeni predstavnici, izabrani na legitiman način u skladu sa članom 23 Statuta“.

I posle toliko vremena, niko od davno upozorenih čelnika ŠSV i ŠSS ne reaguje!? Šahovski funkcioneri kao da nisu svesni pravnih posledica nelegalnog rada, odluka nelegalnih organa, korišćenja i trošenja državnih para na osnovu odluka nelegalnih organa. Gospodo, posledica eventualnih sudskih postupaka nije samo odstupanje sa funkcija! Sledeći korak može da bude samo reakcija nadležnih državnih ministarstava i uvođenje prinudnih mera i uprave, ili naših redovnih sudova.

Krivci za neuspeh na Olimpijadi

Naš ovogodišnji neuspeh na Olimpijadi, najveći do sada, razmatran je sa velikim zakašnjenjem, i uz predvidljiv epilog. Umesto da reaguju na iskrene i dobronamerne javne izjave sadašnjih i bivših reprezentativaca, o smeni bišeg selektora Damljanovića i zbivanjima tokom Olimpijade, čelnici ŠSS nalaze krivce u igračima i medijima!? Funkcionerima je bitniji stav njihovog selektora nego najboljih igrača, pa postaje jasno da je Olimpijada služila za promociju funkcionera, a ne za što uspešniji nastup naših sportista.

Imajući u vidu način rada funkcionera, i činjenicu da reprezentaciju čini mali broj igrača, sigurno nam sledi pokušaj razdora među igračima: ko kritikije biće izbačen, a ko ćuti – biće reprezentativac. Na velemajstorima je da to ne dozvole i da se izbore za poštene i javne kriterijume, jer od toga zavisi budućnost i njih i našeg šaha.

Funkcioneri i mediji

Ne jednom su naši šahovski funkcioneri trčali kod urednika i direktora medija, žaleći se na kritička pisanja novinara. Oni bi bili najsrećniji da javnost i mediji ne postoje. A, kako to izgleda kada sami pišu, pokazuje izveštaj selektora sa Olimpijade, u kojem su neki reprezentativci „patili od manjih psihoza“, a drugi „nemaju dovoljno ličnog obrazovanja i kulture“.

I gore od toga može se naći u zvaničnom časopisu novog rukovodstva ŠS Vojvodine, koji se sada zove „Šahovski žurnal & Vojvođanski šah“. U broju 182, osvrt na Prvu ligu poslužio je glavnom uredniku novog časopisa, nelegalnom potpredsedniku ŠSV i selektoru Siniši Dražiću, da izvređa i omalovaži sve koji se ne slažu sa njegovim načinom rada i razmišljanja. Najveći trn u oku mu je bio Novosadski šahovski klub, kojem, povodom petog mesta, posvećuje naslov: „NŠK iz Novog Sada opet u bunaru!“. Izveštaj sa Prve lige počinje rečima: „Poseban kuriozitet je preplaćena ekipa NŠK iz Novog Sada, koja već deceniju tavori u Prvoj ligi...“ i zatim nastavlja sa serijom izmišljotina, o kojima može da se razgovara jedino preko redovnog suda.

Odnos prema klubovima

Šta li tek za druge mogu da kažu funkcioneri ŠSV, ako ovako pišu za najuspešniji vojvođanski i srpski šahovski klub? I to piše velemajstor koji je sa za četiri godine sa tri različita kluba ispao iz Prve lige! Posebno je tužno što, kao selektor, za svoje izabranike kaže da su preplaćeni, a naši najbolji velemajstori nemaju redovna primanja, ni zdravstveno i socijalno osiguranje, i verovatno su najugroženiji vrhunski sportisti... Tri najbolja srpska kluba – Novosadski ŠK, ŠK Beograd i Valjevski ŠK – nose teret osnovnih primanja većine naših reprezentativaca, ali upravo ovi klubovi i njihovi velemajstori nisu po volji našim šahovskim funkcionerima.

Iznosim ove ocene kao bivši član Izvršnog odbora ŠSJ, koji je dugo, dugo u šahu, koji poznaje dosta šahovskog sveta i sve naše velemajstore, a samo s jednim nije u dobrim odnosima. Siguran sam da slično misle i mnogi igrači, predstavnici klubova i šahovski radnici, kojima je i upućen ovaj tekst, kao apel da ne budu po strani. Čelnicima saveza se više i ne vredi obraćati, sa časnim izuzetkom ŠS Centralne Srbije, koji kao legalan i kvalitetan šahovski savez može da doprinese sređivanju stanja i sprovođenju neophodnih organizacionih, normativnih i kadrovskih promena.

Milorad Lazić, direktor Novosadskog šahovskog kluba

Istine i laži o Novosadskom ŠK

Pošto je novo rukovodstvo ŠS Vojvodine u svom zvaničnom glasilu zabeležio i to da „NŠK iz Novog Sada već deceniju tavori u Prvoj ligi“ i da „naokolo kupuju sve što valja, a ništa ne čine za decu iz sopstvenog atara“, čast nam je da uoči 90. rođendana 2011, iznesemo tačne podatke o najstarijem i u poslednjoj deceniji najboljem srpskom klubu:

Od povratka u Prvu ligu, 2000. godine, Novosadski šah-klub je na 22 takmičenja u Kupu i Prvoj ligi osvojio 18 medalja (pet zlatnih), više od bilo kog drugog kluba u zemlji. Što se tiče kupovanja igrača, dok velemajstori poput selektora Dražića menjaju klubove svake godine, velemajstor Petar Popović ponikao je u NŠK i član je 39 (!) godina, baš kao i majstor Fide Miodrag Jevtić, kapiten kluba. Velemajstor Miroljub Lazić je član kluba 28 godina, velemajstor Dragan Šolak 26 (od svoje četvrte godine!), velemajstor Vladislav Nevedniči 18, velemajstor Aleksandar Kovačević 11, velemajstor Robert Markuš šest, a velemajstor Dušan Popović, raniji član omladinske ekipe NŠK, tri godine. Ove godine je u klub došao samo intermajstor Siniša Šarić.Iskoristićemo priliku da objavimo i mišljenje Ace Kovačevića o selektoru koje je objavljiveno u medijima, a mi ga nismo publikovali zbog prezauzetosti glavnog i neodgovornog urednika Večitog šaha.

POLITIKA, 15. novembar 2010

Haos umesto upravljanja

Selektor se snalažljivo krije iza zaštite – rekao bih svog – Stručnog odbora, i ne pada mu na pamet da ponudi svoju odgovornost za najslabiji plasman naše muške reprezentacije u istoriji

Posle najslabijeg plasmana naše muške reprezentacije u istoriji olimpijada (ne računam Olimpijadu u Torinu, kada je mesec dana pre takmičenja smenjen selektor i na Olimpijadu je išao praktično ko je hteo), trenutak je da se malo zamislimo i proanaliziramo stvari.

Selektor se snalažljivo krije iza zaštite – rekao bih svog – Stručnog odbora, i ne pada mu na pamet da ponudi svoju odgovornost, uprkos tome što je veći deo stručne javnosti (mislim na velemajstore) bio protiv i samog njegovog izbora za selektora; uprkos tome što trojica od petorice reprezentativaca (Ivanišević, Vučković, Kovačević) izričito misle i javno iznose da on ne treba da ostane na tom mestu.

Prošli selektor je brzo smenjen posle potpuno obrnute situacije: svi reprezentativci su se veoma pohvalno izrazili o njegovom radu a ostvarena je dobra igra i jedan najboljih plasmana reprezentacije u poslednjih nekoliko godina.

Po mom mišljenju, selektor je neko ko bi trebalo da upravlja i koordiniše radom reprezentacije i kandidata za reprezentaciju. On treba da donese mir, red i rad. Za gospodina Dražića bih pre vezao reč haos.

Nemamo vremena za gubljenje, jer će Evropsko prvenstvo veoma brzo doći i opet će biti samo govora o cajtnotu i o odlukama na prečac.

Svaki šahista zna da za dobru partiju mora da ima jasan plan i da ga precizno sprovodi, a po pitanju vrhunskog šaha mi to nikako da uradimo.

Velemajstor Aleksandar Kovačević